Divertisment 2, Amoroso,, K. Stamitz - Cello, Viola d'amore

Amoroso - jag vet ens vilket språk det är. Men det låter som något som har med kärlek att göra. Hehe, usch så fel jag kan ha. Men gör det inte det? Fint tanke i alla fall. Mer från Stamitz och fortsättningen på "Divertisment" som just här heter "Amoroso". Ta hand om er och sprid glädje, värme och kärlek så hörs vi igen imorgon.

Divertisment, La Chasse, K. Stamitz - Cello, Viola d'amore

Jag fortsätter med kompositörer som jag inte känner till, "Stamitz" är en sådan. Här spelas "Divertisment, La Chasse" på cello och Viola d'amore. Mer "Stamitz" kommer senare idag...

Trio nr.1, Allegro, L.T Milandre - Flute, Cello Viola d'amore

Jag märker att jag i första hand alltid klickar in mig på kompositörer som jag känner igen. Det här är inte en sådan. Milandre, här framför på flöjt, cello och Viola d'amore, "Trio nr.1 - Allegro".
 

Domenico, Scarlatti - Viola d'amore

När jag läste Scarlatti så var jag ju bara tvungen att klicka mig vidare och lyssna på det här. Scarlatti är ju någonting som jag själv spelat - alltså blir det något roligare att dela också. Sagt och gjort, det här måste jag dela. Scarlatti är grym. Viola d'amore är vackert. Den här genren är bäst!

An introduction to the viola d'amore

Jag brukar ju dela sådana här typer av klipp också under lovet. Så lyssna och njut - eller lyssna och ta till er. Så här inleder jag veckan, så får vi se vart den slutar då. Hoppas ni hänger med!

Concerto In A Minor, Vivaldi - Viola d'amore

Jag hittar många klipp då Viola d'amore står i fokus, med komp. Fint att få med cellon på ett hörn ändå, säger cellisten. Försöker såklart främst hitta Viola d'amore i fokus. Ofc. Än en gång, den här genren gillar jag. Hoppas ni kan njuta av kommande vecka lika mycket som jag.

Three Reflections on Sephardic Melodies, David Loeb - Viola d'amore

Det första som dyker upp på Youtube när man söker på "Viola d'amore" är "Three Reflections on Sephardic Melodies" av David Leob. Jag märker genast att jag känner igen genren från Viola da Gamba - kopplar genast det här instrumentet till samma genre. Men så ljust låter? Tänk så högt man faktiskt kan komma på vissa stråkinstrument. Ugh. Jag hade en kompis som bytte från violin till viola för att hon tyckte att den ljusaste strängen på violinen var för ljus. Haha, jag kan faktiskt förstå henne. Violan är ju mer besläktad med cellon. Har ni tänkt på det? Violinen kan låta så ljus..., men även på ett vackert sätt såklart.

Viola d'amore, inledning - Påsklov 2016

På sportlovet delade jag allt om Viola da Gamba och jag nu under påsklovet så fortsätter jag lite på det spåret (tack mamma för tipset!) . Viola d'amore är en renässansvariant (den period då medeltiden avslutades och antikens kulturarv sägs ha återuppväckts) av violan. Instrumentet har vanligtvis 6-7 spelsträngar. Strängarna består av C-G-D-A-E. Viola d'amore är idag vanlig inom folkmusiken.

Dra igång påsklovet (blink...)

Våren har kommit till Stockholm! Igår fotograferade jag årets första blåsippa i solsken. Idag är det grått. Imorgon drar (ja, drar... blink, blink) påsklovet på celloliv igång. Taggade? Hänger ni med och lyssnar? Ofc. Under min ledighet (Ehm, det här låter som något proffsigt jobb nu.) så ska jag försöka skriva ner lite noter som jag hittat på det här: https://www.youtube.com/watch?v=PsZo4NAD-94 - Tänkt länge att jag ska göra det, så nu kanske jag äntligen kan ta tag i det. Så ska jag umgås med kameran - en annan som ligger mig varmt om hjärtat. Vi ska skapa minnen och föreviga mer vår i solsken. Ni hittar cello (om ni nu skulle sakna cellon något) på http://www.cellolife.blogg.se och här: https://www.instagram.com/celloallcellist/ - men för all del, kolla in sidan under lovet. Annars missar ni något.
 
