Hornlov sammanfattning

Så snyggt avslut på hornlovet vi fick. Mozart, schubert och Pachelbel. Toppen tycker jag! Har ni gillat att lyssna till horn i en hel vecka? Det har i alla fall jag gjort. Kul med ett instrument som jag känner själv att jag inte lägger märke till så mycket annars. Hur är det med er? Lägger ni märke till horn annars?
Jag har faktiskt lite mer horn, så det kanske kommer upp här och var de närmsta månaderna. Kul!
 
Vill du återuppleva fiol, kontrabas, trumpet, tvärflöjt, trummor, oboe, klarinett, harpa, blockflöjt, trombon, gitarr eller hornlovet? Kolla då in kategorin lov.

Canon in D, Pachelbel - French Horn


Ave Maria, Schubert - French Horn


Concerto Nr.3 Kv.447 1. Allegro, Mozart - French Horn


Horn Playing Past & Present

Avslutar fredagen med lite lärorikt inslag. Om ni har en ledig stund tycker jag verkligen att ni ska ta er en titt på det här!

LEV KOGAN, Hassidic Tunes - French Horn, Cello, Fiol

French Horn och cello, det går toppen ihop det. Fiolerna så snyggt därtill!
 
 

Trio Jadin - Frnech Horn, Cello, Piano


The Hanging Tree, mocking Jay - French Horn

Bestämde mig väldigt snabbt för en torsdag med filmmusik när jag hittade det här. Så härlig låt! Fantastiskt fin faktiskt. Speciellt när melodin visslas. Just det stället berör mig extra. Dessa scener är absolut några av de starkaste i filmen.
 

Let it go, Frozen - French Horn

 

How It's Made French Horns

Kort men lärorikt. Sådana här videos tycker jag är intressant och roligt att ta med under loven. Vad tycker ni? Har ni tänkt på att jag haft med sådana här typer av videos under de senaste loven?
 

Rather be, Clean bandit - French Horn


Wake me up, Avicii - French Horn

Jag tror att det var det här klippet som jag hittade och genast tänkte att. "Det instrumentet ska jag ha under sportlovet!". Vad tycker ni om det här?  På cello är låten fortfarande överlägset bäst för cellisten. Men så snyggt på Frenach Horn!
 

Happy, Pharrell William - French Horn

Inleder veckan med Happy av Pharrell. Härlig start på veckan! Vad tycker ni?
 

Shake it off, Taylor Swift - French Horn


Clocks, Coldplay - French Horn

Startar upp helgen med Coldplays låt "Clock" ! En låt jag vet att jag höll på att dela väldigt mycket i höstas. Lätt grym låt som jag skulle kunna tänka mig att spela någon gång. I alla fall. Riktig härlig version här!
 

Inledning - Hornlovet

Instrumentet horn tillhör bleckblåsinstrument. Där t ex trumpeten och trombon hör till också. Ursprungligen så är faktiskt instrumentet skapat av djurhorn. Där av namnet!? Instrumentet Valthorn eller på engelska French Horn ska vi rikta in oss på under lovet. Instrumentet utvecklades från ett ventillöst jakthorn till signal- och posthornet.

