Hur är en blockflöjt gjord?

Se! Det här är väldigt intressant. (Om ni inte är så engelskunniga så är bara bilderna i sig otroligt intressanta) I alla fall, vad jag själv förstår, så får vi här veta hur man tillverkar en blockflöjt!
 

Mamma - Blockflöjt

Vet ni vad? Jag kom att tänka på det när jag hörde det här, eller snarare när jag såg titeln, att det ju faktiskt finns otroligt många låttitlar som påminner om varandra. För visst gör de det? Men vad kan det bero på? Är det för att låtskrivaren till just den låten inte är så kreativ? Vad tror ni? Det här med att låtar kan påminna om varandra är en annan sak. Men så är det ju också, eller hur? Förövrigt, väldigt fint spelat här!
 

Rossini William Tell, Ouverture - Blockflöjt


Heal the world - Blockflöjt

Vi startar upp veckan med att lyssna till Micheal Jacksons "Heal the world" spelad på blockflöjt!

We are the world - Blockflöjt

 

Rolling in the deep, Adele - Blockflöjt

Adeles "Rolling ing the Deep" på Blockflöjt denna sista lördag i juli. Grymt snyggt!

Tetris - Blockflöjt

Ni vet om att det finns ett spel som heter tetris va? Jag kommer ihåg att jag hade precis ett sådant spel när jag var yngre som jag höll på och spela på hela tiden. Här är melodin på just det spelet på blockflöj!
 
 

Titanum - Blockflöjt

 

River flows in you - Blockflöjt

Ni vet att "River flows in you" är en favorit låt. Såklart då att den här låten ska vara med under lov. Lika grym på blockflöjt som på cello och piano (och alla instrument vi hört låten på?) Underbart!
 

Rise like a phoenix - Blockflöjt

Snyggt från ABBA till Loreen och från Loreen till Conchita Wurst som vann Eurovision i år med låten "Rise like a Phoenix". Celloliv var inte så inne i Eurovision i år som ni kanske märkte? Men här hör vi i alla fall vinnarlåten spelas på blockflöjt. Njut!
 

Euphoria - Blockflöjt

Nu hoppar jag vilt. Eller kanske inte så vilt, det här kanske är en rätt så grym hoppning ändå? Från ABBA till Loreen, jag menar, både ABBA och Loreen har ju tävlat i Eurovision. Snyggt där! Idag delar jag Euphoria som Loreen sjöng år 2012 i Eurovision (och faktiskt vann!) på blockflöjt.

Mamma Mia, ABBA - Blockflöjt

Den här låten känner ni igen väl!? ABBA:s "Mamma Mia". Så härlig låt! Passande svängigt på blockflöjt dessutom.
 

Oh Susanna - Blockflöjt

Oh Susanna! Vet ni vad förresten? Jag fixade om min youtube-kanal lite, höll på där och ändra och så i slutet på vårterminen så då tog jag faktiskt bort många inspelningar, blandanat inspelningen på just den här låten, men det kanske kan komma någon ny till hösten, mer seriös då? Nej, nu skrev jag om cello där. Lite svårt att hålla sig ifrån det ämnet nu några veckor in i blockflöjtslovet. Här är i alla fall "Oh Susanna" på blockflöjt som ni säkert förstått redan. Grymt snyggt. Perfekt rytm tycker jag! Riktigt härlig låt på blockflöjt ärligt talat.

Ave Maria, Blockflöjt, Gitarr

Hittat en riktigt grym kanal där jag hittat en hel del blockflöjt. Musiken är underbar här, men desto tråkigare att man inte ser blockflöjtisten. Men fin musik är det som sagt! Det här mannen kommer vi följa lite under lovet.
 
 

Ave Maria, Blockflöjt X1

Ave Maria är ju också typiskt en sådan här låt som jag har spelat, precis som med "Let it go". Så kul!

