Phantom of the opera - Cellonoter

Här har vi noterna till "Phantom of the opera". Från takt 18 och lite framåt har cellostämman melodin. Sedan vet jag inte riktigt om det finns fler stämmor, eller om det kommer så småningom? Den här låten är så fin när jag verkligen försöker har jag märkt, det vill säga långa stråk och vibratot. Gud så fin låten blir då! Mitt favoritställe i hela låten är nog just melodin just det där från takt 18 och framåt, ja i alla fall när jag spelar det som jag nämnde tidigare. Det krångliga här är nog att man får tänka till lite, det är ju ett b i kanten, och få till det, annars blir det inget vidare - Det märkte jag i tisdags - Så det är väl egentligen där som jobbet med den här låten ligger.
 
 
 

Phantom of the opera - Orchestra

Ja, jag tänkte att jag skulle dela en version av "The phantom of the opera" också i orkester. Dock spelar vi en annan version i orkestern. Det här är något helt annat än det vi spelar. Antagligen spelar vi en lite enklare version av låten. Jag tror i alla fall att låten kan bli riktigt grym mot slutet av terminen i orkestern. Riktigt maffig tror jag!

Auf Flügeln des Gesanges - Cellonoter

Här har vi noterna på "Auf Flügeln des Gesanges". Sedan vet jag inte riktigt om det finns fler versioner? Det tror jag, då det brukar finnas till de flesta låtar jag hittar, har jag märkt. Antagligen olika svårighetsgrader. Tror inte ni det? En annan fråga nu då. Verkar det här vara svårt?
 

Felix Mendelssohn Bartholdy

Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy med tilltalsnamn Felix föddes år 1809 i februari i Hamburg och dog år 1847 i november i Leipzig. Felix kom från Tyskland, där han var en tysk kompositör och dirigent. Felix familj var judisk. Hans mamma hette Lea och pappan hette Abraham Mendelssohn. Felix hade tre syskon, Fanny, Rebecca och Paul - Det var faktiskt först när ungarna döptes år 1816 som de fick efternamnet Bartholdy. Systern Fanny var även hon en duktig musiker. Felix och Fanny kom att stå varandra nära och jobbade mycket ihop. Felix han skriva mycket, och något han är mest känd för är stråkoktetten och ouvertyren till "Midsommarnattsdröm". Det sägs även att han som dirigent återuppväckte intresset för Bachs musik.

Auf Flügeln des Gesanges, Felix Mendelssohn Bartholdy

Måste först börja med att nämna bilden. Fantastiskt fin,  så mycket känsla i hela bilden. Jag gillar det svartvita i bilden och skuggan. Men musiken alltså? Just den här versionen känns så tydlig! Jag vet inte riktigt hur jag ska utveckla ordet tydlig. Man ni hör ju. Dock, vad jag förstår av beskrivningen till videon är det här något för 5 cellister/musiker, och det låter ju helt grymt tillsammans!

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) - 27, 28 januari 2014

Och jag har egentligen inget speciellt att säga som sammanfattning. Det får bli lite hullerombuller helt enkelt. Jo, i måndags vart jag nöjd, och mycket mer... Jag hatar verkligen den där känslan av att inte få ut allt som bubblar runt. I vilket fall som helst fick jag två nya låtar. Eller nya är inte helt rätt ord, som vanligt, för jag har ju spelat de flesta låtarna redan. Dessa låtar jag fick var i alla fall "Det vackraste" och Auf Flügeln des Gesanges". Men mer om dessa två låtar senare i veckan. Igår i orkestern så fortsatte vi spela på alla låtar som vi fick förra veckan. Vilket då var "Colors of the wind", "Phantom of the opera" och "Tröstevisa". Dock gick vi inte igenom "Tröstevisa" igår. Det var dessutom två nya medlemmar i orkestern, en ny oboeist och en ny cellist. Nu är vi alltså 8 cellister (igen) ! - Annars hade vi årsmöte. Men, det bestämdes inget sådant som jag tänker ta upp här. Fast, jag kan nämna lite kort att vi fick komma med förslag på låtar vi vill spela, så ska ta och gå igenom arkivet av alla låtar som jag lagt upp här. Kanske hittar jag något?
Innan jag avslutar måste jag också ta upp något. Jo, jag tänkte på två saker igår. Glömsk, som jag är kommer jag inte ihåg vad det ena är, men det andra är ändå lite intressant, eller coolt kanske? Ni vet att jag nämnt tidigare "Att andas med cellon". Ta mig bokstavligt för jag menar det verkligen. Jag märkte det igår igen. Satt och andades så som jag spelade, vilket i slutänden ändå blir rätt så jobbigt. Var tvungen att ta ett djupt andetag direkt där i pausen, för att inte tappa luft. Men visst är det ändå rätt så coolt? Även om det är lite läskigt såkart. Att man kan vara så ett med instrument. Nä ser ni, jag och Sally är inte två, utan en!
 