Sammanfattning (Cellolektion) 16 februari 2015

På orkestern igår kom jag inte iväg. Orkade verkligen inte det. då jag gått och blivit förkyld. Segt men sant.
Dessutom är jag rätt så nere just nu. Tycker att det mesta låter dåligt. Så på så sätt vill jag nog inte heller dega ner mig totalt för tillfället i allt.
I måndags fortsatte vi med "Tamburina". Första delen går rätt så bra nu skulle jag vilja säga. Andra delen är lite mer så att jag känner att jag måste öva på där. Fick en ny låt också, "Sonata No. 1 in D Minor" av en man vid namn Scarlatti. Honom ska vi nog hitta mer om någon söndag i mars. Låten kommer jag leta upp mer om till mars också. Då jag precis startat upp med låten så kan jag inte rakt av säga något riktigt nu. Hitta något bess som jag spelat b på hela tiden tidigare. Kom först på mig själv där idag. Applåder. Så den tonen är inringad nu. Sen är det något över 4:e läget som är lite mer kämpigt. Som vanligt. Tänk så snyggt det flyter på när man kommer in i det. Hur klarar dem det? Med övning, det skulle jag lätt svara. Så öva, det ska jag verkligen göra under sportlovet. Jag måste säga att jag är rätt så lugn faktiskt. Tar det som "Skönt med en extra veckas övning." Imorgon startar lovet här på sidan upp. Det kommer rulla på fram till lördagen om ca en vecka. Söndag tar jag gärna som ett uppstart inför måndagen. Så vi hörs som vanligt den 28. Naturligtvis så hoppas jag på att ni stannar kvar och lyssnar till lovet. Det blir riktigt grymt tror jag!
 
 
 

Hanna övar #1

Så det är sådana här typer av videos som jag kommer ladda upp varje torsdag nu. Tidigare delade jag med mig av sådana här videos på en annan sida. Men som jag sa så funkade det inte längre för mig på den sidan. Segt. Grejen med dessa videor är ju inte att det ska låta "wow". Det får det göra på vanliga youtubekanalen. Det viktigaste för mig här, är att jag sitter ner och tänker/jobbar. I det här fallet blir jag som sagt lika glad om någon tänker att "Oj, det här måste hon öva på." Det är i stort sett det som är meningen bakom kanalen. Jag märkte nu i efterhand just här att vissa toner blev fel. Dessa toner har jag inte tänkt på tidigare, det var först nu som jag "Nej men, så självklart Hanna!". Kortfattat så vill jag också tillägga att dessa videor kommer bli bättre och bättre. Vi kan ju satsa på att #25 ska vara ett framsteg. Först och främst ska jag ha mobilen liggandes och inte stående. Men ok, första videon var det idag så! Snabbt så ska jag också säga att jag kommer göra videos under loven. Kommer upp på gilla sidan! Nästa "Hanna övar" kommer upp veckan efter sportlovet.

"Men oj. Det där måste hon öva på"

Valde själv att stanna hemma från orkestern idag. Känns både segt och tråkigt. Men jag kände verkligen att jag inte orkade . Men mer om det i veckans sammanfattning imorgon!
Jag har tänkt, tänkt och tänkt. Jag kommer börja lägga upp så kallade "Hanna övar" videos varje torsdag. Startar upp den här veckan om jag får till något snyggt. Låter det här som en spännande idé? Det är absolut inte meningen att man ska tänka, "Men oj, så bra hon är". Jag skulle bli lika glad i det här fallet om någon tänkte "Men oj. Det där måste hon öva på". Det här är videos som det inte är meningen att de ska låta toppen i. Det får låta falskt i dessa videor. Jag har tidigare gjort sådana här typer av videos. Dels blir det enklare att öva. Men det får mig också att verkligen jobba med det ja tycker är krångligare. Att tänka och jobba. Och kanske lätta en del på det hela. Sedan finns det flera bra anledningar till det här. Så jag startar upp med det här, tar det som en utveckling för celloliv, så får vi helt enkelt se var det landar.

Nocturno - Oliver Dragojevic, Stjepan Hauser

En sak som slog mig här, förutom att det är väldigt vackert. Varför låter cellisten strået vara kvar löst. För mig är det rätt så störande, speciellt om det är så mycket. Men det kanske ser mer proffsigt ut. "Hej här sitter jag". "Jag har tagit i för fulla krafter" För visst måste man ha spelat ut väldigt mycket om det ser ut så? Så skulle i alla fall jag lätt kunna tänka. För mig känns det dock som en undanflykt. Vackert är det hela i vilket fall som helst!

Skalinada - Oliver Dragojevic & Stjepan Hauser


Galeb i Ja - Oliver Dragojevic & 2CELLOS

Inledningen var helt fantastiskt. Så vackert!