 

Dotzauer 6 Pieces for 3 Cellos, Op.104 (No. 1) - Sarah Joy

Jag följer Sarah Joy på instagram också: https://www.instagram.com/sarahjoymusic/ 
Coolt det här med att bilderna på alla stämmor är med. Att man ser, från olika vinklar, vad som händer. Vet inte riktigt hur jag ska förklara - men ni ser ju? Jag höll på och lekte med det här i en app ett tag, PicPlayPost. Alltså jag spelade in två eller fler stämmor på cellon och försökte sedan lägga ihop det. Lättare sagt än gjort. Det var kul, men en utmaning. Alltså verkligen en UTMANING. Men jag gillar utmaningar så. Annars har jag ju faktiskt gjort det här tidigare också och delat här - men då använde jag ett enkelt program på datorn att klippa ihop det med. Men det är kul, att få ihop både cellon och bilden i ett där. Jag kan ju drömma om att ha bättre utrustning till videoinspelningar med cellon ibland. I framtiden någon gång kanske? Och om jag skulle utveckla celloliv i framtiden? Kanske. Men vänner, gör saker ni brinner för - med det kommer ni långt!

Aria di Chiesa - Cello

Den här veckan är det ingen cellolektion och ingen orkester heller. På tal om det kom jag att tänka nu på att jag måste börja tänka och fixa med påsklovet här. Ska försöka börja med det på under helgen. Mer om det senare i veckan. Jag har heller inte kommit iväg på de senaste cellolektionerna. Det här stycket vet jag i alla fall om att jag har just nu - så det är det här jag övar på nu. (2:a stämman) . Jag tycker att det låter mystiskt och intressant, nästan lite märkligt. Vet inte riktigt vilket genre det är? Ni vet man kan ju höra om något låter mer åt barock-hållet. Vad låter det här som? Bollar över frågan till er så får ni svara (om ni vet). Jag kör igång med "Hanna övar" och sammanfattningar igen efter lovet. Sköt om er så hörs vi under veckan, kram!

My Heart Will Go On, Titanic, Céline Dion - Harpa

Förstår ni mig när jag säger att vissa låtar liksom känns bättre på en del instrument? My Heart Will Go On på harpa är ju en sådan låt. Så himla vackert - mjukt, lugnt och ja vackert. För harpcovern står Amélie Guiboux. Grymt! Lyssna och njut, för vad annat kan man egentligen göra?
 

Palladio, K. Jenkins - Orchestra

String Team från Tyresö Kulturskola spelade det här stycket i tisdags och det är ju "Palladio" av Karl Jenkins. Fantastiskt vackert stycke som jag fastnad för! Vad tycker ni? Låter lätt och inte så enkelt, samma melodi verkar återkomma flera gånger, det är liksom inte så mycket nytt i det. Jag gillar hur det låter i början precis, att det liksom växlar. Vad tycker ni?
 

Symfoniska variationer, 15 mars 2016 - Sammanfattning

Det här med att göra sammanfattningar har jag varit dålig på den senaste tiden. Jag tycker ju egentligen att det är väldigt kul att skriva och sammanfatta efter veckans cellolektion och orkester varje vecka. Men så har det som sagt inte blivit. Nu är jag i alla fall här med ett försök till en sammanfattning av konserten i tisdags. Jag kan börja med att nämna att på "Konzert", Marcello, så kom vi (cellisterna) in fel vid ett tillfälle. Man märker verkligen i det fallet att om en blir osäker, blir resten av stämman osäker. Men det gick bra och som publik så tänker man ju inte på det. De snabba takterna på "Hip Hop Medley" gick bra och det kändes även som att det gick bra på de snabba takterna i "Bojarernes Indtogsmarch" som vi spelade också (dock ingen film på den). "Telemann Sinfonia" var mest ett roligt stycke att spela, har inga kommentarer att komma med där. Slås som ofta en konsert när jag tittar tillbaka på videorna hur kul det verkligen är med konserter - det är ju det roligaste med orkestern, med cellon. Speciellt efter konserter som jag är nöjd efter och ja, det är jag. Nöjd. Bär med mig känslan av konsert och återupplever den och längtar efter veckan efter påsklovet då det blir cellolektion och orkester igen. Taggad på Sveriges Nationaldag (nästa konsert) - mer om det längre fram.

Symfoniska variationer, 15 mars 2016 - Upplev konserten (3)

Det var andra orkesterar med också, från Nacka Musikskola (Nacka Kammaorkester) och Tyresö Kulturskola (String Team, slagverksensemble D.A.S, Tyresö Blåsensemble och Original blås. Sista stycket spelades tillsammans med alla medverkande. Maffigt med så många cellister! Jag tror att vi är åtta cellister som mest annars i VUS - här blev vi ju jättemånga! Telemann Sinfonia var också det här en av mina favoriter. Jag har faktiskt spelat det här innan också, om man kollar tillbaka på våren 2013 kan man nog läsa om Telemann Sinfonia... Fick lite ny inspiration i tisdags också, så lär komma upp lite ny musik här snart också. Vänta och se!

