Åttondelar och sextondelar - Haydn och valborg

I fredags var Ebba här en sväng och vi försökte en stund med flöjtstycket av Haydn, Flute Trio no. 1 in C major. Det var första försöket och sammanfattningsvis är att första reprisen nog var enklast. Vi kände båda två att vi saknade andra stämman också. Jag tror att andra flöjt är mer lik cellostämman på några ställen? I alla fall vad jag har uppfattat från musiken ( https://www.youtube.com/watch?v=7oZIMYMsjo0 ) Och det är minsann inte jättelätt att få ihop åttondelar och sextondelar till en början. Nej och jag är ju själv ingen snabb person heller. Fast när jag väl har kommit in i ett visst tempo med åttondelarna kan det vara svårare att öva långsamt? Jag måste verkligen bli bättre på att öva in långsamt och sedan kunna spela snabbare. Mycket bättre övning! 
I dag är det i alla fall valborg och även sista april. Var försvann den här månaden? Själv har jag inga större valborgsplaner förutom att jag härnäst tänker spela igenom flöjtstycket på nytt. Önskar er alla en fin vårkväll!
 

Dark Piano - Human Frailty

 
Hej! Här kommer lite kvällsuppdatering, Dark Piano - Human Frality. Lyssna och njut!
Jag har i dag varit ute och promenerat, långt. Avslutade rundan med att lägga mig i gräset på skogskyrkogården. Blundade någon sekund. Men det var trevligare att titta upp i himlen och betrakta molnens rörelser. Då kan man nästan föreställa sig och känna hur jorden snurrar... Där låg alltså jag och filosoferade en stund. Ärligt talat har jag inte velat eller orkat promenera på skogskyrkogården, det vill säga fram till nyligen. Efter kyrkspelet hösten 2016 har det känts lite för tufft bara (se november 2016, så förstår ni). Mina senaste promenader har slutat med en sväng in på kyrkogården. Just nu är det en plats som gör mig lugnare. Harmonisk tänkte jag på också. Så då får jag väl söka mig dit för att må bättre. Att ligga i gräset, titta upp i himlen och filosofera gör kanske även att övningen går bättre. Vad tror ni? Åter igen, glöm inte att stanna upp i stunder och sekunder. Se och lägg märke till världen. Andas in och ut. Ja, ni vet.
Jag har nu solnedgången i ögonvrån medan jag skriver. Och med det sagt vill jag avsluta helgen. Ta hand om er, så hörs vi!

WAKE ME UP | Avicii || JHMJams Cover No.232

 
Jag inledde den här veckan med Avicii. När JHMJams laddar har laddat upp en härlig cover på "Wake Me Up" känner jag att - varför inte avsluta på samma sätt vi började? Härligt! Dessutom var det den här låten som jag lyssnade mest på, under ett lång tag. Därför känns det på något sätt helt rätt... Jag avslutar med att säga: Musiklegender spela vidare däruppe i änglahimlen för varandra. För musikvärlden den måste helt enkelt leva vidare där. Lyssna och njut nu av JHMJams som framför "Wake Me Up".

Vårspel och vårtoner

Hej! Det har stått tomt de senaste dygnen men jag har sysslat med lite annat. Men hur gick det egentligen med musikpromenad? Jag fann det riktigt härligt faktiskt med att promenera omkring inne i stan, med träningskläder och musik. Jodå, visst är det helt klart ett bra övningssätt så absolut, pröva! Jag känner dock att jag får göra om det flera gånger för att komma in i övningssättet. 
I övningen hörs annars mycket vårtoner just nu. Måndagen den 7 maj blir det rep i kyrkan inför spel i slutet av månaden. Då blir det att komma fram till ett bra program med några fina låtar. Jag berättar mer sen! Fram tills dess fokuserar jag på att spela in mig på Nu grönskar det och Vårvindar friska som jag fått som förslag. Lyssnar in mig på hur de låter och försöka hitta något uttryck i spelet? Nu ska jag börja med att få in låtarna i min Spotifylista Skördemarknad, vilket jag har tänkt göra de senaste dagarna men inte har det blivit av ännu. Efteråt ska jag repa igenom och komma in i vårstämning ännu mer! Nej inte är det skördemarknad nu, men om inte annat föreställer jag mig att låtarna skulle passa in där med. 
Vad är förresten vårtoner? Vilka låtar förknippar ni med våren? Ha nu en toppenfredag och njut sedan mycket av våren under helgen!
 

