Joshua Bell, Renaud Capuçon and Daniel Harding perform Ysaÿe

Nyårsafton - idag delar jag med er "Poème de l'Amitié for two violins and orchestra, Op. 26". Orkester: Verbier Festival Chamber Orchestra och på fiol: Joshua Bell och Renaud Capuçon. Daniel Harding dirigerar!

Mozart Don Giovanni.Overture Daniel Harding & WPO


Maria João Pires and Daniel Harding in Grieg's Peer Gynt Suite No.1 Morning Mood, piano four hands

Åååh, jag dog lite ett tag nu. Så vackert! Musik: "Peer Gynt Suite No.1 Morning Mood", Grieg här framfört av Maria João Pires och Daniel Harding! Nästan så att jag skulle sparat det fram till nyårsafton... Men jag delar det med er nu. Lyssna och njut, annat kan man egentligen inte göra.
 

Schumann: Symphony No. 2 in C major (Daniel Harding conducts BBC Proms 2013)

Sibelius och Schumann - låter som en bra start på sista veckan på året. Vecka 52. Hur är det möjligt? Men lyssna och njut av musiken vänner!

Sibelius: Symphony No. 7 in C major (Daniel Harding conducts, BBC Proms 2013)


Mark-Anthony Turnage & Daniel Harding

Sådana här typer av videos kan jag tycka är väldigt intressanta nu under dirigentlovet. Så lyssna och ta till er säger jag bara!
 

Daniel Harding - Brahms Hungarian dance No 5

Nu har vi snart sett Harding stå och dirigera i en hel vecka. Jag tänkte att jag fortsätter med det här fram till nyårsafton så tar vi en ny dirigent i januari. Idag hörs Brahms "Hungarian Dance No. 5".

Marche militaire, F. Schubert - Cello

Jag måste kika in här och önska er en god jul! - må det vara lite sent, men bättre sent än aldrig. Jag spelar "Marche militaire" av Schubert i år. Hoppas ni gillar det! Ha en fortsatt fin julaftonskväll och så hoppas vi på att snön kommer snart också. Kram!

PAUL LEWIS ~ Mozart Piano Concerto in C major - Daniel Harding / Proms

En dag kvar till julafton? Det firar vi tillsammans med Mozart! "Piano Concerto in C major" här framförd av Paul Lewis med okrester till. Daniel Harding dirigerar såklart.

Elgar - Symphony No. 2 in E flat major (Daniel Harding, LSO, 2013 PROMS)

Inleder veckan med det här. "Elgar - Symphony No. 2 in E flat major". Riktigt maffigt!! Daniel Harding dirigerar såklart. Kanske ni startar dagen till det här? Man hinner äta frukost i lugn och ro till den här musiken! Yes, så gör vi.

Life in a Day: Daniel Harding

Det här kan absolut vara superintressant att höra nu på dirigentlovet. Daniel Harding är Sveriges Radios symfoniorkesters chefsdirigent från och med januari 2007. Den här kommande veckan så tänkte jag försöka hitta en del material då Daniel Harding dirigerar orkesterar. Kul!
 

Dirigent - Jullov 2015, Inledning

Det här jullovet tänkte jag faktiskt att jag skulle försöka dela en massa om dirigenter med er! Kul? Superkul! Vad är då en dirigent? En dirigent är den som dirigerar en orkester eller en kör. Dirigentens uppgift är att få orkestern/kören att jobba tillsammans, att få det samspelt skulle jag kanske säga. På wikipedia står det så här: "Dirigentens uppgift är att leda det konstnärliga arbetet och se till att orkestern, eller kören, arbetar som en enhet.". Det tyckte jag var en väldigt vacker beskrivning. Vet ni att dirigering i någon form faktiskt har funnits ända sedan 1400-talet. På den tiden fanns det ännu inte något som hette taktstreck i musiken, så det gällde att hålla ett fast tempo. Tidigare användes en  tung, ibland stålskodd, käpp som man dunkade takten med. Man kunde också använda hoprullade notblad och dunka i notstället.
 

Sankta Lucia - Cello

Bättre sent än aldrig, visst brukar man säga så? Jag laddar upp "Sankta Lucia idag. Lite senare än planerat men så får det vara. Hoppas ni gillar musiken i alla fall! I väntan på att jullovet här på sidan ska startas upp så får ni lyssna och njuta av det här. Kram och sköt om er så hörs vi snart igen!

