Mozart Clarinet Concerto

Lite Mozart, lite klassiskt och lite Martin Fröst. En bra kombination på en fredag. Mer om den här mannen under helgen, så klicka in då!

Jag är fattig bonddräng - Klarinett

Riktigt skön låt. Jag tycker att låten passar väldigt bra för klarinett också. Dock kan jag inte riktigt säga det då jag inte hört låten på något annat instrument. Men bra låter det i alla fall! Förresten! Ni vet väl vilken film låten kommer ifrån? Emil i Lönneberga såklart!

Beethoven - Klarinett

Supersnyggt! Klarinetten och cellon går ju också bra ihop, och såklart pianot! Piano har vi ju haft under tidigare lov. Man kan ju undra lite över hur klarinetten låter tillsammans med de instrument vi haft tidigare? Jag är i alla fall nyfiken!

Att sätta ihop en klarinett - X3

För att börja spela på instrumentet följer vi nu sista steget. Så nu är det spelklar precis som videonamnet säger. Kör på! Och spela bra! En skala kanske skulle vara rolig att kunna också efter lovet? Vänta och se!
 

Let it go, Frost - Klarinett X2

Här hör vi en tjej spela klarinett. Hittade den här tjejen nu i samband med klarinettlovet. Hon har kanal där hon lägger ut massa klarinett covers. Den här tjejen kommer vi få höra mer av under lovet! Och till och efter lovet kanske? Det kan jag lova!
 

Att sätta ihop en klarinett X2

Nej klarinetten var ju inte riktigt färdig. Här lär vi oss hur man sätter ihop munstycket. Intressant! Så för att kunna spela på klarinetten måste du alltså sätta ihop munstycket. Såklart! Lite svårt annars att spela, kanske? Jag börjar bli lite nyfiken på hur man sätter ihop en tvärflöjt.  Om det är lika avancerat? Det kanske kommer så småningom, det också?

Let it Go, Frost - Klarinett X1

Jag hittade två/tre olika versioner på "Let it Go" från Frost. Dessa tre versioner kommer upp under veckan. Här är den första (Utan rörlig bild) - Med stillbild. Låten är jättefin även på klarinett tycker jag. Eller vad tycker ni? Min favorit är ändå den på fiol, den va så bra! Hel grymt i alla fall det här!
 

Att sätta ihop en klarinett

Som klarinettist kanske du undrar hur du ska sätta ihop ditt instrument. Här lär vi oss hur man gör det. Spännande va? Och väldigt lärorikt! Det här kommer från musikskolan.se

Mer om klarinett

Andra dagen med klarinett. Vi får lära oss mer om instrumentet här. Lyssna och lär! Och hoppas ni förstår finsk dialekt bra.
 

För kärlekens skull - Klarinett

Tidigare i februari så var det allahjärtansdag. Dock spelade jag aldrig någon speciell låt då.Vad passar då bättre än att inleda lovet med en kärlekssång? Eller vad tycker ni? Det tycker i alla fall jag!
 

Mer om klarinett

Klarinetten tillhör träblåsinstrument. Instrumentet spelas i flera olika musikstilar, så som folkmusik, jazz, och klassiskt. Instrumentet kom till under sent 1600-tal. Man tyckte att det såg ut som en blockföljt. Instrumentet består av klockstycke, nedre spelstycke, övre spelstycke, päronet och munstycke. Klarinetten är oftast stämd i Bess.
Mer om klarinetten kommer under sportlovet! Häng med vet ja!
 
 

Bach's Cello Suite No. 1

Låten är inte så ny för er va? Jag har delat den här låten tidigare fast då i andra versioner. Jag kom att tänka på det, när jag hörde det här att vad jag kommer tycka och tänka om jag någon gång lär mig den här. På samma sätt som med låten jag fick den här veckan. Att jag inte kan säga att låten är svår på det sättet, som jag skulle sagt för 4 år sedan, utan på ett helt annat sätt. Att låten kommer vara "lätt" på något sätt.
 

