3 Orkesterlåtar, övning - 2015-03-31

Något jag tänkte på som jag inte nämnde i videon - Slutet vid 13.00 så ska det vara 4-3-4-1 som jag förstod det. Spelade 3:an som en 2:a. Om ni lägger märke till det i videon. Så 3:an får jag jobba in. Kör igenom det ordentligt innan orkestern imorgon, så får vi se hur det går med det. Märkte i alla fall idag när jag gjorde den här videon hur jag gick in i låtarna mer och klurade. Det känns skönt!  Ska försöka få till en liten inspelning på veckans "Hanna övar" imorgon också, så att bara redigeringsjobbet är kvar sedan. Men, jag får se hur mycket som jag hinner med innan orkestern. Spela ut och kör järnet vänner. För ett tillfälle kommer aldrig tillbaka.

Hur vänder jag FALSKT till rent?

- Det här blir negativt/Negativa Hanna. Men veckan blir rolig! Imorgon ska jag få upp lite övning på orkesterlåtar och på torsdag veckans "Hanna övar". Lägg därtill grym musik emellan. På fredag startar jag upp påsklovet här på sidan! Kände förresten för att muntra upp inlägget med en fin bild från helgen.
Det låter så bra!". Uhm. Kan jag börja säga så till mig själv? Nää. Fast grejen är att jag har lättare att säga/höra det om jag hör mig själv på avstånd, t e x om en video som jag lagt upp spelas upp i ett annat rum. Fast jag har svårt för att se de annars.
I fredags slog det ner, som blixten i ett träd (så poetiska beskrivningar!) . Så helgen har varit rätt så kämpig, precis som vissa veckor redan varit den här terminen. INGET FUNKAR. Allt låter så DÅLIGT, och så FALSKT. ÅÅÅÅHHH! Ju mer jag tänker på det fastnar det ju också. Ju mer jag tänker på det så tror jag på det. Hur vänder jag på dem orden? Hur vänder jag FALSKT till rent?

Rigaudon, Purcell - Cello

Ja, så det här höll jag på med under större delen av torsdagskvällen. Kameran stoppades flera gånger. Vissa gånger hann jag spela 2 takter och andra gånger hann jag nästan spela hela låten - Men jag fick mig ju en bra uppvärmning när jag spelade det om och om igen, och dessutom småjoggade mellan cello och kamera. Det var mest under inspelningen av 2:a stämman som det höll på så. 1:a stämman funkade rätt så bra på första försöket. Kändes lite trögt när jag spelade på G strängen. Så där så fick jag "ta i lite extra". Men det låter rätt så bra i alla fall. Får se om jag kan få till någon inspelning på hur jag gör när jag göra dessa tvåstämmiga inspelningar så småningom! Jag satt och letade igenom gamla låtar en stund i fredags och det finns en del tvåstämmiga låtar. Har speciellt en låt som jag fastnade för väldigt snabbt - Men jag ska försöka hålla mina kliande fingrar i styr ett tag vad det gäller tvåstämmigt till maj. Försöka? Ja men precis! När vi ändå är inne på tvåstämmigt. Jag har hittat en väldigt spännande app. Men där kan vi tala fyrstämmigt. Det här är enkelt mot vad det är att få till fyrstämmigt. Nu gick jag inte in så seriöst i det dock så att jag spelade in  ljudet också på 1:stämman. Det är som att jag först inser hur snabbt jag spelar när jag är andrastämma mot mig själv. "Ta det lite lugnt, Hanna!" - Men visst, det har sina fördelar i vissa låtar. I vilket fall som helst, så den här appen ska jag jobba vidare med under påsklovet. Får se om jag kör en recension på den sen efter påsklovet. I en video kanske?
 

Sonata Op.14 No.3, Allemande, Boismortier

Så, jag har hittat två versioner på den här låten. Varav jag fastnade för det här! Början är rätt långdragen tycker jag. Nej, utan jag fastnade lite därefter. Från 1.03 är det superkul att spela till. Går dock sådär, ännu. Men som jag nämnde i "Hanna övar" så får jag ändå in någon form/version av låten som jag gillar när jag lyssnar till det. Så, det blir nog mer spelande på andra stämman här i andra delen den här veckan. Dock hade jag bara början, alltså ungefär fram till 1:03. Jo, någoting jag tänker på när jag hör det/lyssnar på det så här - Och sedan försöker spela något liknande - Är t e x A:et, näst sista tonen i andra takten. Där och även på andra sådana här ställen vill jag få till det mer utdraget, och sedan få andra tonen kort. Lilla slarver är framme där och nosar ibland, så det skulle jag vilja få till bättre. Får se om jag delar något mer på den här låten nästa vecka! Vad tycker ni om låten förresten?
 