Angels We Have Heard On High - Christmas Carol

Godkväll! Jag uppdaterar här lite nu med lite julmusik. Passande - när man får jullov idag. Så nu väntas alltså tre veckors jullov. Jag är lite sådär inställd till jullov. Imorgon ska jag försöka fixa till jullovet här på sidan. Så vi får se hur det blir och så kommer jag förhoppningsvis tillbaka live igen, med bättre uppdatering till januari. Vi hörs snart igen! Lyssna och njut av musiken! - Vi får se när jullovet här på sidan kör igång, det lär märkas.
 
 
 
 

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Sammanfattning

Hej förresten! Jag ska försöka skriva ihop en sammanfattning från gårdagens konsert. Först och främst, alltså wow vilken upplevelse det var där! Att bara sitta där och uppleva det. Det här kan jag leva på ett tag, lätt. Jag kommer tänka på isdrottningen, "som sprider kyla vart hon än går", vättar, tomtar och nissar fram till januari. Ja, alltså kärleken till cellon är väldigt stor. Jag spelade ut, ja, det har jag kommit underfund med att jag gör typ hela tiden nu, men jag kanske inte gjorde det så som jag vet att jag kan. Uhm. Men det låtsas vi inte om... Jag kom av mig lite på de här snabba takterna i "Bojarernes Indtogsmarsch". Fan. Men det har funkat ibland och ibland inte. Just igår funkade det helt enkelt inte. Men det kändes bra annars.  Repet innan kändes bra också. Alltså, åh, det var så skönt att komma iväg på det här och repa i typ 1-2 timmar innan konserten. Konserten som sedan var ca 1 och en halvtimme. Det var fint emellan och bara sitta ner och lyssna på allt annat! Kan titta tillbaka och njuta av det här under jullovet nu. Så ska jag lätt göra!

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Upplev konserten (7)

Med alla medverkande avslutades konserten med "Nu tändas tusen juleljus" som vi spelade två gånger! Det här blev vackert och riktigt fint. Superfint avslut på en fin föreställning! Det här kan man minsann leva med ett tag vänner. (En del av allt kom inte med film - men jag hoppas att ni kan njuta och lyssna av det som blev filmat och uppleva konserten en del.)

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Upplev konserten (6)

Lucia kom med alla klassiska julsånger. Här sjungs "Vi tänder ett ljus i advent" av körer. Vackert!

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Upplev konserten (5)

Till slut kom hon, Lucia. Vacker sång av luciatåget! Här var inte vi med och spelade, utan här har vi bra sång - då lucia kom med alla klassiska julsånger som sjungs i ett luciatåg.

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Upplev konserten (4)

Här kommer en liten kort snutt från "Horgalåten" Precis slutet där, sista reprisen. Härligt svängigt det här blev! Fint med ringdansen/dansen här också! Det syns lite i bakgrunden där på trappan. Ser ni?

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Upplev konserten (3)

Och här har vi själva "Hip Hop Medley" Det blev ju riktigt coolt, eller maffigt skulle jag vilja säga! I mitten av videon ungefär kommer det dans, suddigt men kul att se tycker jag. Jag har inte sett hur det sett ut tidigare med den dansen där. Häftigt det blev tillsammans!
 

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Upplev konserten (2)

Förstår ni nu hur jag menar med att dirigenten plockar bort instrumentgrupp efter instrumentgrupp? Som jag skrivit och försökt förklara de senaste veckorna, hehe. Här känner jag verkligen att det är en sak att spela det i orkestern, sen så här, som publik/eller genom kameran så låter det ju riktigt grymt? Så kul! På slutet går det över i det här "Hip Hop Medley" med Dj.

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Upplev konserten (1)

Orkestern + kör framför "Bergatrollets Vaggvisa" ! Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara hela berättelsen för er, men så här var det innan "Bergatrollets Vaggvisa": Det här Bergatrollet var gammalt och trött så han bad vättarna/tomtenissarna att följa honom upp till berget igen. På vägen ville han att de skulle sjunga en vaggvisa för honom.