Let it go, Frozen - Blockflöjt, Gitarr

Otroligt kul tycker jag att lyfta fram låtar som jag spelat på cellon! Här hör vi "Let it go" på blockflöjt och gitarr som jag ju spelade på senaste konserten med Vilt/Uppstråk. Grymt!?
 

Gunhild Carling på blockflöjt (2)


Gunhild Carling på Blockflöjt (1)

Grymma Gunhild Carling på Blockflöjt. Hon medverkade bla i årets Lets Dance kär musikanter!
 

GF Handel Complete Sonatas for Recorder

Händel, han är också grym!
 

Concertion in C major, Telemann - Blockflöjt

Telemann. Jo, jo, det namnet känner ni alla igen vi? Spelade både en låt av honom hösten 2013 och våren 2013. Så när jag hittade det här så, absolut! När ni hört det här, kommer ni dessutom förstå varför jag tog med det här, eller hur, för det förstår ni nu va? Underbart!
 

Grymt på blockflöjt!

Wow!? Supersnyggt tycker jag. Riktigt bra inledning på ett lov fullt av musik med blockflöjt. En grym start kan ju också avslutas i ett grymt slut? Vi får väl se var det här sommarlovet leder!
 

Lär dig mer om blockflöjt (3)


Lär dig mer om blockflöjten (2)


Lär dig mer om blockflöjten (1)

Så här första dagarna av lovet tänker jag att det kan vara spännande att lära sig lite mer om instrumentet.
Eller hur!? Vem vet. Du kanske ska vill börja spela det här instrumentet eller du kanske till och med ska börja efter sommarlovet? Här delar jag klipp från "musikskolan.se" på youtube!
 

Blockflöjtslovet, Mer om Blockflöjt

Blockflöjten är ett träblåsinstrument av typen spaltflöjt. Instrumentet är ett av de äldsta, fortfarande använda, instrumenten som finns. Det var som störst under Barocken. Instrumentet finns i olika storlekar. Beroende på storlek är ljud. Vanligast är sopran, alt, tenor och bas. Blockflöjten tillverkas ofta i trä, oftast är den som en lång tub i tre delar, med en näbb i ena änden och en fot i andra. Under 1900-talet först började man tillverka instrumentet i plats, dock anses de blockflöjtar som är byggda i trä ha mycket vackrare klang!
Mer om blockflöjt: http://sv.wikipedia.org/wiki/Blockfl%C3%B6jt
 
 

Sista i juli (Live!)

Hej! Ni får ta del av ett foto som jag tog idag. Härligt med det där gröna tycker jag, och det där lilla svarta krypet där gör ju en hel del av bilden tycker jag. Nej, jag tänkte inte skriva om foto nu, utan tänkte slänga in en sommarhälsning med lite info om höstens planer. Till hösten har jag som sagt lite planer. Tänker mig få in mer om en speciell låt (en låt som jag väljer ut eller som ni kan vara med om att välja ut!) vissa veckor, så under hela den veckan delar jag spännande versioner på just den låten. Med "olika versioner" menar jag naturligtvis olika instrument. Allt för att anpassa celloliv även för dig om du tex spelar trombon? Jag vill även få in fler videolektioner, både videolektioner som jag hittar på Youtube, men också som jag själv kanske kan få ihop? Tips och tankar kring cellospelandet. Jag tror jag fått med allt nu. Visst låter det spännande? Ja, ni kommer missa något om ni inte fortsätter följa den här platsen! Nu vill jag bara önska er ett fantastiskt fortsatt sommarlov. Njut av alla soliga dagar, njut av blockflöjtslovet, spela på och ta hand om varandra. Jag är tillbaka live igen den 11 augusti. Stor kram!
 

Yellow, Coldplay - Piano

Är det bara mina öron eller låter inte det här pianot väldigt dovt? Dovt och mörkt på ett snyggt sätt! Men visst har jag rätt? Ni vet vissa pianon låter så ljusa, eller i alla fall ljusare än det här. Jag inte om det beror på pianot eller videokameran här dock. Vad tror ni musikanter? Och min andra fråga är naturligtvis vad ni tycker om det här? Är det här en favorit kanske?
 