Lipa Moja - Oliver Dragojevic & 2CELLOS

Oliver Dragojevic är sångare, musiker och pianist från Kroatien. Jag måste säga att jag blev lite nyfiken på att söka upp mer om honom. Det skulle vara lätt gjort. Vi får se om jag kan hitta något spännande. 2Cellos gör det grymt som vanligt!

Fågelkvitter och sinnen

Solen sken under hela söndagen. Fåglarna kvittrade så glatt. Tog mig ut till Skeppsholmen. Satt i solen och fikade. Så härligt. Under eftermiddagen tog jag mig ut i skogen. Fåglarna fortsatte kvittra glatt, nästan upphetsat på något sätt. Solen kastade sina sista strålar ner mellan tallarna, granarna och björkarna. Skuggorna framför mig på stigen runt 4-tiden lade jag märke till med fotografiskt öga. Jag tog en hel del porträttbilder. Bästa förhållande att ta porträttbilder i är solsken. Dock kan det vara svårt att få in inställningar också. Här blir det för ljust, det är lätt en tanke som kan slå mig i efterhand när jag kollar på bilderna. Men utveckling ger färdighet. Oftast när jag är nere med någonting kan jag lätt tänka positivt om någonting. Att ta många porträttbilder ger utveckling = Att spela mycket ger färdighet.
Var inne och klättrade i en buske. Grenen flög rakt på mig. Blinkade förvånat. Bara tur i oturen att det inte träffade något öga. Precis ovanför ögat är lite för nära bara det. Om man förlorar något sinne så förstärks väl något annat. Hör syn till sinne? Eller bara om man tänker att man kan se med ett öga. Tänk vad liten världen skulle te sig då. Blickomfånget skulle ju bli mindre. Om man är blind ser man ju inget. Men tänk er då att hörseln och lukten blir bättre. Jag hittade något en gång då det var en blind som spelade piano. Fantastiskt duktig! Tror ni att det handlar om att man har bra gehör? Jag tror att det inte bara handlar om att man har bra gehör. Utveckling är en lika stor del här. Att spela något om och om igen, precis som att göra något om och om igen.
Jag sträckte till nacken på lektionen idag tror jag. Kommer säkert ha någon from av nackspärr imorgon. Lätt. Supersegt. Jag bestämde mig nog rätt så snabbt efter det vad jag ska jobba med under lovet. Ska försöka göra uppvärmningar, någon form av rörelser så att min spändhet går över lite. Slappana av. Ta det lugnt. Det går bra. - Det låter bra.
- Spelningen får gå som det går, men vad jag skulle vara glad om jag kunde vara nöjd. Får börja ställa frågor till mig själv. Det blir som en terapi. Varför låter det inte bra Hanna?
 

Latch, Sam Smith - Fiol, Kontrabas, Cello

 

Gimmie Gimme Gimme, ABBA - Cello

Gissa om jag blev glad när jag fann det här? Då är det självklart att vi fortsätter med lite ABBA idag. Tycks? Lätt att jag skulle säga grymt i alla fall!
 

Honey Honey, ABBA - Cello

Det här var en utmaning i jämförelse med de andra tvåstämmiga jag gjorde tidigare. Minns ni det? Som jag skrev tidigare i veckan så kämpade jag på ett bra tag med andra stämman. Lyssnade och spelade till första stämman flera gånger. Och ja, det gav ju resultat i slutänden. Första stämman är enkel att göra då jag där inte har någon stämma att gå efter. I andra stämman måste jag få till och komma i samma rytm som jag spelade i för bara en stund sedan. Det låter superenkelt när jag skriver det så här. Gör det inte det? Antagligen har man hela tiden olika rytmer. Det skulle vara helt naturligt, så det förstår jag fullständigt. Robotar kanske har samma rytmer hela tiden, men människor kör på i olika rytmer hela tiden. Så skulle jag lätt beskriva det. Ni ser jag att jag har hörlurar på mig ett tag? Där la jag in andra stämman, så det är alltså andra stämman som syns i bild där. En utmaning att få till det när jag bytte stämma i bild mitt i. Men det gick super tycker jag. Det låter jämnt i alla fall. Jag är supernöjd med detta. Framförallt med den fotografiska delen av det hela. Tycker att jag tog för mig väldigt härligt i melodin i första stämman. Ja, nu får ni applådera! Ni skulle ju vänta med applåderna till alla hjärtansdag...
 