 

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) 23, 25 Mars 2015

Jag ska inleda med att skriva att jag fått ner en del av fortsättningen på "Cello Suite No. 1 in G major".
Så, jagsska försöka få till en liten video på det under de närmsta dagarna. Just nu känns det aktuellt då jag delade videos på det för inte så länge sedan. Så vi får se när det kommer - Håll utkik! Just nu är jag dock rätt så trött på tekniska saker så, räkna med att det kommer i nästa vecka.
Jag sammanfattade efter cellolektionen i måndags att jag kände mig rätt så "Kall och kylig" på mobilen. Förra veckan kändes bättre än veckan innan dess. Den här veckan tar jag det som "Bättre in veckorna tidigare" - Men jag vet inte riktigt hur jag ska sammanfatta det mot förra veckan. Jag känner mig så "hård" mot mig själv. Tidigare kunde jag väl se mer utveckling från månad till månad, kanske inte, men ni förstår vad jag menar. Idag har jag nog rätt så svårt för att se hur jag utvecklas på samma sätt. Åh, så jag kan vara onöjd med mig själv. "Så falskt det låter!!". Jag tänkte på en sak i "Allemande" som jag inte tog upp i veckans "Hanna övar". Jag skulle vilja ha det mer utdraget. Alltså för utdraget, för jag vill fortfarande ha det kort, men någon form av utdragning i tonerna. På orkestern i onsdags så fick vi två nya låtar, eller en var nygammal skulle jag säga. Första året i KORK spelade vid en låt som heter "Folklig vals" av Söderlund och den låten ska vi spela nu igen alltså. Det tar jag som revanch, som att göra ännu bättre ifrån mig så "Folklig vals" är jag väldigt pepp på. Vi fick även en låt som heter "Kashmir", som jag faktiskt har hittat på Youtube - Vilket jag inte trodde för en stund. Men den fanns faktiskt, om än en annan version. Jag har spelat lite i veckan, och ännu mer i helgen blir det. Speciellt om det här tråkiga vädret håller i sig!
 

Hanna övar #5

Så mycket krångel med teknik jag har haft. Först så fungerar inte kameran riktigt när jag ska spela in (en annan video - kommer upp i helgen) och sen fungerar det inte att spara veckans "Hanna övar"? Så jobbigt när saker inte funkar! Jag fick till det tillslut. Hm. Typ 20 timmar senare. Jag ska ta upp någon sak jag inte nämnde i videon. På flageolett (stavning!?) så märker jag att jag är lite slarvig ibland. Så, det vill jag jobba med, i sin helhet. I figuren som jag spelar vid 0.58 ungefär så kan jag märka att jag kommer fel ibland på G:et. Men det är nog lite överlag, att jag det är lätt att jag kommer lite fel när jag hoppar mellan 1:e och 4:e läget. Jo, videon som jag nämner på slutet som jag hittat delar jag här på sidan i helgen. Men, om det skulle vara så att ni är nyfikna så finns den länkad i beskrivningen under videon på Youtube.

Finlandia, Op. 26 No.7, Jean Sibelius - Orchestra

Så, det var alltså onsdag. En rätt så fin onsdag har vi fått faktiskt. Mindre sol, men inget regn! Det är ju alltid något. Hoppas vädret håller i sig också. Ja, onsdag och det betyder "Finlandia". Rätt så grym onsdagsmusik om jag får säga det själv. Det var alltså det här jag hittade i måndags. För musiken står orkestern "DUSS Youth Symphony Orchestra" - Vilket blir "Duke University String School Youth Symphony Orchestra". Fler klipp på när orkestern spelar hittar ni på Youtubekanalen Sissi Schulmeister!
 

Sonata No 1 in D minor, Scarlatti (Övning) - Cello

Så, här är lite mer förklaring på vad jag vill jobba vidare på och förbättra. Som jag sa så vart det sista veckan den här veckan med den här låten - Alltså sista gången som läxa till i måndags, så låten är inte "aktuell" på samma sätt längre. Men ska försöka hålla igång den lite i alla fall. Får se om jag fortsätter jobba med låten i någon video så småningom. Hm - Blev lite kortfattad i text men har inte så mycket att tillägga, videon talar. Ny läxa denna vecka, så ny låt i veckans "Hanna övar" då - Glöm inte kolla in det på torsdag.

Sonata No 1 in D minor, Scarlatti (Practice) - Cello

Vilken solig dag vi fick idag! Härligt! Det blir ju extra fart när och "upp och hoppa" när solen skiner på morgonen. Imorgon såg jag att det ska blir mer molnigt. Hoppas bara det inte blir en regnig dag! Här är en video då jag spelar igenom hela låten med skiva. Nej, jag spelade inte 2:a satsen med skivan då den fortfarande går för fort. Ännu har jag inte hunnit med att kolla upp det här med skivan heller, alltså att man kan ändra hastigheten på skivan. En genomkörare med mer förklaring hittar ni i inlägget här ovanför!
 