Dark House, Katy Perry - Fiol

Katy Perrys "Dark House" på fiol. Det låter grymt! Borde få till en bra beskrivning, det var länge sedan jag fick till en sådan bra beskrivning, men det kanske kommer efter sportlovet? Nu kan man ju fråga sig hur den här låten låter på piano? Eller kanske klarinett? Mer om den här grymma låten snart.
 

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) - 17, 18 februari 2014

Bilden kommer faktiskt från i söndags, när jag var ute och far över stan.
I måndags fick jag fortsättningen på "Concertino no 1 i F dur" av Bréval. Det kommer alltså mer om den låten! Om jag hittar något spännande? Och det tror jag nog att jag gör. Jag behöver ju inte säga något om igår (...) Det finns redan. Intalar mig själv att jag behöver lov nu. Vila. Med vila skulle jag vilja säga att jag menar bara ligga i sängen och slappna av. Men då jag är som jag är, så blir det mycket ändå. Fotorundor ska det bli av fulla drag - Dokumentera sportlovet - Celloinspelning (Överraskning!) . Jo, det kommer nog ändå bli en hel del spelande. Men jag ska försöka ta ner på det lite grand under lovet. Är spänd och trött i armen fortfarande. Lite mindre spelning och mer vila fram till nästa cellolektion.
 
 

ThePianoGuys - Let It Go (Disney's "Frozen") Vivaldi's Winter

ThePianoGuys är tillbaka. (äntligen) Den här gången med det här. Riktigt grymt, riktigt fint. Som vanligt så maffigt. Dessa är verkligen grymma. Verkligen något att gå efter, dels för att jag gillar att spela, men också för att jag gillar att redigera, och på den punkten är ThePianoGuys grymma förebilder. Drömmer om att mina videos ser ut så här i framtiden...
 

Dark Horse, Katy Perry - Flute

Ni kanske hört/sett att Katy Perry kommit ut med en ny låt. Kollat upp låten lite, och det finns redan väldigt många covers, eller versioner om man så vill, ute. Jag tycker låten låter bra på instrument. Faktum är att jag tycker låten låter bättre på instrument än när den sjungs. Vad tycker ni? Om inte annat så vet ni det snart!

Efter orkestern...

Har ask i huvudet, det låg och störde mig under hela orkestern. Det går liksom inte att släppa en sådan grej (...) Var stel och trött i stråkarmen, och dessutom kändes det som att springa upp för en backe men aldrig komma upp. Det funkade i alla fall.
I "Phantom of the opera " är det ett b, som är bakåtsträckt, (vad nu det blir??) som jag aldrig tycker att jag får till, det slutar med att jag inte spelar det och i slutänden blir ju det lite knäppt. I "Tröstevisa" handlar det om rytm. Spelar en rytm under veckan, och så är det en annan rytm där. Det funkar inte i längden. Rätt rytm! Vill gå i ide under lovet. Inte se eller höra. Ja, jag har en enda stor soppa i huvudet, ett enda kaos. Nej, det blir inte bättre av att det är lov. Åååååhhhh. PANIK.
 

Veckan innan sportlovet

Rubriken säger ju det bästa. Eller hur? Den här veckan är alltså sista veckan innan sportlovet. Eller ja, imorgon är det orkester då. Sportlovet anser jag en tid att slappna av på. Men samtidigt är det inte riktigt som sommarlovet. Jag kommer nog ändå spela en del under lovet, trotsallt. Men tänk på det här med lugn. Ingen stress. Och att inte tänka framåt. Jag längtar ändå (redan) till efter sportlovet. Ser framemot den måndagen då jag får rusa iväg igen, som vanligt. Ja juste, jag kan ju passa på att nämna att under sportlovet kommer en nytt instrument. Vilket då kan man då fråga sig? Det har jag inte bestämt mig för riktigt än. Det blir en överraskning - Så det kör vi igång med till måndag.
Nej, nu taggar jag orkester imorgon. På onsdag blir det en sammanfattning. Och glöm inte bort all övning!