I'm Not the Only One - Fiol

Den här rytmen, klappljuden i bakgrunden tyckte jag gjorde en stor del av det här. Det lät intressant. Ljudet gjorde nog i alla fall mig nyfiken på vad som skulle kunna hända i fortsättningen av låten. Så intressant med det här med ljud. Olika sorters ljud och olika spännande mönster fångar mig just nu. Det får mig att stanna upp ett tag. Jag tror jag nämnde orden intressant och spännande nu väldigt många gånger här. Lätt att vara "kreativ med ord" sent en fredagskväll.

Sammanfattning (Cellolektion, orkester) - 9, 11 februari 2015

Spelar vidare på "Nina" av Pergolesi den här veckan. Fick också andra halvan av "Tamburina"
Kul! Min plan var att öva lite på det under eftermiddagen. Men jag är rätt så trött och har inte riktigt orkat sätta mig ner. Lätt att skylla ifrån mig på saker. Nej men, det är så det är. Det är supertråkigt att det är så nu för jag vet hur jag blir när inte jag spelar. Får bättra på det resten av veckan. Av det som är kvar av veckan rättare sagt. Igår på orkestern spelade vi igenom "Hungarian dance no. 5" för första gången. Oj, oj. Jag ska absolut inte säga att det är omöjligt, men det blir en utmaning. Vi spelade även igenom "The empire strikes back" och "Gladiator". Jag tycker framför allt att "The empire strikes back" går bäst just nu. "Gladiator" kommer nog rätt så tätt efter dock. Men det kanske alltså är den jag ska lägga ner minst tid på då? Satsa på att öva de andra låtarna? Undra vad som är smartast här. Säkert någon kombination. Jag lyfter fram att det kändes som att jag spelade ut mer under orkestern den här veckan. Skönt. Hoppas att det kan fortsätta så!
 

Take Me To Church, Hozier

Jag har sett ett par versioner av den här låten, så jag blev lite nyfiken på att söka upp låten och se vad det verkligen var. Fint, men jag gillar nästan låten mer när den bara spelas på ett instrument, alltså utan sången. Säg mig, vad  tycker ni?
 
 

Take Me To Church, Hozier - Tvärflöjt


"Det här tyckte jag var rätt så värt att lyssna till"

Det här tyckte jag var rätt så värt att lyssna till. Intressant, spännande. Så jag tycker att ni också ska ta er tid att lyssna till det!

Tvåstämmigt på alla hjärtans dag!

Min dator brusar av ansträngning och jag bubblar av glädje. Den här jag-klarade-det glädjen. Jag var hemma själv en stund i eftermiddags så jag bestämde mig rätt så snabbt för att försöka mig på min inspelning till alla hjärtans dag. Det blir faktiskt tvåstämmigt på alla hjärtans dag. Jag kämpade på ett bra tag med andrastämman. Att spela till sig själv är inte det lättaste. Senare kom redigeringen, och det är inte heller det lättaste. Här är det även fotografiskt tänk. Funkar det så? Blir det snygg om jag lägger till det där? Hur blir det? Det är inte det enklaste att få ihop musiken till bilderna. Men det klickade tillslut. Jag är väldigt nöjd. Kan inte hjälpa att jag kollar på videon om och om igen. Lite applåder. Fast, vänta med applåderna till alla hjärtans dag! Jag satt ner vid cellon ett tag under eftermiddagen. Spelade mest på gamla saker innan jag kom på att jag kunde passa på att spela in detta. Så, ingen övning på orkesterlåtar. Måste verkligen jobba bort det! Och sitta ner i lugn och ro med t ex orkestergrejerna. Men jag tror att jag måste röra på mig emellanåt. Annars blir det lätt så att jag flyger iväg till andra sidan jordklotet och så är det kört. Imorgon total fokus på orkestern under större delen av eftermiddagen och kvällen. På torsdag fokus på veckans läxa. Och inga fler resor till andra sidan jordklotet. Fast, en resa fotografiskt sett hade inte varit så dumt.