 

Scarlatti-inspelning och ett litet svar om framtid

Hej och godmorgon! Tisdag. Tänker mig få till inspelning på Scarlatti idag, som avslut där. En enskild med skivan och en mer genomkörare med förklaring. Får se om jag för upp det här ikväll!! O på torsdag blir det enskilt läxa i veckans "Hanna övar". Så kör jag lite orkester nästa måndag. 
Här kommer ett litet svar om framtid:
Just tänker jag väl mig att gå Kulturskolan Stockholm så länge jag kan det. I framtiden skulle det även vara kul att utveckla celloliv. Typ att celloliv kan uttrycka sig mer till "hela världen". Så skulle det vara kul att ha något "utbud", typ att celloliv kan erbjuda spel i mindre sammanhang, som bröllop osv. I sin helhet är det väl annars mest att fortsätta utvecklas som ett intresse! Spelar du cello och hur länge har du spelat? Du får gärna maila mig på [email protected] om du har möjlighet till det. 
Sköt om er så slinker jag förmodligen in här ikväll också! 

Med stora bokstäver ÖVNING, o ett litet svar

Hej, och glad måndag vänner!
Låg i sängen ett tag, sedan jag kom hem från skolan. Låg faktiskt och sökte upp lite spännande saker. Hittade en helt ny version på "Finlandia" - Då var jag bara tvungen att komma upp från sängen och ta mig till datorn. Så, på onsdag väntas "Finlandia"! Låter ju rätt så kul. Jag minns fortfarande att den låten var så kämpig i STORK. Det roliga sedan i efterhand med Höstlovsorkester-låtarna är ju att jag senare framåt våren känner att de går bättre. Vilket är jättekul. För då har ju STORK -spelandet och spelandet efter det gett resultat. Tänkte få till någon inspelning på låten i en video - Lite teknik osv. Lite jobb och lite tänk! Men det blir senare, framåt maj, juni eller hösten. Vi får se helt enkelt. Men det finns i alla fall med på "Att göra listan." Jag ska försöka få till Prelude till onsdag. Med stora bokstäver ÖVNING.
Jo, anledningen till att jag egentligen satte mig ner och skrev ett måndagsinlägg så här. Jag skrev väl igår att jag vill satsa på lite mer musik den här veckan? Inte mycket skrivande alltså förutom veckans sammanfattning på torsdag, Men, den här kommentaren var lite kul , så jag tänkte att jag kunde svara på det i ett inlägg. Dessutom , så tror jag inte svaret kommer komma att synas om jag svarar som vanligt. Så, jag hoppas att du ser det här och blir nöjd med svaret!
Så kul att du har hittat till bloggen och youtubekanalen. Först och främst , tack för att du tycker att det låter bra när jag spelar! Jag har spelat cello i 5-6 år! Jag försöker sitta ner och spela/öva en timme i alla fall. Jag kan dock har jag märkt börja spela på något annat, gammalt när jag blir trött - Så det är något jag vill bli bättre på/vända. Sen beror det lite på humör osv också. Om jag är trött eller förkyld t e x så orkar jag kanske inte sätta mig ner och spela. Ofta är det även så att jag sätter mig och spelar när jag inte riktigt har något att göra och så slutar det med att jag sitter där ett tag. Så tror jag också att när jag hittar så mycket inspiration - Celloliv talar med allt jag hittar/inspiration - så blir jag mer pepp till att spela.
Kram och sköt om er så hörs vi!
 
 

Elastic Heart, Sia - Fiol

Helt ny låt för mig så det blir att söka upp den här låten mer i veckan! Har någon av er hört låten? Såg förresten en cover på tvärflöjt i flödet när jag bläddrade igenom de jag följer på youtube. Så mer tvärflöjt blir det den här veckan. Kul, för tvärflöjtisten Ebba! - Om du läser det här. Tror förresten att jag börjar leta redan lite i eftermiddag. Så min eftermiddag blir toppen!

Prelude, Rigaudon och positiv kommentar!

Jag har lite roliga saker tt få ner idag!
Först och främst ska jag ta upp videon som jag laddade upp här om dagen, "Cello suit no.1 in G major, Bach (Swedish) övning" . Idag såg jag att det var någon som kommenterat. Det var första responsen på yoitubekanalen förresten. Jag måste säga att jag blev otroligt glad över att personen inte skrev att det lät dåligt. Okej, meningen med kanalen är på sätt och vis, just kanske att folk ska tänka att det behövs övning (Dock får man gärna behålla negativa kommentarer för sig själv!) - Så en kommentar lite åt det hållet.. Jo, i videon ungefär vid 0.43 så ska det vara  G-G-B-A-B-G-B-G. Jag spelade det sista B:et som ett Fiss om jag förstod det rätt. Blir lite klurande nästa gång jag sätter mig vid cellon att få till det rätt. Så, det var väldigt kul! Jag laddade upp en ny video i förmiddags på @Celloallcellist på instagram. Videon i sig fick lite respons (gillningar!) . Men, jag fick också en kommentar. "Can you make a video when you plau Prelude?" Jättekul! Min första tanke var väl å andra sidan att jag inte spelat Prelude. Hm. Blev ju lite pepp när jag såg kommentaren - Det får lösa sig. Tänkte söka upp lite nu under veckan. Så, får vi se om jag kommer fram till något. Jo förresten, det finns någon version som Prelude gjort på "Cello Suit No. 1 in G major". Alltså, versionen utan bågar. Om jag har förstått det rätt?
Återstående är bara lite allmän sammanfattning om veckan och lite kommande. G-strängen var ju av i måndags kväll. Vilket jag kan förstå, för det var MÅNGA på tunnelbanan på väg hem. Vi kunde ju stämma till cellon, men så åkte strängen av igen. Och så hände det någon till gång. Supersegt! Så i fredgags (tror jag det var?) spelade jag lite falska toner på en ostämd cello på morgonen, och så senare på dagen när jag satte mig ner så lät plötsligt cellon dåligt igen? ÅH. Då blev jag så trött så jag packade faktiskt ner cellon redan då. Nej, den här veckan har det inte blivit mycket spelande. Skrev ju i måndags också att jag inte tyckte att spelet gick lika bra som förra veckan - Fick ju till en så fin beskrivning om att vara i Medelhavet. Så denna vecka satsar jag på att vara i Bromma igen. Jag nämnde att jag kände mig spänd i stråkarmen och inte riktigt kunde spela ut. Nu är det andra armen som åkt på det. Men det är speciellt snabba rörelser och när jag sträcker ut armen.
Jo, här kommer en rolig sak innan jag avslutar. Den här veckan ska jag få till "Rigaudon" tvåstämmigt! Tjoho! Minst till helgen ska inspelningen fixas.
 