The Banner Saga Medley - Fiol

Låter lika bra som vanligt. Eller hur? Jag har nämnt det tidigare, och jag nämner det igen. Om jag spelade fiol, skulle hon verkligen vara en förebild för mig. Nu är hon som en förebild som stråkare. Nej, vad det blev konstigt. Men något liknande.
 

Sammanfattning (UFiS) - 16 januari 2014

Jag var pirrig och lite nervös innan. Men det gick bra, och det var spännande. Något nytt, men något kul. Det var många violinister och vi var fyra cellister. Vi började spela på någon låt. Dock kan jag inte riktgt säga vad de heter idag då jag inte riktigt vet det... Men vi skulle få ljudfiler så vi kan öva enklare hemma. Bra. Jag hoppas det kommer snart.
Ser framemot nästa gång. Nästa gång är i mars, den 23 mars, så nu får jag vänta tills dess. I mars går det mycket bättre, det är jag säker på Då vet jag lite mer osv... I slutet tror jag det här kan vara lärorikt. Men det kommer jag först märka efter ett allt. Så var det med STORK som jag var med i under höstlovet. Kommer ni ihåg? Då kände jag av att det gav något sen. Fram till nästa gång blir det som sagt övning på allt. Det ger resultat. Jag lovar. Övning = Bättre.
 
 

Cello tre dagar i rad

Hej alla musikanter, och alla andra! Jag har inget speciellt att skriva om idag. Jo, egentligen har jag en till låt att skriva en massa om. Men jag tar det till veckan. Imorgon börjar kursen i alla fall, den som jag skrev om tidigare, UFiS. Jag är spänd, nervös och pirrig på samma gång. Och vilka andra personer kommer vara där? Men det ska bli väldigt roligt. Så imorgon kan ni vänta er både en ny video, som varje söndag men också sen liten sammanfattning. Annars. Idag har jag spelat en del. Åh. Jag har verkligen känt av det här i veckan att man blir bättre bara man övar. 
 
 

Concertino no 1 Bréval - Cellonoter

Den här veckan har jag dock bara en del av det här. En del i början och en del i slutet. Som jag nämnde tidigare så skulle jag vilja säga att det är svårt. Och det är det också på ett sätt. På ett helt annat sätt är det rätt så enkelt. Det gör det dessutom mycket roligare att öva, på något sätt, tycker jag. Ja menar det här med att det är något att jobba med och samtidigt inte. Allt kan fortfarande bli bättre!
 

Jean-Baptiste Bréval

Jean-Baptiste Bréval föddes år 1753 i november och dog år 1823 i mars. Han var en fransk cellist och kompositör. År 1774 arbetade han som cellolärare. Han har skrivit många låtar/stycken. Både för cello och orkestrar, och andra.
 
 

Concertino no.1 F major, Breval - Cello

Okej, han är lite bättre kanske. Kanske lite längre spelande. Eller vad tror ni? Duktig är han i alla fall. Jag skulle ändå vilja säga att de är lika bra. Då hon var yngre men ändå så duktig. Det är ju coolt ändå. Båda två lät det väldigt fint om i alla fall!

Concertino in F major, Breval

Så söt lite tjej, och ung. Dock väldigt bra, även om hon missar. Men gud så duktig! Man kan ärligt talat inte säga dåligt om det här. Eller hur? Det tycker inte jag i alla fall!