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Bilder

När jag satt i orkestern så märkte jag inte vad som hände bakom. Som första bilden, med ljusspelet där på väggen. Wow! Alltså man, ja i alla fall för mig, så är det så att när jag sitter i orkestern - så tänker jag orkester. Just därför är det så kul att se hur det ser ut från publikens håll, både i bilder och film. Jag tänker ju när jag ser/lyssnar på inspelningarna att - men grymt vad bra det låter! Förstår ni hur jag menar? Någon av er som kan relatera till det?
 

Himlen hänger stjärnsvart, Lucia 2015 - Kläder

Glittrig tröja: Åhlens
Svart kjol: H&M
Glittriga strumpbyxor: Åhlens
 

Home Alone Medley (Piano + Cello)

Jag märker i mitt flöde på youtube att det är jul nu när alla följare laddar upp julmusik. Men det är så mysigt tycker jag! Här delar jag en cover på "Home Alone" ett medley på piano och cello från BrooklynDuo. Så vi lyssnar till det här, varvar ner och avslutar dagen. Bra avslut! Och så taggar vi konsert imorgon.
 

Höstavslutning 2015 - Sammanfattning

Hej! Vi kan konstatera att jag är dålig på sådant här med bilder att ta bilder under konserter - eller, uhm, att mamma tar bilder under konserter. Men det blir väl en förbättring på det så småningom? Men okej, ni har fått höra låten. Kul? Ja såklart! Det var bra, men som vanligt tänkte jag ändå försöka sammanfatta lite. Det första jag tänker på är vid slutet att jag kom in fel där vid 03:30 och då blev jag osäker vilket resulterade i lite osäkerhet - men slutet blev ju toppen, alltså sista takterna. Tempot kanske sackar lite där vid 0:30 och vid 02:29 vet jag inte riktigt vad som hände? Men visst blev helheten bra? Absolut! Och jag tycker att det är en så mysig stämning i filmen också som jag delade med er. Är det inte det? Mysigt med julen!

Höstavslutning 2015 - Upplev konserten

 
 

Höstavslutning 2015 - Bild

Hehe, alltså jag ser jämt så allvarlig ut när jag spelar? Eller okej, med ett finare ord, koncentrerad. Fråga förresten inte hur jag sitter? Jag vet inte riktigt hur jag sitter...
 
 

Starta veckan med konsert!

Visst är bilden så mysig, julig och ja. Stockholm på julen helt enkelt - det lyser verkligen! Tycker att bilden får lysa upp det här. Okej, startar veckan med konsert och kommer också avsluta veckan med konsert. Låter bra? Mm. Men en dag i sänder. Spelar upp Kummer idag, den här  tvåstämmiga grejen. Jag hoppas starten går bra. Starten har inte funkat, men så funkade det förra veckan. Yes! #kulkul . Så jag hoppas på en repris där. Men det ska nog funka - nää, jag ska inte panika över starten. Känns skönt att tänka på någoting som en konsert. Bara fokus på det idag, och ja resten av veckan. Super! Jag skrev någonting på mobilen tidigare idag - "att det är som ljuset och värmen som kommer (konserter) och jag hoppas att det är här för att stanna ett tag." Så fokus konsert, cello och struntsamma i omvärlden - glöm den negativa sidan och lyft fram "ljuset och värmen" den här veckan. Snälla du. #positiv #varstark
 
 

Julinfo - 2016

Hej på er! Läget? Bra tack! Jag kikar in här idag också. Jag tänkte komma med lite julinfo, det närmar sig ju konserter med stormsteg. Minns ni för något år sedan att jag gjorde enskilda inlägg om vart konserterna skulle vara? Hehe, riktigt så gör jag inte nu. Sorry. Imorgon så startar jag veckan med en julkonsert. Repar i vanlig tid 17.15 på Kulturskolan och sedan konsert vid 6. Då spelar jag Kummer. Den här celloduetten som jag delat med er tidigare. Jag ska öva lite mer där så tror jag nog det blir bra. Måste mest få till starten sen sitter liksom hela grejen där. Men det ska nog gå bra. Kul! Sedan på söndag, 13 december så spelar jag med orkestern på Kulturskolans julkonsert/luciakonsert i Blå hallen. Så galet spännande och jag är så excited över det här. Innan dess har vi vanligt rep på onsdag. På torsdag ska jag försöka komma iväg på Ebbas julkonsert. Superkul! I helgen har tagit tag i videor, så det ska jag fortsätta fokusera på under veckan så ska det nog bli bättre med mående/det här låga. Jag har en "Hanna övar" kvar att spela in och lite redigering ofc. Ska försöka börja jobba med jullovet här på sidan till helgen också. Ja, vi får se hur det blir. Sköt om er så hörs vi förhoppningsvis under veckan!