Bach - Cello Suite No. 1 in G Major BWV1007 - Mov. 3 -SOLO OldWine

 
Åh, tack OldWine för lite Bach! "Courante" från "Cello Suite No. 1 in G Major". Vet ni vad? Här sitter jag, nyss ätit lunch och tänkte om en stund ta mig ut för en promenad. Jag tänker mig typ en musikpromenad? Brukar man inte säga att minnet utvecklas av musik? Man får lättare att komma ihåg, och så blir man väl bättre på mattematik? Alltså ett superbra pluggtips att promenera omkring och lyssna på musik. Kanske Bach? Fast just i dag har jag som mål att lyssna in mig mer på flöjstycket av Haydn. Ni vet, som jag delat tidigare med er? Väl hemma igen efteråt hörs tonerna förhoppningsvis fortfarande och då är ju inte ett övningspass alldeles fel. Jag uppdaterar er om hur det gick vid ett senare tillfälle! Tills dess, lyssna och njut av Bach! Vilket stycke eller vilken låt lyssnar ni helst på under en långpromenad? 
 

Thank you Avicii... "Without You" for Cello

 
Avicii. I högstadiet, speciellt i åttan lyssnade jag mycket på "Wake me up". Det var en ganska tuff period. Minns att jag gick omkring och lyssnade på låten en hel del, och en gång bara började grina? Då är jag ingen som börjar gråta "utan anledning" heller. Äsch, jag vet inte riktigt hur jag ska förklara hur det var... Så en del av hans musik har betytt väldigt mycket för mig. Därför känns det för mig inte mer än rätt att inleda den här veckan med en inspelning av Nathan Chan på cello. Lyssna och njut! Vila i frid, Avicii - Tim Bergling. 

Scriabin: The Poem of Ecstasy / Salonen · The Philharmonia Orchestra

 
Ledsen min energinivå åkte ner i botten den här veckan, det går upp och ner. Men nu ska vi inte prata om mitt mående. Lyssna på det här stycket, The Poem of Ecstasy av kompositören Aleksandr Skrjabin. Nu när jag plötsligt har all tid i världen försöker jag komma igång med mitt skrivande igen. Det är ju något som betyder mycket för mig och som jag väldigt gärna utvecklar mer också. Jag har varit inne ett tag till och från på Poesi/dikter. Jo, dagens stycke med anledning av att poesi är konsten att skriva poem! Ordet poem används även för musikstycken. Fast jag vet inte egentligen riktigt vilka poemstycken det finns? Har ni kanske några fler tips får ni gärna dela med er. Tills vidare: Lyssna och njut av The Poem of Ecstasy av Aleksandr Skrjabin!

(BigBang) 꽃 길 FLOWER ROAD - Sungha Jung

 
Medan jag varit borta gjorde våren entré, det är ljusare och färgerna spricker ut. Det grönskar. Vaknar man till efter midnatt kvittrar fåglarna redan då hysteriskt. Ändå är det lite mysigt med nattens mörker och att ligga där och bara och lyssna till fåglarna. Inte förrän på morgonen inser jag att jag är ganska trött... 
Jag landar i ljusare tider och njuter av våren. Men vet ni vad, har ni kanske fler tips på vårlåtar/vårstycken? Och nästa fråga - hur kan egentligen våren uttryckas i musiken? På ett glatt sätt, eller vad tycker ni? "Flower Road" låter både blomstrande och vårigt. Lyssna och njut av gitarrspel med Sungha Jung!  

Sailing, Gavin Sutherland - Cello ( #VLåt@CelloAllCellist )

 
Jo minsann, den här gången lyckades jag i alla fall spela in en ny video. Varje vecka blir det en ny liten snutt. Min stora tanke med det här är att öva på uttrycket, genom att spela lite allt möjlighet i olika svårighetsgrad. Men det går framförallt ut på att det hela är rolig. Musik är kul och förgyller vardagen! Äsch, jag hoppas att ni förstår min tanke. Lite tillfälligt har jag döpt hashtagen till #VLåt@CelloAllCellist - eller ja tillfälligt och tillfälligt? Om jag lyckas hålla i den här idéen, antingen varje vecka eller lite då och då, så kanske jag kommer på ett kreativare namn. 
Förra veckans låt blev "Sailing" av Gavin Sutherland. Lyssna och njut! 