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) - 10, 11 februari 2014

I måndags så fick jag en låt. "Concertino no.1, F major". Rolig som jag är har jag redan sutttit och kollat upp den låten på Yutube. Jag skulle vilja säga att den är svår. Och det säger jag också. Fast den är inte svår på det sättet. För fyra år sedan skulle jag tyckt att den som kan något sådant måste vara ett proffs, väldigt duktig. Fast idag tycker jag att den är svår på ett helt annat sätt. Det är nästan så att den är enkel. Fast inte egentligen sådär enkel. Bara enkel, men svår. ändå. Om ni förstår mig, kanske ni känner igen er? Men mer om den låten senare i veckan.
På orkestern igår körde vi igenom alla låtarna, och jag har en del att säga till om, om varje låt. "Tröstevisa". Jag säger bara, rytmen. RYTMEN. Måste öva. Eller rättare sagt, måste få in rytmen. Dessutom, fast det äar inget med spelandet att göra, står det inga taktnummer, så måste skriva in i veckan. Annars, tappar jag enkelt bort mig sen. "Colors of the wind". Den här låten gick så mycket bättre än förra veckan tycker jag. Jag hoppas nu bara att det håller i sig nästa vecka. "Phantom of the opera". Störs så mycket av de här sänkningarna på b:et. Det låter så fel i mina öron. Störs verkligen av det då. Då tycker jag att det går dåligt efteråt osv, osv... Egentligen tror jag ju att det låter helt ok, när jag tänker efter. Men, bara att öva, och få in den där känslan av att det faktiskt låter ok. Och vet ni en rolig grej? Vi fick en ny låt. Fast ny och ny, vi fick den förra veckan (som jag skrev om då.) bara att vi inte fick med oss den hem då. En "March". av Prokofief. Jag kan inte säga något om den närmare så här den här veckan. Då vi inte spelade igenom den då. Mer om den här låten, om inte det här mannen i snart!
Slinker in också och säger att vi fick veta en rolig grej! Mer om det när det närmar sig. Fast ni kan ju klura på vad det är medan ni väntar. Ni kanske hunnit klura ut det medan jag sitter här och är knäpptyst. Nämner, än en gång, innan jag avslutar att vi har en rolig vår framför oss.

Nocturne, Evert Taube - Cello

Den här låten var det verkligen som jag spelade. Sedan vet jag inte riktigt om det här är samma version som den vi hörde på piano. Men, visst är låten väldigt fin på cello! Och vet ni vad? Jag minns precis när jag spelade det här. Det var under "Cellofrossa och Storbandsväng". Kommer ni inte ihåg det? Jo, men se så var det. Det var under hösten 2012. Det roliga med att jag nämner det här är att ni faktiskt kan gå tillbaka och läsa om det här, genom att klicka er in på kategorin "konserter". Och jag tycker själv att det stärker mig själv att gå tillbaka och läsa om det. Att läsa om tidigare konserter. Det är något som kallas styrka, för mig.
 
 

Nocturne med ThePianoHeart

ThePianoHeart har jag delat musik ifrån tidigare. Då jag spelat en låt för tidigare som just hette "Nocturne" var jag då tvungen att dela det här. Dock vet jag inte om det är samma? Men fint är det i vilket fall som helst!
 
 

El Sistema Sverige och Göteborgs Symfoniker "Sida vid sida"

"Sida vid Sida". Här hör vi EL Stistema Sverige och Göteborgs Symfoniker. Det blir ju helt grymt tillsammans. Eller hur? Tillsammans låter det ju bättre än bäst.

El Sistema Sverige

El Sistema grundades fån början i Veneuela. Det egentliga namnet är Sistema Nacional de Orquestas Juveniles e Infantiles de Venezuela. Men vad är då det här? Jo det är en musikskola för unga och barn. El Sistema kom till Stockholm då Göteborgs Symfoniker och Angereds Kulturskola jobbade ihop. Det va då idén till att El Sistema skulle komma till Sverige kom till liv. Det vill säga, El Sistema Sverige.
Sedan idén kom till liv har det spridits snabbt, från början bara i Göteborg, men nu finns även El Sistema i Eskiltuna. Och man tror och hoppas på att det fortsätter så. Man börjar spela (om man vill) på El Sistema redan som 4 åring och uppåt. Man spelar flera gånger i veckan och dessutom träffas alla familjer på El Sistemas mötesplats i Vänstatu varje vecka. På El Sistemas hemsida står detta "El Sistema är en undervisning där musik används som verktyg och mänsklig utveckling." Jag fastnade lite för den meningen. Jag menar... Jag tycker själv att musik är viktigt. Eller viktigt och viktigt. Men jag tror på att man får mycket hjälp av att man kan musik, av att man kan spela ett instrument, i allt det övriga i livet också. Exakt vad vet jag inte. Men jag tror att ni förstår mig. Eller hur? En stor musiker som började sin väg mot att bli musiker i just El Sistema är Gustavo Dudamel. Men mer om honom någon annan gång...
 