 
 

The Hanging Tree, The Hunger games - Tvärflöjt

Melissa.Flutes laddade tidigare i mars ut det här. Blev lite glad och tänkte genast att jag måste dela det. Dessutom var det precis efter att Ebba hade haft konsert också så jag var lite extra pepp på att dela tvärflöjt. Så idag! Jag tycker att just den här scenen ur filmen är väldig fin och stark. En annan scen från filmen som berör mig är när Katniss står framför det brinnande distrikt 12 och talar. Fantastiskt! När jag letade mig tillbaka till klippet idag hittade jag förresten någon till cover på låten på både tvärflöjt och fiol. Får se om jag öser in med allt på en gång - Men en fiolcover på detta ska jag nog dela med er i veckan.

Cello Suite no 1. in G Major, Bach (Övning) Swedish

I Videon som jag delade i inlägget här under så spelade jag genom låten. Här förklarar jag mig lite mer vad jag vill jobba vidare med. Så, det klarnade nog lite för mig också. Känns bra att göra dessa videor. Då, går jag in i låten mer och jobbar nog nästan lite bättre så skulle jag vilja säga.
- Videon är förresten inspelad tidigare i veckan ska tilläggas!

Cello Suite No. 1 in G Major, Bach (Practice)

 

Rococo Improvisation, Tchaikovsky - Cello

Jag tror inte att jag delat det här med er ännu. Jag har nog mest kommit så långt som att tänka att jag ska dela det med er. Så idag, äntligen. För visst är det grymt? Så snyggt när han knäpper! Tyckte att den Keltiska musiken på fiolen lät väldigt fint, i inlägget här under. Alltså, en cello och fiol fredag blev det alltså!
 

Orginal Keltisk Musik, Hiedaway - Fiol

 
 
 

Sammanfattning (Cellolektion) - 16 mars 2015

Jag kan inleda med att skriva att jag inte kom iväg på orkestern den här veckan. Lite segt. Om inte annat skulle det vara skönt att ha kommit iväg och stämt till cellon. Jag är nog rätt så lugn trots allt den här veckan - Det har minsann varit värre! Alltid något. Köra järnet två veckorna innan påsklovet så tror jag att det blir toppen. Go, go bara. Och så haschtaga #positiv
Ja, men i måndags då så var jag iväg och spelade. Var nog rätt så borta i måndags. Ute på Medlehavet i riktig sommarvärme. Båten guppar och vattnet svalkar en aning - Låter riktigt härligt. Hade väldigt gärna velat vara i Brommaplan dock! Spelade igenom "Tamburina" och "Sonata No. 1 in D minor". "Sonata No. 1 in D minor" är lite likadan som förra veckan. Men i sin helhet så tycker jag ärligt talat att den låter bättre sen första veckan vi fick låten. Tjoho! Tänkte hinna igenom en genomkörare med skivan på den här låten när jag har lite mer ork. Troligtvis till nästa vecka. Får se om jag kör den i nästa veckas "Hanna övar" eller om jag kör det enskilt. Beror lite på om vi får något nytt tror jag. Men det skulle kännas skönt att avsluta låten på det sättet, i en video dessutom. Har inte så mycket så här i skrift att förklara så det skulle nog bli enklare att uttrycka i tal, och förklara lite närmare där. Jag spelar verkligen inte mycket på "Tamburina" just nu, så där är det fortsatt takt 41 fram till 44. (Tror jag det är?) - Utan taktsiffror så jag blev lite osäker. Men om jag räknade rätt så - Är det här som jag mest känner att jag vill få upp tempo och bli lite säkrare på.
 