Thinking out loud, Ed Sheeran - Gitarr

 

Lite flyt, Play Along och kreativitet!

Nu har jag äntligen hittat en fortsättning på "Cello suite no.1 in g major" som jag tror tatt jag kan tyda. Så det ska jag få ner i skrift idag. Jag har suttit en stund med Play Along. Efter lite om och men, så kom jag faktiskt fram till något tillslut. "Hm, jag kanske använde den där e-post adressen?". Krångligt när man har flera olika e-post adresser. Men det löste sig faktiskt tillslut. Applåder. Så, nu kanske jag kan försöka få igång det igen. Lite kreativitet så tror jag att det blir toppen! Funderar på att lägga ut de här små korta snuttarna som jag lägger ut på celloallcellist ibland. Hm. Under våren använder jag t ex sidan för att sprida min kretivitet inom bild. Vilket på sätt och vis också är musik då jag jobbar med det samtidigt. Ja, det är en utmaning att hitta passande musik varje vecka. Jag har hittat mycket de senaste dagarna. En del har jag faktiskt fastnat för och blivit sugen på att pröva själv. Så jag funderar även på att ta och skriva/klura av det. Det borde väl gå? Återstår att se. Så med lite flyt får jag rätt så mycket gjort den här veckan. Kämpa på! Ta hand om er så hörs vi imorgon! Och glöm inte, spela ut vänner.

All Fall Down, OneRepublic - Cello, Sång, Gitarr

 

Game Of Thrones - Cello


"Månad till månad, där börjar det hända saker"

Jag tycker att jag lyckades trolla ihop den här veckan rätt så okej nu.
En gnutta glädje och en gnutta "Stör mig på allt spelmässigt". Det mesta har nog ändå handlat om att jag försökt göra något hela tiden, hålla mig sysselsatt för att tänka mindre. Det funkar! Jag har lyckats skriva ner en del av "Cello suite no. 1" på papper. Nu kan jag bara spela på så får vi se om någon vecka. En annan sak jag gjort är att tänkt ut ett mål. Mål behöver jag för att få inspiration när jag är så här. Att kunna ta sportlov med ett okej. Långt kvar, men det är bra med mål som det är lång tid kvar till. Kallas det för långsiktiga mål? Så det satsar jag på just nu. På tal om sportlovet så har jag kommit fram till vilket instrument jag kommer ha under sportlovet. Ni kan naturligtvis fortfarande ösa in med förslag. Jag kan fortfarande ändra på mig. Dessutom är nog inte min fantasi/kreativitet så stor så att jag bara sådär kommer på vad jag ska ha för instrument. Jag har lite brist på idéer just nu ärligt talat. För att ta en dag i taget. Idag har jag suttit ner och försökt spela lite på orkestern. Det mesta handlar om att öva i orkestern. Vecka efter vecka blir det bättre, om än lite i taget. Jag vet att jag kände samma sak i KORK. Kände inga utvecklingar från vecka till vecka, men från månad till månad, där börjar det hända saker. Grejen med STORK. När man övar så intensivt på låtar i 4/5 dagar så blir det väl ungefär som att öva en hel termin. Under en termin övar man väl intensivt på ett helt annat sätt. En gång i veckan i ca 2 timmar. Men från 10 till 4 4/5 dagar i rad, det blir som en hel termins övning. Rent tekniskt sätt. Där är det enkelt att känna mer utveckling från dag till dag!!