Stars Align, Fiol

Det var ett tag sedan vi hörde Lindsey Stirling. Men nu har hon nyligen lagt ut detta. Det påminner om något som hon tidigare spelat tycker jag. Dock kan jag inte komma på vad det är? Jag tror inte heller jag hört den här låten tidigare. Men Lindsey gör ju det grymt! Som vanligt. Applåder.
 

Trsöstevisa, Benny Andersson - Cellonoter (Stämma 1)

Här har vi stämma 1. Skillnad mot stämma 2 eller? Förutom att det är lägen där på första delen förstårs. Jag tycker låten är rätt så enkel, eller den är enkel, men som vanligt, det här med att få ihop det med dem andra. Men, övning ger resultat!
 
 

Tröstevisa, Benny Andersson - Cellonoter (Stämma 2)

Här är stämma 2 på "Tröstevisa". Riktigt svängig låt, egentligen (som ni hört). Sedan låter det lite annorlunda i orkestern kanske. Ja, i alla fall just nu. Mot slutet av terminen blir nog det här riktigt bra tror jag! Ja juste, det här är ju stämma 2. Jag fick stämma 1, så...
 
 

Tröstevisa, Benny Andersson - Fiol

Jag tycker att sådana här typer av låtar passar väldigt bra in på fiol. Fiol passar liksom till att spela folklåtar på. Kan ni hålla med mig där? I vilket fall som helst så var det här väldigt fint tycker!
 

Tröstevisa, Benny Andersson - Piano

"Tröstevisa". Gud så svårt det var att hitta klipp med denna låt på Youtube! Men, det här hittade jag i alla fall. "Tröstevisa" av Benny Andersson. Den här pianoversionen är ju så fin tycker jag. Bravo, säger jag.
 

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) - 3, 4 februari 2014

Jag har inte så jättemycket att säga om i måndags. Räcker det med att att jag skriver orkesterlåtar? Och det kändes skönt. Men på orkestern i går då? Vi körde igenom alla låtarna, "Colors of the wind", Phantom of the opera" och "Tröstevisa". Den här veckan kan jag skriva lite mer om varje låt. Vet lite mer, lite mer mitt i prick vilka takter som är enklare och vilka låttakter som är svårare. Eller inte egentligen svårare. Det handlar bara om att få ihop det tillsammans med det andra. Det är ju enklare när jag spelar det hemma, men som sagt, det här med att få ihop det. Takter som jag övar mycket på i veckan, som blir helt knas är just nu i "Colors of the wind", från takt 36 o och 3 takter framåt. (Finns ett liknande ställe tidigare i låten) I "Tröstevisa". Hela låten."Phantom of the opera" Sista takterna skulle jag vilja.... Hm... Jag tror att allt just nu handlar om rytmen, och att komma i takt med alla andra, för det är liksom inte något som jag vill beskriva som SVÅRT på det sättet, utan. Rätt rytm och att komma i takt med all andra, det tror jag på. I veckan övar jag, och hoppas på att det ger resultat. Jag tror verkligen på det. Och jag tror redan att det gett resultat att jag övat i veckorna, bara att jag först kommer börja märka det mot slutet av terminen. Förresten. Vi spelade igenom en ny låt. Dock kommer jag inte ihåg vad den hette, och jag har inte heller låten här då vi (cellister) inte fick med oss låten hem den här veckan. Men, som jag förstår det är det låten trestämmig hos cellisterna. Jo, men alltså det är två stämmor och i den här andra stämman är det två stämmor i en. Så att det blir två stämmor av andra stämman. Krångligt? Nja. Det visar sig sen.