 

Hanna övar #4

Denna veckans "Hanna övar" blev rätt så seg. Jag är fortsatt förkyld (spelade in videon i tisdags) . Var i alla fall i väg till skolan halva dagen idag. Känns rätt så bra i efterhand ändå. Vet att jag skrivit tidigare att jag varit/är spänd i armen, så jag försökte visa det. Tror att det klarnade lite nu - Som sagt är det mest när jag sträcker ut armen. Så, det kanske alltså finns vissa fördelar med att ha en vecka, då jag spelar lite mindre? Hm? Förkylningen går lite ut över övandet då jag inte har någon ork att sätta mig ner riktigt. Tänkte dock sätta mig och få ner en inspelning. Som lite förlåtelse (kanske?) för att veckans "Hanna övar" blir lite sämre så har jag spännande klipp på G till helgen. Spelade in en del på och redigerade i tisdags, men tror jag tänker om lite. Sparar någon video till maj och någon till jul. Får hålla lite i tyglarna, då jag själv känner lite att det nog blir rätt så trist om jag öser på med allting på en och samma gång.
- Och jag håller fortsatt tummar och tår för att cello håller. Mindre spelning = Stämma om sig. Det är så typiskt!! 

Little Liza Jane - Preservation Hall Jazz Band

Funderade och funderade på vad jag skulle dela för onsdagsmusik. Kom rätt så snabbt på att jag ju letat upp någon mer version på "Little Liza Jane". Rätt så grymma versioner tycker jag själv. Jag gillade verkligen svänget i den här låten. Om jag hade varit "trumpetliv" så hade jag velat spela den här låten på trumpeten - Jag tror att det hade låtit grymt.
 
 

Nina Simone - Little Liza Jane

Ni får lite mer sång idag. Kul att ha lite variation. Ska dock nämnas att jag har något spännande i cello på G till senare i veckan som jag letat upp och faktiskt inte ännu delat.
"Little Liza Jane" spelade Ebba på tvärflöjt på konserten för (snart!) två veckor sedan. Sökte upp låten och hittade en version med Nina Simone! Wow!! Nina Simone kan jag säga er, har jag hört många gånger. Så är det om man är född på 1900-talet, eller ja, 99. Det du 2000-tal! (Blinksmiley) .
 
Jag ska också tillägga att cello är stämd (igen!) nu och jag hoppas att det håller denna gång. Tänker inte gräva ner mig totalt i temat "ostämd cello" den här veckan. Men ni lär kortfattat märka om cellon blir ostämd igen! - Nej, det jag ville komma fram till. Som jag skrev igår (eller var det i söndags?) så har vi en grym musikalisk vecka jag framför oss.

G-sträng ur läge och bara kör, kör, kör!

G-strängen hade hoppat ur läge helt när jag kom hem idag. Alltså hela strängen hade släppt nere vid små skruvarna. Åh så segt. Förra året i februari (?) var det ju likadant. Kunde stämma till den lite just då. Men ojoj så länge det höll, eller inte. Det får lösa sig i veckan. Är ju dock lite begränsad i det mesta utan G-sträng. Men hittade faktiskt lite gamla låtar som inte har G-sträng. Så detta var ju en "väldigt rolig" start på veckan. Eller inte.-
Överlag kändes det nog bättre förra veckan med spelning Kändes dock bra i skolan när jag spelade igenom det innan?? ÅH. Så det känns surt. Jag är rätt så trött på inte vara riktigt nöjd. Förresten. Någonstans måste jag nog ändå inse att, fine. Det går rätt bra nu. Får så mycket fin respons på instagram. Min glädje är så stor vecka ut och vecka in över alla fina kommentarer. Så det är min styrka just nu - Den här terminen. Nej, den här starten på terminen är inte på min sida. För att ta en vecka i taget nu så verkar inte den här veckan bli på min sida. Fast tänk då ändå att jag får all denna respons. Det är ett STORT tecken på att jag kan det. Så bara kör, kör, kör. Så säger vi. 

Love Me Like You Do, Ellie Goulding (Cover)

Den här cover med grymma Sam Tsui och Alex Goot får stå för att starta upp veckan. Grym start! Jag tror, eller tror mig veta att vi också har en riktig grym musikvecka framför oss. Den här låten, eller just den här covern går om och om igen i lurarna just nu. Borde nog dock söka upp lite fler versioner, så det ska jag ta mig tid till i veckan.
 

Spänd i stråkarmen (Igen!) - Söndagstankar

Gick ju och blev förkyld. Typiskt! Kom iväg till cellon både i måndags och onsdags i alla fall. Så, blev hemma en del den här veckan - Vilket resulterade i mer övning. Dock inte "ovanligt mycket". Kanske lite mer än vanligt? Skönt att ha de veckorna också.
Igår när jag satt ner och övade kände jag av spändhet igen. (Inte lika mycket den här gången som tidigare, vilket alltid är något) Likaså när jag suttit ner idag. Fy. Känner mig spänd speciellt när jag sträcker ut stråkarmen. Vilket då gör att jag inte riktigt kan spela ut. Det känns segt, rätt så segt. Får väl försöka hålla god min och spela så gott det går. Med lite begränsning. Jag antar att det blir lite mindre spelning, ja i alla fall nu i början av veckan. Snarare lite mer "gymnastik" övningar. Borde jag köra någon riktig sådan genomskörare i en video kanske? Det kanske skulle göra hela saken lite roligare. Dessutom skulle jag komma igång då, äntligen...  *Host. Jag är nog rätt så dålig på att komma igång med saker jag tycker är mindre roliga. Men kanske mer nödvänliga? Håller tummar och tår för att spändheten går över. Innerligt vad det stör mig! - Vill ju spela ut och kunna vara nöjd!