Symfoniska variationer, 15 mars 2016 - Upplev konserten (2)

"Hip Hop Medley" känner ni igen nu, eller hur? Tredje gången gillt var det här på musikaliska. Kul! Man känner sig rätt så säker på låten vid det här laget. Alltid lite spännande att se om de snabba takterna i slutet funkar, men, de har faktiskt funkat och känts bra på just alla konserter. Skönt! Lät ju grymt också på musikaliska.

Symfoniska variationer, 15 mars 2016 - Upplev konserten (1)

Det här var en av favoriterna att spela, "Konzert for Oboe in D moll" av Marcello. Barock, lite lätt musik sådär. Jag gillar verkligen den här genren. Fin klang på musikaliska också - en helt annan klang än i orkestersalen.

Symfoniska variationer, 15 mars 2016 - Konsertbilder

Nu är jag tillbaka efter någon dags uppehåll. Ni märker att det lätt blir så nu för tiden va? Anyway, idag är jag tillbaka med en "upplev konsert" för jag hade ju konsert i tisdags! Superkul! Jag inleder med en bild från musikaliska på orkestern, där konserten Symfoniska variationer var alltså. Gillar bilden! Ser så härligt ut och fint ljus, eller mysigt ljus kanske - lite mörkt lila liksom.
 

Melodifestivalen 2016, final, vinnare - Frans, If I were Sorry

Jag fattar inte varför alla ska komma och uttrycka sig så negativt om vinnaren - på typ varenda social media som melodifestivalen har. "Det är inte Melodifestivalen man skäms över - man skäms ju över hur alla uttrycker sig...", säger jag. Accepterar fullständigt att alla har olika åsikter, det får man såklart ha. Men att sitta och skriva saker om en ung kille, född 98 - en vuxen människa dessutom. Pinsamt. Är det Sverige? Nej, man skäms över hur folk uttrycker sig. Sorry, but is's true. Kan vi alla bara önska Frans lycka till? Lycka till Frans - du är grym! Han har hela livet på sig att fortsätta utvecklas med musiken, låt Frans resa starta nu och var med honom. Jag måste nämna också att många säger att låten är ett plagiat av en annan låt (melodin, inte texten, sångrösterna påminner om varandra också) . Den andra låten är, ”Catch & release” med Matt Simons. Jag tycker också att de påminner om varandra lite för mycket kanske. Men låt inte det gå ut över artisten, snälla - eller Sverige. Man skäms när man sitter och läser vissa kommentarer som kommer in bara en stund efter resultatet. Sjukt. Vad tjänar vi på att vara negativa? Låten kanske inte tar hem segern i Eurovision, den kanske inte ens är favorittippad men vet ni vad? Det här är Sveriges resultat och bidrag till Eurovision, det är vår vinnare. Det här är Sveriges vinnare och vet ni varför? För att en större del av Sverige röstade på låten! Låt inte negativiteten ta över. Hoppas ni hittar en låt ni gillar i Eurovision och kan hålla på - "Det är inte Melodifestivalen man skäms över - man skäms ju över hur alla uttrycker sig..." Grattis till segern Frans!

Melodifestivalen, andra chansen-final - Samir & Viktor, Bada nakna

Vad ska jag skriva? Det här kommer typiskt bli en sådan här sommarplåga tror jag. Man kommer höra låten så fort man sätter på radion och på varje badstrand i sommar. Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka mig om det här... Härligt energi i alla fall! Låtskrivare: Fredrik Kempe, David Kreuger och Anderz Wrethov.

Melodifestivalen, andra chansen-final - SaRaha, Kizunguzungu

Låten är härlig och likaså artisten - men än en gång fångar det inte riktigt min musiksmak. Men bra låt är det, kul att ha den i finalen! Låtskrivare är: Anderz Wrethov, Sara ”SaRaha” Larsson och Arash Labaf.
 

 

 


Melodifestivalen, andra chansen-final - Boris René,Put Your Love on Me

Jag tycker det här är bra, men låten fångade aldrig riktigt min smak. Han sjunger bra och det låter bra och jag är glad att han gick till final. Men som sagt, inte min typ av musik, min smak. Låtskrivare: Boris René, Tobias Lundgren, Tim Larsson.

Melodifestivalen, andra chansen-final - Panetoz, Håll om mig hårt

Jag skrev aldrig om vilka som gick vidare från andra chansen till finalen. Härligt att den här låten gick till finalen tycker jag - härligt sväng och man blir glad av låten. Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Ola Kjellholm, Jakke Erixson, Pa Modou Badjie, Njol Badjie och Nebeyu Baheru.