Sutherland Brothers Band -Sailing [Original Version - Stereo] (1972)

 
Hej! Igår försökte jag mig på en inspelning till @celloallcellist igen, mest för att det var roligt. Ja men det var ju ett tag sedan, så det gick därför som det gick. Men nu är det måndag och en ny vecka, så jag tänker helt enkelt att vi tar den där inspelningen till en ny nivå med veckans låt? Första gången med "Sailing" - och när under veckan som inspelningen kommer upp det får vi helt enkelt se. Kul idé? Jag får återkomma med ett svar, och utvärdera om det funkar senare. Må bäst, så kikar jag förmodligen in här under veckans gång!

Gabriel Fauré - Sicilienne, for cello & piano, Op. 78

 
Gabriel Faurés "Sicilienne", visst är det ett vackert stycke? Stycket har ändå en hel del fart och energi. Lätt att jag blir för långsam i övningen, så det gäller att tänka på att musiken ska gå framåt hela tiden. Ännu så länge har jag inte spelat vidare i andra hälften. Jag har försökt att koncentrera mig på att få första hälften bra och lyssna in den ordentligt, vilket jag nog fortsätter med fram till nästa lektion. Rytmen i "Sicilienne" är inte den lättaste tycker jag. Nä, i alla fall inte när man är lite halvtrött och inte riktigt medveten om den. Jag måste hålla rytmen i huvudet, ha den med mig och sedan få in det där med drivet framåt... Fokus, fokus! Hur och vad tänker egentligen ni om stycket, gillar ni det? Lyssna, njut, filosofera och analysera!

Lycka! Cellospel och solnedgång

Jag har varit nere i Skåne över påsken och därnere var det vinter minsann! Inte är det många gånger som jag har upplevt riktig vinter i Skåne ska jag säga. När sista måltiden skulle intas var det solnedgång, en stund som jag stannade upp i en sekund. 
Hemma i Stockholm är det lov några dagar till, innan den sista energin för terminen tar oss fram till sommaren. Skolan har varit tuff... Bemötande är ett så otroligt viktigt nyckelord, för mig och säkert för många fler individer. Jag har aldrig haft det lätt med att uttrycka mig i tal, snarare ser det ut som att jag inte vill "ha kontakt". Men det är ju just kontakt som jag vill ha, inne i klassrummet, ja i vilken miljö som helst. Min roll i bemötandet är viktig, kanske måste jag utveckla strategier för att nå fram. Men min omgivning, läraren har också en jättestor roll att möta upp "den tysta eleven" och inte själva backa undan. Då blir jag tryggare i sammanhanget och får en större möjlighet att ta större och större steg. Jag kan inte hjälpa att jag lätt blir frustrerad när det brister i bemötande (hur jag som elev, individ upplever).
Så i den här cirkeln, cirkulationen har jag trampat omkring. Det får mitt mående att gå upp och ned. Ändå tycker jag att kurserna och det jag får ta in och lära, ger mig något. Vilket får mig att envist snubbla framåt. Jag har ett mål och det skulle betyda så otroligt mycket om jag bara kunde komma dit. Ett mål skapar driv, det är det viktiga just nu!
Mitt i allt hamnade cellon vid sidan om under våren, för att jag varit ganska dålig på att göra något annat emellan, haft svårt för helt enkelt. Orkesterspelandet är på paus den här terminen. Men jag har varit på några cellolektioner, de där måndagseftermiddagarna när jag äntligen lyckats varva ner lite kanske. I dag tog jag upp cellon, vi hade två timmars övning, spelning hon jag. Lycka, det var så härligt! Snart, snart väntar också lite kyrkospel igen. Senare i vår, nästan precis när sommaren nalkas ni vet... Vi drar igång ett år, en vår och så småningom sommaren, här och nu tillsammans!
 

Joseph Haydn London trio Hob.IV:1 (Allegro moderato)

 
Onsdagsväll den 4 april, och jag har lov... Jag saknar att skriva här, att berätta och tala genom cellon, musiken. Ja, både här och via @celloallcellist . Det är ett så väldigt viktigt uttrycksätt för mig. Och jag har så mycket att dela med mig av och skriva om. Fast vi tar det lite sakta och steg för steg tycker jag. Vänner, celloliv lever ännu!
"London Trio" av Haydn, det är vad jag har på notstället för tillfället. Just i kväll känner jag för att dela det här med er. Lyssna, njut och återvänd snart. Ta hand om varandra!

RSS 2.0