Thinking Out Loud - Ed Sheeran

Karlskoga Kulturskola laddar upp en hel del covers på låtar just nu. Gitarr hörs oftast men även en orkester som fått spela in en cover. Super kul! Jag vet att jag delat från Karlskoga Kulturskola någon gång tidigare. Så jag tänkte att varför inte nu igen? När de ändå laddar upp så grymma videos. Här hörs "Thinking Out Loud" som Ed Sheeran sjunger annars. Fint!
 

Vaggvisa för liten grön banan - Tvärflöjt

Grymma Ebba som spelade i lördags. Som jag nämnt i veckan så sökte jag upp lite efteråt på youtube för att se om jag kunde hitta någon fin version på någon av låtarna som Ebba spelade. Så, helgen blir bra tror jag. Jag hoppas på att vi kan få till någon fin inspelning till slutet av april/början av maj precis som förra året. Håll tummarna! Närmast i inspelning står ny version, tvåstämmigt, på "Rigaudon" . Ska försöka få till det till slutet av den här månaden. Kul! - Lyssna och njut nu av den grymma flöjtisten! (I väntan på tvärflöjtsmusik till våren!)

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) - 9, 11 mars 2015

Skrev ju en del om "Sonata No. 1 in D minor", 3:an och 4:an under veckans "Hanna övar". Så, det får sammanfatta måndagen. Kan tillägga att jag varit förkyld större delen av veckan. Lite segt. Men kom iväg på cellolektion och orkester i alla fall så jag är glad. Dock skulle det ju kunna sammanfattas som att jag är lite trögtänkt, trött och ja. Så bättre kan det alltid gå!
På orkestern igår spelade vi igenom "Ballet Suite No. 1 igen. Kul! För att vara någon vecka sedan vi spelade låten i orkestern så tycker jag den lät bra i sin helhet. Måste dock jobba vidare på de ställen som är lite kämpigare. Men jag hänger med i alla fall - Som på det mesta! "Hungarian Dances No.5" tycker jag därmed att det låter bra i sin helhet. Vivace-stället är något att jobba mer med, framförallt, skulle jag säga. "Music from Gladiator" är lite kämpigt fortsatt i takt 50 fram till 53. Får inte upp tempot riktigt. Grrr. Jo, jag får till det rätt så bra när jag får till någon speciell tyngd vid någon speciell plats på stråken. Kan nog försöka förklara det lite bättre i nästa veckas "Hanna övar" Ibland är det faktiskt mycket enklare att uttrycka sig i tal! "Himmelens fäste" är absolut en av de enklare låtarna. I stort den enklaste ska jag säga. Jag ska nämna dock att det kan vara lite kämpigt med att få det rent på G och C strängen. Där vilar nog något överlag, så det är något jag får jobba med i helheten. Har nog lite gamla låtar som jag kan spela igenom lite som går endast på G och C strängen ungefär. Så där är lite jobb. Annars tycker jag att låten går rätt så långsamt så det är mycket att man får hänga med och räkna. Vilket jag är rätt så dålig på tror jag. Men det är något jag får jobba med, typiskt i denna låt. Slutligen tycker jag att "The Empire Strikes Back Medley" låter rätt så bra nu. Då framförallt bokstav J gått sämre och det nu går lite bättre blir alltså helheten bättre.
 
 

Hanna övar #3

Ja, veckans "Hanna övar" ser ut så här. Den här veckan prioriteras först och främst 3:an och 4:an från "Sonata No. 1 in D minor". I 3:an jobbar jag lite mer med takt 6 fram till slutet ungefär. Där är det lit mer jobba med toner. Lätt att det blir falskt där - Det var alltså det jag spelade vid 04.00 i videon. I 4:an skulle jag vilja få till framförallt första två tonerna bättre på andra raden. Annars är andra raden i sin helhet lite mer jobb. Det är även samma rytm. Men som jag sa i videon så tror jag första raden är enklare då det mer är "neråt" medans på andra raden så är det mer "från sträng till sträng". Hm, ja. Kanske kan bli någon lite kort snutt på instagram, @CelloAllCellist nu till helgen. Kul skulle det vara. Senaste videon var väldigt uppskattad - Eller så var det någon som lyckades bra med andra ord. Så jag är lite pepp på att ladda upp fler korta snuttar av låtar.

Lilla fröken explosion, Sarah Riedel

Typiskt. Tänker så det knakar men kommer faktiskt inte på vad instrumentet heter som hela videon börjar med. Jo, det var så här. När jag satt och sökte på Riedel hittade jag det här. Fastnade rätt så snabbt då för början. Så snyggt och fint. När hennes röst kommer in, gör det helheten bara ännu bättre. Wow!