Tonari no Totoro - Orchestra

Här låten jag delade igår i orkester. Och med sång till! Upprepar mig när jag säger att det här är så vackert, för det skrev jag minsann igår också. Jag tycker det låter så snyggt när det mörka kommer vid 0:30.

Tonari no Totoro - Celloensemble

Så vackert! Gissa om jag blev glad när jag hittade det här? Jag minns att jag såg den här och en massa andra japanska filmer för något år sedan. Jag var nog inte lika intresserade av musik då, så då tänkte jag inte på hur vackert det här var. Men fantastiskt vackert är det, inser jag nu ett par år senare. Jag kände mig tvungen att ta med musiken i inlägget här under, när jag fick syn på det. Melodifestivalen inleds den här lördagen. Jag anar att jag inte kommer skriva så mycket om melodifestivalen, då jag inte varit särskilt aktiv med det innan. Kanske skriver om vilka bidrag som gick vidare och vem vinnaren blir. Skulle ni tycka det var kul? Jag börjar tänka lite nu under helgen på vilka instrument som kan tänkas komma under sportlovet. Ni har inte några förslag? Åh nej. Lyssna och njut av musiken nu! Vi hörs imorgon.

My Neighbour Totoro, The Path of Wind - Cello

 
 

Take Me To Church, Hozier - Cello

Knäppet genom hela videon lätt så snyggt! Mystiskt och spännande. Jag satt och prövade för någon dag sedan att knäppa lite olika "kombinationer". Med andra ord, ackord. Har jag skrivit någon gång att det är svårt att få till ackord? Inte "rena" ackord, alltså inte ackord som G D A. Men om man lägger till fingrar därtill. Det är enkelt en utmaning. Sedan har jag ännu inte haft så väldigt mycket ackord. Men i STORK har vi haft det, och det var verkligen en utmaning. Då delade vi dock upp oss och vissa tog två toner. Det finns säkert någon speciell teknik för det. Så blir det naturligtvis enklare ju mer man övar in det.

Shake it Off, Taylor Swift - Tvärflöjt

Avslutar veckan med tvärflöjtsmusik. Grym cover på "Shake if Off"! Och jag var bara tvungen att ta med "River Flows in You" när jag såg den. Fantastisk låt! Innan ni lämnar sidan ska jag lägga till att helgen blir grym här. Nu har jag plötsligt en hel del att komma med. Det här blir grymt! Så, ni missar absolut något om ni inte kollar in sidan i helgen!

River Flows in You, Yiruma - Tvärflöjt


Sammanfattning (Cellolektion, orkester) 2, 4 februari 2015

Visst nämnde jag 2cellos cover på "Wake me up" i förra veckan? 10000  av alla de 2 169 952 är mina. Kanske inte... Men jag lyssnar verkligen på det om och om igen. Jag skulle med lätthet kunna säga hur många gånger låten på 3.50 hinner spelas mellan på 10 stationer. Om vi talar inspiration så tycker jag att de har en grym fart och kraft. Kraft för att man verkligen hör hur de tar i på strängen. De senaste dagarna har jag även beundrat rörligheten i många klipp jag hittat. Fantastiskt så snygg rörlighet vissa har. Med övning så kommer det väl!? Då måste jag ändå säga att jag hade usel stråkhållning i början KORK-tiden, ja, sådär runt 2012.
Jag avslöjade mig nog igår i bilden om vad veckans läxa heter. Precis, "Tamburina". Precis som jag skrev så är det lätt att jag binder ihop den rytmen, ner och upp, till en hel båge. Som jag skrev tidigare i veckan kopplar jag även ihop låten med Respighi och blåsinstrument. Att jag tycker att allt låter falskt och dåligt det är en annan del av veckan. Under orkestern igår var jag rätt så borta på slutet. Min hjärna domnade totalt bort sista stunden. Fy, inget roligt! Medan jag var hemma i Sverige, var nog hjärnan ute och åkye på Medelhavet. Men, det gick helt ok i början. Med vissa saker märkte jag att det funkade bättre efter någon gång som vi spelat igenom det. Det tror jag att mycket handlar om. Efter någon gång går det bättre! Var det första positiva meningen på ett tag? Applåder. Just nu handlar mycket om de små stunderna av glädje och att vara nöjd. Det är väl de småsakerna som lyser upp hela min vecka. Imorgon byter jag tänk under eftermiddagen. Slutar tänka på allt för en sekund och jobbar fotografiskt. Måste verkligen tänka på annat, annars sjunker jag helt ner.