Story of my life, One Direction - Tvärflöjt

Melissa är så duktig på tvärflöjt! Jag gjorde upptäckten av den här grymma flöjtisten tidigare, för någon vecka sedan. Hon gör en massa covers på olika låtar som man kan hitta på hennes Youtubekanal "Melissa.Flute". Hon har ett antal prenumeranter, och det förstår jag. Om jag var flöjtist skulle jag verkligen inspireras av den här tjejen! Och jag kan ju bara säga att jag inte riktigt kommer ihåg om jag delat något med den här tjejen tidigare? Det är mycket troligt! Och vi kommer verkligen få se mer av Melissa.
 

Let it go, Frozen - Connie Talbot

Connie Talbot är så grym! Jag tycker hon gör en grym cover på "Let it go" här. Dessutom är hon duktig på piano, eller hur? Jag tycker att hon spelar mer och mer piano i sina videos. Det är ju roligt! Ett litet plus i kanten är effekten tycker jag. Riktigt passande till "Frozen".
 

UFiS

Okej. Vadå UFiS? Hallå du glömde att göra i:et stort? Vad är det här? Vad har det med musik/cello att göra?
UFiS är faktiskt rättstavat, det ska se ut så, det ni. Jo UFiS står för "Ung folkmusik i Stockhom". Du kan vara med vilket instrument som helst (i stort sett)
Och varför tar jag då upp det här? Jo, jag ska vara med i UFiS nu till våren. Det kommer starta söndagen den 16 och så kommer det vara 3 söndagar framöver också. Hur kommer det gå till? Det är mycket gehörsspel här. En avslutande konsert sista gången! Du kan vara med om du är mellan 10 och 20 år och har spelat några år. Ja men det är klart att ni kommer få ta del av det här på den här platsen! Jo, jo, vi har en spännande vår framför oss, vänta bara och se.
 

Colors of the wind, Pocahontas - Cellonoter // Stämma 1

Det här är stämma 1 på "Colors of the wind" - Så det är dessa noter jag går efter i orkestern, och inte det ni såg tidigare (Stämma 2). Jo men, jag hade stämma 2 då, men fick bytte, då vi är 4 cellister på första redan och det blir både enklare och ser bättre ut också för publiken när vi har samma stämma där. Det här i alla fall nästan hela låten, någon rad som inte kom med på bild.
 
 

Det vackraste - Cellonoter

Noterna till "Det vackraste". När jag fick "Cellisten 3" var det, det första jag gjorde. Såklart att jag kollade igenom hela boken redan då. Och ja, det här var en av de första låtarna jag spelade då, och som jag faktiskt kunde rätt så bra, eller kanske inte, men som alltid. Alla låtar kan bli bättre, om man bara övar! - Så den här låten kan ju bara då bli bättre, eller hur?
 
 

Det vackraste - Peter Grönvall, Nanne Grönvall och Maria Rådsten

Cecila Vennersten som vi hörde sjunga låten i föregående inlägg sjöng låten år 1995 i Melodifestivalen. Samma år fick låten även en Grammis, "Årets låt". Låten fick en bra placering, då den slutade på 2:a plats. Peter Grönvall, Nanne Grönvall och Maria Rådsten som också då var medlemmar av gruppen On More Time skrev låten. Nanna Grönvall och Peter Grönvall är gifta, och Peter är son till Benny Andersson. Det ni!
Alla samtliga medlemmar håller även idag på med musik, fast nu var för sig - Om ni håller koll så kanske det kommer nått litet om varje respektive person nu nästa vecka.
 

Det vackraste, Cecilia Vennersten - Sång

"Det vackraste". Tror att jag redan kikade på lite klipp när jag fick "Cellisten 3" på den här låten. Dock hittade jag varken då eller nu något särskilt speciellt. Här hör vi i vilket fall som helst Cecilia Vennersten sjunga låten "Det vackraste".
 

RSS 2.0