Yellow, Coldplay - Piano

 
 

Yellow, Coldplay - Cello, Gitarr

Det låter så studsigt där i början om cellon. Studsigt på ett glatt och härligt sätt! Grymt! Också ett grymt till gitarrspelet. Tillsammans låter det toppen. Är det här kanske en favorit hos er?
 

Yellow, Coldplay - Cello, Fiol

Jag fortsätter dela med mig av grymma versioner av Coldplays "Yellow" idag. Lyssna, njut och, prova jämföra allt. Vilken versioner blir tillslut eran favorit?
 

Yellow, Coldplay - Cover


Yellow, Coldplay - (Cover)

Åh. Måste vara en av mina nya favoritlåtar. Wow säger  jag bara. Eller så är det bara den här covern. Covern är riktigt bra! Eller vad tycker ni kära vänner? Ni vet att jag skrev det här med att "bilda orden" med instrumentet, känslan osv. Jag funderar lite över hur jag ska beskriva sången på samma sätt. I sången finns redan orden. Här kan du göra orden starkare med rätt känsla. Du kan få orden till "mer än bara ord" med rätt känsla. Det är klart att du kan få orden "större" när du spelar ett instrument också så som trumpet tex. Men jag tror att ni förstår vad jag menar, eller hur? Jag menar, här finns redan orden, så här är det bara att bygga på tornet (låten!) men med den här trumpeten och med massa prickar på ett papper hullerombuller framför dig (noterna) har du inget torn, utan där får du börja bygga upp tornet från början. Får att gå tillbaka till ordet "känsla". Jag tror i längden i alla fall på att känslan är orden. Känslan är orden. Men. Jag vill påpeka det att, det här med att tornet igen, när du spelar ett instrument får du som jag skrev bygga tornet från början vilket i alla fall jag tror är, rent tekniskt svårare. Jag säger absolut inte att det är lätt att sjunga en sång, för får du inte till den här känslan, rätt känsla som jag skriver om hela tiden, nej, då är det ingen låt. Men lyckas du med det i din sång, ja, då har du klarat det. Då är du grym.

Yellow, Coldplay

Så? Här är Coldplays "Yellow" när den sjungs. Snyggt? Ni inser först nu va att det är en grym vecka vi har framför oss? Grymt!? Jag tycker som själv att låten var bättre när den spelades, ja, jag skulle kunnat skriva grymt mycket bättre, men jag känner lite att, den var ju så kort, så samtidigt kan jag inte alls säga så här. En låt kan var bra när den sjungs, men desto bättre när den spelas på ett instrument. Jag vet att jag skrivit något liknande tidigare. Nej, jag tror inte att jag hade skrivit så om jag själv inte spelade ett instrument som cello, eller, kanske framförallt om jag spelade i en orkester. När man spelar tex cello nu, kanske i en orkester så får man liksom bilda orden själv. Och, det är det här med "att bilda orden" som är det här med känsla. Får du till en grym känsla på ditt instrument eller i din orkester, det är då du får till orden i texten. Känslan med instrumentet = Orden i texten
 

Yellow, Coldplay - Cello, Fiol

Den här låten ska vi verkligen ha mer av! Det här var ju en otroligt kort en, men, kort, fast otroligt fint. Ordet för Stringspace är ju helt klart "otroligt fint", eller beskrivningen. Ja, alltså för hela kanalen. Är ny nyfikna på fler saker från Stringspace får ni ta och hänga med till augusti. Nej, nu tar vi sista rycket innan oboelovet! Dessa dagar alltså så kommer mer om denna låt upp. Förresten, dessa tre senaste låtar som jag delat med er sjunger ju Coldplay i vanliga och den gruppen kan ni läsa mer om på kategorin Artister/Band om ni är nyfikna.
 

RSS 2.0