Phantom of the opera - Fiol

På fiol låter "Phantom of the opera" på det här sättet. Att en låt är så olikt på olika instrument - Som jag nämnt många gånger tidigare. Lite så går mina tankar här. Jag menar, det här är något helt annat än versionen på cello som vi hörde i föregående inlägg. Eller hur?
 

Phantom of the opera - Cello

Maffigt? Coolt? Wow? Passar inte dessa ord perfekt in på det här! Här är ytterligare en låt som vi spelar i orkestern den här terminen, det vill säga "Phantom of the opera" precis som rubriken säger. Den här låten kan nog bli riktigt grym i slutet av terminen i orkestern. Det tror jag minsann på.
 

Colors of the wind, Pocahontas - Cellonoter // Stämma 2

Här syns en del av "Colors of the wind" i cellonoter. Vet inte riktigt om det är uppdelat i stämmor och vilken stämma det här är i så fall? Cellisterna har melodin här på 4:de, 7:de och någon mer rad som inte syns i bild. Första gången vi spelade alla låtar kändes alla lite svåra, men jag tror på det här med att öva mycket i veckorna, resultat!
 

Colors of the wind, Pocahontas - Orchestra

Förra veckan på tisdagen fick vi den här låten i orkestern. Jag tror minsann att den här låten kan blir riktigt maffig mot slutet av terminen. Ja, jag får i alla fall lite den känslan när jag hör det här. Eller vad tror ni när ni hör den här versionen? Tycker ni att låten låter maffig i orkester? Och jag vet inte riktigt om det här är samma version som den vi fick på orkestern, men kanske? Känner igen lite grand - Som knäppet hos cellisterna i slutet.

Att inte få ut allt...

Jag skulle egentligen kunna stå och skrika mig hes.
Vi har kommit så långt som att jag är nöjd efter cellolektionen. Så skönt. Att kunna säga att jag är nöjd. Det är lycka för mig. - Men att då gå och bära på så mycket ord är otroligt... Jag får bara upp ett ord, nöjd. Och det är väl bra i sig bra. Skönt, lycka, glädje som jag nämnde. 
- Jag ska erkänna sen sak. Då, våren 2012 när jag kände av besvikelse efter cellon först. Sen när jag kände det någon gång  under våren 2013. Efter det ä  jag på ett sätt jäkligt rädd för... VAD SOM KAN HÄNDA? Jag vet inte riktigt om man beskriva det som att vara rädd för sig själv? Men ungefär så tror jag?
- En liten rolig grej, som jag ändå tänker på rätt så mycket - Märk väl först och främst innan du läser vidare att jag känner mig så mycket tryggare bakom kameran - Jo. Har du sett mina senaste videor? http://www.youtube.com/channel/UCE-gKeHTOBxxToz-yGdA92Q/videos - Måste nämna än en gång att jag älskar känslan i låten med vibratot. PERFEKT. Men det här med att vara rädd igen. Jag kan säga att jag är rädd för vad som kan hända om jag gör si och så. Nu börjar vi närma oss en punkt. Rädd för att prova. Rädd för andra tankar. "Vem tror hon att hon är?" "Herregud" "Vem tror du att du är?". Rädd för att våga... Och samtidigt vet jag ju faktiskt att jag kan. Eller hur!? Att jag vet att jag kan mer ändå. Först och främst är det där med besvikelse som stoppar mig, tror jag. Har inte lust att gå runt med ett stort svart moln inombords igen. Kämpa är ett ord jag använt mig utav många gånger här. Och det är ett ord som jag tänker fortsätta bära inom mig. Fast, ibland slutar jag nästan tro på det...
Måste nämna att den här platsen betyder otroligt mycket för mig. Att kunna skriva av mig. Ja, det här är lite som att skrika ut allt.
 