Side by side summer 2014

Inleder veckan med El Sistema. Idag två nya klipp som kom upp i februari. Så grymma! El Sistema kommer alltid inspirera mig mycket. Wow, wow och wow. Glöm inte applåderna!

Youth Orchestra of Caracas in Gothenburg


Allt under himmelens fäste - Orkester

Stråklandslaget spelade "Allt under himmelens fäste" i juli 2014! Videon kom dock upp i början av januari. Det här blev jag glad över att jag fann. Då jag sett stråklandslaget (och även blåslandslaget) i andra klipp tidigare så var det lite kul att hitta det här. Stråklandslaget spelade ju den här låten väldigt fint. Jag skulle själv säga som så att låten är väldigt enkel. Dock så går den lite långsamt så att det nästan blir så att man tappar bort sig efter en stund. Men det är bara att öva in tempo - Så blir det förhoppningsvis bättre och bättre!

Allt under himmelens fäste - Helen Sjöholm

Blev lite glad när jag fann att Helen Sjöholm sjungit låten. Lite roligare än opera, kanske. I alla fall in mina öron just idag. Så här hör vi Helen Sjöholm sjunga "Allt under himmelens fäste".

Ebba, uppspel på Bibblerian i Hässelby

Tog mig till Bibblerian i Hässelby till 14.00 idag. Ebba, vår fina tvärflöjtist skulle spela upp lite låtar med några andra tjejer. Dock hade hon sådan otur så de flesta var borta. Tur det kom en till flöjtist efter en stund. Själv tycker att det är superkul att spela solo. Speciellt när man har övat till det. Vilket då alltså inte var övat till här. Sedan kan jag också att när man spelar solo, ja i alla fall på cellon där man kan spela falskt på ett helt annat sätt, så kan det bli falskt mer på ett annat sätt än när man spelar med andra. När man spelar i t ex orkester så känner man sig kanske i vissa stunder säkrare. Så är det nog för mig i alla fall. Okej, nu gled jag helt ifrån ämnet. Ebba var riktigt grymma både som solist och i stämmor! Jag filmade lite, så starten på veckan lär blir väldigt grym!
 

Hanna övar #2

Så, har redigerat detta under kvällen. Toppen! Längre video denna vecka då jag spelar orkesterlåtar. I onsdags slutade jag tidigare så jag tog en promenad, vilket gjorde då att jag inte spelade in videon. Så så här blir det förmodligen inte varje vecka.
Jag har märkt att mellan andra och tillbaka till första läget låter lite sådär ibland. Jag tror att det är för att det är bakåtsträckt där först så då är det lätt att det låter lite sådär. Bara att öva upp det. Annars skulle jag vilja få till det uppe i lägen över 4:e bättre. Men det är lite som att börja om md 1:a igen, bara att det är från 5:e vi börjar nu och en liten annan teknik. Men det kommer med tiden. Ju mer man spelar i de lägena ror jag det blir bättre.

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) - 2, 4 mars 2015

Veckans sammanfattning av helheten blir "Skönt att komma igång igen efter sportlovet!".
Fortsätter med Scarlatti den här veckan. Skulle verkligen vilja få till ett inlägg om honom! Vi får se när jag lyckas med det. Det kanske ni får höra en snutt av i veckans "Hanna övar." På tal om "Hanna övar" så ligger videon just nu i redigeringsarbete. Så, förhoppningsvis kommer det upp imorgon eftermiddag/kväll.
Igår på orkestern fick vi en ny låt. "Allt under himmelens fäste". Har letat upp något klipp med Stråklandslaget (!) så det kanske jag kan få upp till helgen. Kul! Annars spelade vi igenom "Hungarian Dance No. 5" och Star Wars-låten. I Star Wars vid bokstav I t ex så måste jag jobba lite mer. Dock tycker jag att det lät bättre än senast. Annars har jag kommit fram till att jag nog måste vara lite snabbare på mina knäpp. Men det fixar sig. "Hungarian Dance No. 5" tycker jag lät rätt så bra för att bara vara andra gången som jag spelade det. Sen finns det såklart mycket att jobba med. Mycket med att få upp tempot. Slutligen så fick vi, äntligen, en terminsöversikt. Det känns bra, för då kan jag mer jobba efter mål. "Den veckan, där ska det låta toppen!" - Konserterna i det här fallet. Jag nämner en hel del om orkesterlåtarna i veckans "Hanna övar".
 

Toots och Svend - Hambo Om Bakfoten

Det här grymma får stå för onsdagsmusiken!

2Cellos - Hysteria

Ordet "Hysteria" låter som hysteriskt. Fast i det här fallet skulle jag nog säga fart och snabbt. Hysteriskt låter lite överdrivet att beskriva det med i helheten. Filmen i sig påminner om ett mentalsjukhus. Jag vet inte riktigt om det är det som är meningen. Men visst påminner det om ett mentalsjukhus? Usch. Själv så lyssnar och nog gärna på det här. Men absolut inte att jag sitter följer med vad som händer i videon här!
 