Bach's Cello Suite No. 3, Cello

Igår satt jag ner under en rast med en Ipad. Sökte efter cello, lite ny inspiration för skojs skull. Hittade faktiskt en hel del, vilket jag inte förväntade mig först. Jag försöker hålla igång och hålla mig uppdaterad om vad som läggs ut. Ibland hittar jag något som verkligen kan känna direkt att, det här, det är roligt att del! Det här, det är grymt! Nathan Chan gör det här så grymt!

"Inga bågar", omväxling förnöjer, terapi

"Det är som vägar som det inte finns slut på. Sluten och fortsättningarna måste jag själv hitta."
Solen sken in i klassrummet sista timmen idag. Superhärligt! Fick mig att le.  
Så fort jag kom hem satt jag ner sen stund med detta. Det som är inringat i första takten var för att visa mig själv att "Inga bågar". Annars binder jag ihop alla tre tonerna/gör en båge för alla tre tonerna. Smartast är väl att skriva ut stråk, alltså först ner sen upp. Men om det inte ger sig får jag ta och göra det. Det är snabbt märker jag att jag tröttnar på det tillslut och sitter och bara spelar bågar. Då binder jag ungefär ihop 3 och två i varje takt. När jag satt ner en stund senare vid datorn lyckades jag få ner en bit av "Cello suite no.1 in g major". Resten får jag gå vidare med att lyssna och tyda de suddiga noterna. Så kul, och så får det dessutom min hjärna att arbeta. Jag lever nog mycket den här veckan på att hålla igång, jobba, göra saker. Lektioner får mig att bli okoncentrerad, SV, ENG , Matte osv. Enkelt att jag glider iväg till allt sämre då. Men t ex det här med att skriva ner en låt. Det får mig att jobba och tänka på ett helt annat sätt. På fredag ska jag ut med kameran och tänka i bilder. "Hur blir det från denna vinkel?" Omväxling förnöjer. Nej men. Det blir mycket som en terapi att hitta sådant som får mig att jobba den här veckan.
 

All Of Me, John Legend - Trombon


James Bond Theme - Trumpet


"Tära på isen", B:en och Blåsinstrument

Vad menas egentligen med tär? Jag ville ha något i stil med hårt. Alltså "Det här tar rätt så hårt på mig". När jag slår upp ordet tär så står det: Tära på krafterna. Men så skulle jag lätt beskriva det just nu. Dock skulle det också t ex betyda "tära på isen". Men det låter liksom väldigt likt. Ungefär då alltså som att vi för över samma känslor på isen. Veckans läxa fick min hjärna att snabbt koppla ihop med Respighi. Jag som skrev om honom i söndags! Det första jag tänkte på var lägena. I Antiche Dance ed Arie 1 som vi spelade under STORK så är det ungefär samma fingrar och tänk. När jag sedan kollade närmare på det när jag kom hem hade även Respighi 3 b:en. I årets STORK var det mycket b förtecken överhuvudtaget. Som mest hade vi 4 b:en. Jag tror att b:en är vanligt i blås. Trumpeter och tromboner t ex. Trumpeten är faktiskt vanligast stämd i Bess eller C. Många träblåsinstrument och bleckblåsinstrument är transponerande. Jag har för mig att jag hört det vid något tillfälle. Så, detta fick mig vidare att koppla till blåsinstrument.