- Försöker lugna ner mig själv inombords nu, och sluta hyperventilera inombords. Fortsått gå, fortsätt stå...
Fortsätt andas Hanna.
 
 

Colors of the wind, Pocahontas - Fiol

"Colors of the wind" är minst lika fina på fiol som på cello. Men som cellist måste jag ändå säga att det lite finare på cello. But. Den här versionen känns väldigt mycket mer levande. Förstår ni vad jag menar då? Helt enkelt mer levande, mer på riktigt. Mer som en berättelse.

Colors of the wind, Pocahontas - Cello

Första veckan på orkestern fick vi nya låtar. Ny termin betyder ju nya låtar att öva på genom hela terminen.
Om ni har sett Disney filmen Pocahontas så känner ni säkert  igen den här låten. Och nej, jag ska inte låta som ett proffs när jag har själv inte sett filmen. Låten var helt ny för mig, men ändå kände jag igen den? Fast, det kan vara så att den påminner om något annat? I vilket fall som helst så tycker jag att låten är väldigt fin.
 
 

Bouree 1, Bach - Cello

Det är alltså "Bouree 1" som jag har i celloläxa den här veckan, och som jag skrev tidigare så har småspelat på den här låten tidigare också. Alltså var den ju rätt så enkel ändå. Eller vad tycker ni? Sedan fick jag ju lite ändringar, och jag spelade lite fel på något ställe tidigare. Den här låten har ju förresten våran kompis Bach skrivit!
 
 

Bouree 1 och 2, Bach - Cello

Jag har visserligen bara 1. Men 2:an den är fin också! Nu är bara frågan har noterna ser ut? Det måste ju i alla fall vara väldigt fina noter, då låten var väldigt fin. Men om vi tar det på ett annat sätt. Tror ni noterna är svåra eller lätta? Något som låter svårt, kan vara desto enklare!

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) - 20, 21 januari 2014

Och äntligen är det här med sammanfattningar igång igen. Jag måste erkänna att jag saknar och längtar sammanfattningar under loven. Men äntligen - I måndags var det så himla skönt att dra igång vårterminen. Kände någon slags lättnad och ett slags lugn. Spelat lite smått på "Boureé", i boken, och nu fick jag den första veckan - Så den låten kommer du bli rätt så enkel att öva på under veckan. På orkestern under tisdagen så fick vi nya låtar med, tre nya låtar, fast jag anar att det kommer fler så småningom. Eller rättare sagt hoppas. "Colors of the wind", "Phantom of the opera" och "Tröstevisa". Men mer om dessa låtar i veckan. Första gången man spelar en låt, med massa ljud runtomkring, då är allt lite rörigt. Så det är okej att det inte kändes så bra då. Det var plattformen. Nu gäller det att bygga på den plattformen. Nu måste jag verkligen berätta. Igår när jag stod och väntade på tunnelbanan så ställde jag cellon så att den lutade mot en sandlåda på perrongen, och där stod den tryggt och fint. Men så, när tåget kommer så kommer det en vind, och cellon börjar glida, "Fan tänker jag. Hoppas inte den blev ostämd nu..." Oups. Sen när jag kom hem så lät förstårs D strängen knasigt. Mamma försökte då stämma cellon idag. "Men hallå, det händer ju inget??" Pang. Plötsligt är G strängen av. Lite svårt att öva nu då, utan G strängen. Speciellt andra stämman i "Tröstevisa" för den låten går bara nere på G och C. Men det löser sig förhoppningsvis snart. Får vi ju hoppas i alla fall! - Och innan jag avslutar måste jag nämna att det var så skönt att bara skriva av mig.
 

Let it go, Frozen - Sång

Men gud vad söta alla är! Speciellt tjejen i rosa tröja som inleder. Kan man vara sötare? Och så snyggt tillsammans! Vem håller liksom inte med? Det här är verkligen några att inspireras av om man gillar att sjunga, tycker i alla fall jag. Eller musik överhuvudtaget. Då är du helt rätt när du hittat dit!
Applåder!
 