春よ来い for flute and piano

När jag översätter det här ordet 春よ来い med bing så blir det våren. Våren? Men det passar ju ändå rätt så bra eftersom att vi är inne på nionde dagen av 3 vårmånader. Mars, april och maj. Vackert stycke i alla fall, kul att starta upp med så här efter lovet och efter att ha lämnat vintern bakom oss. Hejdå vinter - hej vår. Du är väldigt välkommen! Flöjt, visst var det länge sedan? Jag minns att jag delade väldigt mycket tvärflöjt under en period. Kanske får höra med Ebba snart igen om hon vill spela något för oss - det skulle vara kul att återuppliva och värma upp tvärflöjt på celloliv igen, nu med våren och allt. Ny årstid, nya tag - eller hur?

Viola da gamba, Sportlov 2016 - avslut

Alltså fan vad nöjd jag är med lovet. Jag tänker inte ens be om förlåtelse för att jag svär. Jag är så nöjd! Barockmusik fångar mig och får mig att stanna upp ett tag. Komma ifatt verkligheten och lyssna. Man behöver stanna upp ibland, i ett par sekunder och det får den här genren av musik mig att göra just nu. Viola da gamba är ett så vackert instrument som jag delat alltför lite under dessa (snart) fyra år. Det får det bli ändring på. Lätt. Nästan så att man blir tårögd, alltså lite de känslorna får jag av den här musiken. Förstår ni? Är det likadant för er? Det här ska jag försöka bära med mig ett tag nu, fram till påsklovet.
 
Vill ni återuppleva alla loven? Ni hittar alla lov på kategorin lov (den här kategorin alltså) .

Georg Philipp Telemann (1681-1767) - Concertos for Viola da Gamba

Än en gång delar jag något riktigt långt. Jag vet inte ens om ni lyssnar på hela? Gör ni det? Orkar ni det? Jag försöker lyssna igenom musiken innan jag laddar upp det på celloliv, men jag ska erkänna att jag sällan lyssnar igenom något så långt 100 % . Sen tycker jag också att det är så kul och fint att kunna gå tillbaka i cellolivs historia och lyssna på alla musik som delats. Kanske lyssna igenom det mer noga och fundera över det.

greensleeves - Jordi Savall

Måndag och "Greensleeves". "Greensleeves" har jag upptäckt på senare tid att det är en favoritlåt. Jag skulle vilja få till någon inspelning på låten någon gång, då det råkar vara så också att jag har noter på det. Dock går det rätt så lågt faktiskt - men åh. Jag är så kär.

Jordi Savall - Folías de España

Barockmusik och viola da gamba. Jag gråter. Det här är så vackert. Jag älskar det här. Alltså ni måste ta er tid och lyssna på musiken det här lovet. Måste, verkligen. Lova mig det. Jag fortsätter med lovet fram till tisdag. Tillbaka som vanligt på onsdag!

Folia - Baroque Violin, Viola da Gamba & Harpsichord


Göra en Viola da Gamba? Hantverk

Sådana här klipp vet jag att jag delat tidigare under loven. Jag hittade ett nu på viola da gamba också. Åh, så kul! Jag tror inte att jag hittat något under de senaste loven. Visst? Så njut nu. Det här är så intressant!

Viola da gamba - Telemann, Händel, Abel

Telemann, Händel och Abel. Kul med Telemann när det är aktuellt i orkestern - så just det tycker jag verkligen att ni ska lyssna till. Händel är grym han med. Abel? Får jag söka upp efter lovet. Abel har jag inte hört mycket av vad jag kan minnas.
 

Johann Schmelzer: Sonata Quarta; Elizabeth Blumenstock, baroque violin, with Voices of Music

Den här torsdagen fortsätter jag med barockgenren och viola da gamba. Bach står för musiken, så vackert! Bach kan man aldrig bli less och besviken på. Grymt!

Arcangelo Corelli: Concerto in D Major Op. 6 No. 4, complete. Voices of Music; original instruments

Corelli har delats på celloliv tidigare. Hans julkonsert är så fin ju - ni vet. Inte? Jag får dela det med er efter lovet. Inte precis viola da gamba, men i samma stil. När jag såg det här kände jag mig tvungen att ta med det. Vackert.
 

Marin Marais: Le Labyrinthe (the Labyrinth); Cassandra Luckhardt, viola da gamba

Alltså är det inte väldigt härligt att starta månaden så här? Lite barock, eller har jag fel? Känns inte musiken väldigt vårig på något sätt? Härligt tycker jag!

RSS 2.0