Cello Ireland feat. Daniel Müller-Schott, 'Kol Nidrei'

 

Sammanfattning (Orkester och cellolektion) 26, 28 September 2018

Hej och gokväll. Jag kikar in här med en liten sammanfattning från förra veckans lektioner.
Onsdagens orkesterlektion inleddes med att värma upp med "Drottningholmsmusiken". Cellisterna blev drillade i att hålla ett bra tempo, till exempel med de här åttondelarna som jag nog tog upp senast. Jag tycker att det är svårare att hålla kvar samma tempo och känsla som vi har under onsdagsövningarna när jag övar hemma. Det blir ju lättare när stämman finns runtomkring en och man kan följa efter.
Många av låtarna är ganska enkla. Även om jag önskar att jag lyckades öva mer i veckorna, fast just nu får det vara som det är med övningen tänker jag. Men, det finns väl alltid något i alla låtar som kan övas extra på... I "Thank you for the music" tänker jag gnugga extra på delen från C och framåt till slutet. Hm, där det händer lite mer i noterna alltså för i början är det "bara" halvnoter och heltnoter. 
Vi spelade igenom "Liten marsch" av Lars-Erik Larsson och jag säger bara, TEMPO-övning här. Från långsamt till snabbare, naturligtvis. 
"Tröstevisa". Jag tror att den här låten kan bli fin, eller jag hoppas att den blir det lagom till konsertdags. Åh jag skulle vilja göra en "Hanna övar" och förklara det här bättre... Men jag har försökt att dela in låten utefter de olika stråkrytmerna, eller mönstrena för att lättare kunna öva. Cello har lite melodi i bokstav D. 
Sist av allt har vi "Drottningens av Saba festmarsch". Sa jag att jag spelade det här stycket i STORK, Höstlovsorkestern, en av de första gångerna jag var med? Då blev det nog en favorit för jag spelat igenom stycket några fler gånger efteråt. Vi har jobbat på tempo från takt 14-15 för jag tror att det sackar där någonstans. Haha, känns som att jag skriver om tempot hela tiden men det är väl vad min övning går ut på den här terminen, att få till ett bra tempo. 
Skriver ner några rader om cellon i fredags också. Jag spelade igenom "Gavotte" av F. J. Gossec först och trots att jag inte har någon bra övningsperiod gick det helt okej. Tips: Lyssna mycket på låtarna/styckena under veckorna (för det är nämligen så jag överlever just nu.) Nu kanske det även kan bli uppspel på "Gavotte". Ett alternativ var redan nu i oktober men jag tror att jag sattsar på att få till stycket som bäst till november. 
I "Kol Nidrei", Max Bruch, är jag mitt inne i att få till mittendelen bättre och det är hela B- och C-delen. Egentligen vill jag ha en långövning på stycket, typ en två timmarsövning. Både för att det är roligt och för övningens skull. Jag får helt enkelt bestämma mig för att få till det övningstillfället någon gång den här veckan.
Godnatt och så hörs vi snart med en massa musik!

RSS 2.0