Frozen, Let it - Cello

Minst lika fin på cello som på fiol. Eller speciellt fin på cello? Dock är det här den enda versionen på cello som jag hört, medan jag hört väldigt många på fiol. Så vet jag inte direkt om jag kan säga så riktigt nu. Pianot måste jag ju nämna också. Grymt snyggt med pianot till!
 

Framförallt nyfiken

Och pang. Så drar jag igång vårterminen med orkestern också. Nu, snart. Slipper den där längtan varje vecka nu. Ser framförallt framemot att se vilka låtarna är. Och i och med det ställer jag mig frågor. Är låtarna svåra? Är de väldigt enkla? Är det någon låt som jag kommer känna igen? Ja, såklart. Det kan ha kommit någon ny musiker också. Vem är då denna musiker kan jag fråga mig? Eller har någon slutat? Vem har då slutat? På onsdag kommer jag ha alla svar inhamrade. Jag ser framemot onsdagsammanfattning må ni trå!
 
 
 

Frozen, Let It Go - Fiol

Ni kanske har hört om den här nya Disney filmen "Frozen" eller "Frost" på svenska. Eller ni kanske till och med sett filmen? Jag har endast hört talas om filmen, sett en trailer. Och faktiskt hört en massa låtar från filmen. Speciellt den här "Let it go" som spelas på fiol här. Jag tycker att låten är jättefin. Fastnat för den här låten rätt så mycket då jag som sagt hört den många gånger. Nämner det här med att en låt kan låta så olik från gång till gång, eller från musiker till musiker, och från instrument till instrument. Jag tycker i alla fall att det låter grymt om Jung Sung Ahn på fiol!
 

Och jag drog igång veckan

Varenda dag sedan konserten i höstas har jag blivit gladare och gladare. Det var lite som att ställa om till siffran noll då. Idag sprudlade jag av glädje. Siffran stod på 100 igen. Och jag är så jäkla glad efter första cellolektionen. Så glad över att terminen är igång igen. Över att ha dragit igång terminen med ett drag. Men mer om det på onsdag, i sammanfattningen. Tänkte berätta en liten grej. Att jag har något spännande på G till veckan. Det ni! Så jag hoppas på att kunna börja leka mig fram med det nu. Och det här med att spela tvåstämmigt. Fan vad svårt det var. Men, tänk nu bara om jag hade haft den där manicken som Linnea Olsson har. Kanske lite enklare? Fast, det är så kul att sitta och experimentera med det här med film. Nu drar vi igång veckan på riktigt hör ni!
 

Chris Medina What Are Words ( Cello Cover)

Och på något sätt inser jag att jag kan ha delat just det här. But. Vad gör det om jag delar det igen när det låter så grymt bra? Det här är en lite annorlunda version på låten än den jag spelat. Den här versionen låter lite mer "verklig" på något sätt. Lite mer levande på något sätt. Men det kanske är för att det är i lite högre lägen. Versionen som jag spelat efter går bara i första läget. Och gud vilken känsla han spelar med! Det är det där vibratot, såklart.

Skyrim Theme, Cello

Nu när vi kört igång med cello igen efter lovet så är jag ute och söker efter nya spännande covers. Igår hittade jag det här. Musiken är grym. Men jag fastnade faktiskt för redigeringen. Oj, herregud alltså. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Något jag undrar över hur han klippt ihop det? Och i vilket program han har gjort det?

Lyckan och förväntan

Tänk att man kan vara så glad när oboelovet är över? Dock, som det nämndes i föregående inlägg så har det faktiskt varit skönt att komma ifrån cellon lite. Att ladda om. Och att få fullt av massa nya planer. Nu vet jag. Jag vet att terminen kommer bli helt grym. En grym konsert mot slutet av terminen. Jag spelat i fem år efter våren. Fattar det inte själv? Grymma videos på söndagar. I oktober fyller den här platsen 2 år. Celloliv blir 2 år? Dessutom, hör på den här va. En överraskning! Laddar nu till kommande vecka, då cellon drar igång på måndagen och tisdagen. Och min nyfiken stiger mer och mer ju närmare dagarna kommer. Vilka låtar ska spelas med orkestern i år? Finns två ord som beskriver allt. Lycka och förväntan.
 