Chilly Gonzales - Cello Gonzales Piano Session

Jag har lite brist på spännande covers. Ahh. Men jag var ute och sökte lite på youtube en stund nu under kvällen. Jag hittade en del som jag ska försöka trolla ihop till något snyggt den här veckan. Som ingredienserna behövs i en soppa så behöver jag musik för att hålla igång sidan. Helst av allt något som sticker ut och som får er att tänka "Men vad har du nu hittat?". Ni vet att man kan bli jättenyfiken på en bok när man ser ett omslag. Det är ju likadant med videos! Här är ett litet klipp som jag lyckades hitta. Det där mörka i hela låten faller mig rakt in i på pricken just nu. Supersnyggt med pianot till det.

"Det här, det tär rätt så hårt mig just nu"

När jag gick upp för trappan vid Kulturskolan idag så kom det samtidigt en mamma med barnvagn nerför trappan. Sonen som satt i vagnen sa: Kan vi inte träffa dem? Mamman: Jo. Men dem är upptagna nu. Sonen svarar: Ja. Då får vi vänta då. Alltså.  Det låter så naturlig. Något man kan säga hela tiden, men det lät så alvarligt och verkligen så på pricken när den här tre åriga killen sa det. Och det är så enkelt men, ja, jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det. Men just den där konventionen fick mig att le idag. Den bär jag med mig den här veckan. 
Jag borde nog egentligen vara tyst som en liten mus och varken prata eller skriva för allt som kommer ut låter så tråkigt. Tråkigt är bara förnamnet. Jag stör mig på det mesta som kommer ivägen för mig just nu. Inte för att det är mycket alls som brukar komma i vägen. Just för cellon strålar det väl mest ut på spelningen. Stör mig på minsta lilla sak och tycker det låter falskt. En mening som bubblar hela tiden just nu i mitt huvud är "Hanna det låter, falskt, dåligt". Och att jag stör mig på allt, sammanfattar väl allt kortfattat. När jag är så negativ så är det väl självklart att det blir så. Men det är så svårt. Det här ju allt, hela mitt liv. Och när jag då stör mig på allt. Jag tar så hårt på det. Aldrig att jag går och gråter. Så idag kände jag mig otroligt eländig och svag på väg hem från cellon. Jag är inte den som visar hur jag känner. Det är väl mer att min hjärna sprängs av allt. Jag kan gå och le, se ut att vara jätteglad men så är det helt annorlunda inuti. Grejen är ju att jag är tyst som en mus. Jag känner mig nere, negativ, svag och skör. Och jävligt osynlig för ingen förstår vad jag menar. Det här, det tär rätt så hårt mig just nu.

Ottorino Respighi

Ottorino Respighi föddes år 9 juli 1879. han dog år 1936 den 18 april. Respighi var en italiensk tonsättare. Respighis pappa var pianolärare. Som barn fick han därför lära sig spela piano, men också fiol. Först hade Respighi en kort anställning vid Bolognas stadsorkester. Efter det så någon säsong vid Opera Italiana i Sankt Petersburg. Det var här som den ryska kompositören Rimskij-Korskakov tog intryck av Respighi. Senare i livet gifte sig tonsättaren med komponisten och sångerska Elsa Olivieri Sangiacomo. Hon hade även varit hans elev tidigare.
 

Nina, Pergolesi - Cello

Här är något nytt och spännande mot versionen jag delade här under. Modernare är något jag först och främst tänker på. Sen tycker jag också att den här cellisten har mer fart när han spelar. Eller, han startar i alla fall upp lite mer med fart. Vad tycker ni? I helheten skulle jag nog säga att han spelar mer med uttryck.  

Nina, Pergolesi - Cello

Det ser rätt så enkelt ut här, när jag han spelar. Det kan vara "samma" noter, eller likadant. Men han spelar det lite annorlunda i alla fall. Något annat jag tänkte på när jag hörde det här var att man inte bara ser att klippet är äldre, och det är ett tag sedan som det spelades. Man hör det också. Det låter nästa lite knastrigt. Är inte det ett tecken på att klipp är lite äldre? Jag måste säga att jag tycker det ljudet är lite spännande.
 

RSS 2.0