Min glädje och tacksamhet är stor

 
CelloAllCellist lyckas även som fotograf. När jag skapade CelloAllCellist tänkte jag mig som ett instagramkonto för celloliv. Men så i höstas, ungefär när jag började lägga upp mer från vardagen så kom jag med på #ig_sweden  , #world_gems  och andra fotosidor. Nu idag delade Modernamuseet min bild? Borde jag döpa om mig till något mer fotografiskt? Eller möjligtvis Celloliv till CelloAllCellist? Nädå. Cellloliv känns som jag - Där också namnet CelloAllCellist får ingå. Sedan kan vi som så säga att det inte bara är en cellist bakom namnen utan även en fotograf.
Det här är så kul och min tacksamhet är så stor. Här fler saker som får mig att le. Tänk att en hel del människor är så snälla!? Jag hoppas verkligen att fler inser att det ger en så mycket av ett par ord. Tusen tack Celloliv, CelloAllCellist. Ni är överlägset bäst!
 
"Och keep up the good work. Du är jätteduktig!!
Brinn för din Cello!  Tror på dig! Humlan du spelade? hör den ser den...."
"Hej Hanna! Upptäckte din blogg idag och måste bara säga följande: Celloliv är så fantastiskt fin och vacker!Snygg grafik och bra texter. Musik är ju min grej också - och eftersom min pappa var cellist som ung, fick jag höra mycket av det underbara instrumentet. Jag antar att du känner till den engelska cellisten Jaqueline du Pré. 
Dina trumlovs-exempel var superkul och häftiga. Här kommer ett tips på en liten trumgrej - fast utan trumma: Belgiens bidrag till ESC 2011, Witloof Bay -With live baby. Kolla på killen med det konstiga håret och flugan. Han är outstanding. Lycka till med cellon och orkestern nu! Måste vara en toppenupplevelse att spela i orkester och alla underbara cellopartier som finns!"
"Vad härligt du spelar! Hör ju hur du spelar ibland (genom taket!. Men fint att få se och höra en riktig liten konsert."
"Hej! Vad fint du spelar! Hoppas du alltid kommer tycka att det är roligt! Själv har jag spelat cello i snart tio år och jag tycker det är jätteroligt att det finns fler yngre som vill spela! :)"
"Ha det bra och fortsätt spela! :) Vilken gullig video! Och måste bara tacka dig, för ändå sen jag började läsa din blogg har jag hittat tillbaka "gnistan" till att spela och tycker det är så himla roligt, har verkligen ändrat inställning sen förra terminen då jag inte inte tyckte det var så värst kul. Så tack för din härliga blogg och dina fina kommentarer som gör mig peppad! ♥"
 
Och så måste jag kort tillägga att jag får fina kommentarer på Youtube och Instagram också. Kanske får göra något mer sådant här någon gång? Här syns endast kommentarer jag fått genom celloliv, från 2015 ned till 2012.
Utställning på Moderna Museet som pågår just nu med "Louise Bourgeois" gjorde mig lite inspirerad igår. Kanske kommer en fransk musikvecka senare i månaden? Skulle det vara roligt? Om det blir bra kanske jag fortsätter på den linje med italiensk musikvecka och ja, ni förstår.
 
 
 
 

Oscar Winning Songs Through the Decades

Jag fattade inte först att det var ett medley? Men det kändes lite för tätt i musiken i helheten så tillslut lyckades även jag klura ut det. Visst är det fint? Fin inledning på en grym vecka!
 
 

"Det låter falskt" konka "Det låter bättre."

Jag satt och kollade tillbaka på mars 2014 en stund tidigare ikväll. Kul att gå tillbaka lite ibland! Speciellt i början av en ny månad. Vad gjorde jag för ett år sedan? Hur tänkte jag då? Förra året vid den här tiden närmade sig Konserthuset med stormsteg.
Under sportlovet har jag fotograferat en hel del. Häromdagen tog jag en del porträttbilder, vilket var så skönt. Vilken energi jag får av att fotografera. Jag har spelat en del också, har dock fortfarande vissa saker som inte ger med sig riktigt. Segt. Det är klart att man vill att det ska låta bättre efter tag. Och så sitter jag här och skriver att det är låter falskt?? Någonstans försöker jag också intala mig att i myrsteg så låter det bättre. Så är det just nu i alla fall. Början på den här terminen skulle jag lätt säga "det låter falskt" om. ÅH. Ni anar inte så mycket jag har upprepat de för mig själv. Men tänk "Det låter falskt" konka "Det låter bättre.". Just nu hör jag inte. Eller, det är inte så att jag går runt och säger till mig själv att det låter bättre varje vecka. Jag skulle snare säga att det låter bättre, sakta, saka för varje månad. Även om jag inte jublar över att det just låter bättre. Jag hoppas det går bra fram till påsklovet - Just den meningen tänker jag försöka jobba med nu.
 
 

String Love - Pop String Ensemble

Startar upp lite härligt så här. Jag tycker att det här medleyt var väldigt svängigt. Känns skönt att starta upp så efter lovet. Under veckan har jag hittat en hel del spännande saker, så veckan lär bli lovande här! 2Cellos har blandanat laddat upp en ny video. Bara det säger ju hela veckan.
 

RSS 2.0