Orkesterrep inför lucia - 5 december 2015

Jag insåg när jag loggade in här nu att uppdateringen här under veckan varit rent ut sagt usel. Men som sagt - jag är väl kortfattat rätt så låg och då är det rätt så lätt att jag glider ifrån saker som jag annars kan fokusera på. Äsch, jag ska inte sitta och förklara mig. Nej, utan, jag tänkte faktiskt att jag skulle försöka göra en sammanfattning av dagens rep med orkestern. I förmiddags var jag nämligen iväg och repade med orkestern. Jag skriver igenom en sammanfattning av alla låtar. "Horgalåten" - kan jag kanske få till melodigrejen från takt 17 till 24 bättre och basgrejen där är ju super. Men förbättring på allt går alltid att göra. (Sådana positiva inställningar borde man/jag alltid ha?) "Inledningen" är en av de enklare låtarna också. Jag kan lägga till att min stråke inte var något vidare bra hatchad, vilket kanske inte gjorde det så enkelt. Aja, det skulle hon kanske tänkt på tidigare. Men, bortsett från det gick bra. Övningställen i "Inledningen" är kanske starten precis första takterna fram till 21 och kanske att slutet också kan vara lite övning? Annars vill jag mest ha det mer flytande och melodiskt. "Bergatrollets Vaggvisa" kommer vi få kör till. Kul! Jag tänker mer övning, eller få till bättre, ställen kan vara stråken från bokstav A, som återkommer flera gånger. Och kanske jobbar melodiskt i C. Visst pratar jag mycket om "melodiskt" som jag uttrycker det - jag vet inte riktigt vart exakt jag vill komma med det - men jag vill inte ha det så stelt och "pinnigt" helt enkelt, eller "stolpigt" skulle kanske kunna vara en annan beskrivning. Men att få till melodi är väl något som jag i allmänhet kanske försöker jobba lite mer på. "Nu tändas tusen juleljus" är också en enkel låt. Men även här måste jag nämna melodiskt, eller melodi. Hela grejen kan egentligen bli mer åt det hållet men jag kanske framförallt tänker på bokstav C. Jag tror att "Danse russe Trepak" var en av de första låtarna som vi spelade igenom idag. Det här snabba vid B funkar ibland och ibland inte. Just idag var en sådan dag då det fungerade sådär halvbra. I den här går det över till "Hip Hop Medley" så på slutet tar dirigenten bort instrumentgrupp efter instrumentgrupp så att det tonas ut och till slut blir det ett DJ-solo där mellan innan "Hip hop Medley" kör igång med dans till. I "Hop hop medley" kommer jag alltid av mig vid takt 17 "bakom stallet". Bokstav F fram till slutet är som vanligt mer övningställe här. Så där övar jag på fram till nästa söndag. Sista låten jag har är "Bojarernes Indtogsmarsch". Här är jag väl endast de här snabbare takterna som takt 33-38 tror jag det är, och liknande ställen. Snabba ställe och jag idag var inte p topp. Hoppas det går bättre på onsdag och på konserten. Jag ska repa på och försöka få till en övningsvideo på det här. Sen kör vi konsert på lucia. Taggad? Ja!
 
 

Hello, Adele

Linus Svenning har laddat upp en acoustic cover på Adeles "Hello". Alltså, jag måste säga att jag har lyssnat så mycket på den här covern de senaste timmarna. Love it säger jag! Den här låten har jag ofc i min spotifylista och, gud, jag skulle kunna lyssna på den om och om igen. Alltså jag kan inte rakt på/av sådär säga vad det handlar om för att min engelska suger ofc, hehe. Okej, det var inte det jag skulle komma fram till, det är redan ett faktum som vi vet. Nej men, alltså, som med många andra låtar som jag fastnar för så kan jag förstå de för att det går in i mig och fastnar där, för att de har känslor, som spindelnät som fastnar på mig. Som spindelnät? Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara, men som "What Are Words" har också varit en sådan låt för mig. Det är så himla mycket som de här låtarna handlar om, så jävla mycket, och det går rakt in. 
 
 

RSS 2.0