 

Oboelov är över...

Lovet är tyvärr slut, vilket innebär att oboelovet är över för denna gången...
Som vanligt har det varit grymt kul att skriva om ett annat instrument! Och grymt skönt måste jag säga att "komma ifrån" cellon ett tag. Det här lovet har jag insett at oboe är ett väldigt fint instrument och måste säga att jag har mycket mer respekt för det här instrumentet nu!
- Klicka in på kategorin lov och upplev: Fiollovet, kontrabaslovet, trumpetlovet, tvärflöjtslovet, pianolovet och oboelovet! -
 

Euphoria - Oboe

Hon vann Eurovision Song Contest år 2012, och året därpå var den stora tävlingen i Sverige!

Wrecking Ball - Oboe

 

My heart will go on - Oboe

"My heart will go on", den här låten är så fin!

Titanium - Oboe

ThePianoGuys har gjort grymma covers på denna låten - Å andra sidan gör de väldigt bra covers hela tiden!

Oboelära X2 !

 

Oboe och saxofon...

Även oboe och saxofon går väldigt bra ihop...
 

Mer om oboen...

Hoppas ni kära vänner är grymma på engelska, annars blir detta krångligt. Är detta intressant även för er som inte är oboeister?
 

Flight of the Bumblebee - Oboe

Om man använder fantasin, så kanske man kan se den där humlan framför sig. Humlan som rusar på! Tycker ni att detta låter som en humla, om ni riktigt klämmer på i fantasin. Eller vad ser ni framför er?
 

Roar - Oboe

Här hör vi en av Katy Perrys låtar spelas på oboe!

Stay - Oboe

Grymt! Yes or no?

Skyfall - Oboe

Inser mer och mer att oboe att det låter så fint om oboe, ju längre lovet går...
 

Ave Maria X3 - Oboe

Nu är det bara en vecka kvar av oboelovet! - Jag tycker att vi kör på och njuter lite extra mycket av den här veckan - Innan mina kliande fingrar får skriva av sig om cello!

Ave Maria X2 - Oboe


Ave Maria X1 - Oboe

"Ave Maria" spelade jag på cellon i slutet av höstterminen 2013. (Var ju tvungen att skriva 2013, eftersom att det nu är år 2014.) Än en gång vill jag nämna det här med att en låt, kan vara som en helt annan låt på ett annat instrument!

Canon in D X4 - Oboe

Jag har inget att säga...

Canon in D X3 - Oboe

Tidigare i våras, i början av sommaren var jag helt fast i den här låten. Under någon vecka fick ni då se några klipp där denna låt spelades, rätt så många klipp skulle jag vilja säga... Ni kanske minns det?
 

Canon in D X2 - Oboe

Det här är en favorit hos cellisten som sagt. Låten är så himla fin. Klurar fortfarande på varför, men det har jag inte fått något svar på?
 

Canon in D X1 - Oboe

Den här låten är som sagt en favorit tycker cellisten. Då är det ju klart att vi får höra den under oboelovet!
 

Someone like you - Oboe

Jag måste erkänna att jag trodde att det var fiol först. Innan jag insåg att det var Oboe...
 

Pirates of the Caribbean X2 - Oboe

Jag känner igen låten, det är klart att jag gör. Tycker dock låten är väldigt annorlunda jämförelse med på cello. Men det är ju så. Samma låt - Ett nytt instrument - En helt annan låt.

Pirates of the Caribbean - Oboe

Här talar vi inte om kvalitén! Utan om musiken. Den här låten är otroligt fin, speciellt på cello.
 

Don't you worry child oboe cover - Oboe

Lite mer "populära" låtar får slinka in även det här lovet!
 

Bach - Oboe

1:a januari 2014 har vi fått njuta av musik från tre duktiga kompositörer. Hydn, Beethoven och Bach. All musik med oboen som huvudperson såklart.

Haydn, Oboe

Njut av lite Haydn musik med en duktig orkester och oboen som huvudperson!

Beethoven - Oboe

Beethoven hörde vi igår också. Fin musik från en oboetrio som vi får njuta av så här 1:a januari 2014.

RSS 2.0