Sammanfattning (Cellolektion) 14 maj 2018

Hej! Jag började dagen med en långpromenad och inte kände jag mig speciellt förvånad när det var vackert väder. Efteråt har resten av dagen innehållit cellospel. Varvat sommarlåtar med små korta pauser. Bättre avslut på veckan finns inte. 
Jag har fram till söndag på mig att repa in vårlåtarna ordentligt. Sommarpsalm, ÄnglamarkVårvindar friska och Nu grönskar det. De två senaste cellolektionerna har jag mest spelat dessa låtar. Ärligt talat säger jag inte nej till att sitta och öva lite enklare den här terminen. Just nu handlar spelet mer om uttryck och att bara ha kul. Vilket jag saknade en stor del av läsåret annars.
Sommarpsalm får inte gå för långsamt. Jag har lite lätt att "njuta för mycket" av melodin när jag spelar. Tempoövning! I Änglamark försöker jag spela in mig i de olika fraserna och delarna mer. Vid två tillfällen spelar jag med pizz och när jag växlar till arco igen sackar jag kanske lite i tempot. Jag vill att musiken ska "fortsätta framåt" - med andra ord ville ha fram "övergångarna", för det är övningsställen.
Jag är inne på lite samma spår i Vårvindar friska, att växla mellan pizz och arco. Med pizz får jag ibland en annorlunda rytm? Jag försöker ha låttexten i huvudet, ta det lugnt och tänka på hur första meningen är innan jag börjar spela - det hjälper mig oftast. (ni vet, precis som med Kärleksvals)
Nu grönskar det: Här är det också tempoövning! Jag försöker hitta ett tempo som jag blir nöjd med, och i stunder lyckas jag bättre med det. Hoppas på att allt sitter till söndag. Jodå, jag är bara petig med det mesta, i vanlig ordning. 
I måndags fick jag stämmor på "Idas Sommarvisa" och "Den blomstertid nu kommer". Spelar in mig på stämmorna när jag tröttnar på annat, men mer nästa vecka inför spel 27 maj! Ni hör att övningen innehåller vår- och sommarlåtar. Strax ska jag ut på en kvällspromenad för att sedan återvända till cellospelandet. Nej, för mer än så behöver inte just den här fredagen. 
Ta hand om er, fredagskram och så hörs vi! 

The Avengers Infinity War SOUNDTRACK (Epic Piano Cover)

 
Ett gult och varmt kvällsljus skiner in i mitt rum. Klockan är runt åtta och först nu går solen sakta ner. Jag tror att jag har fått lite sommarchock, framförallt så blev jag lite seg i eftermiddags utav värmen. (I maj!) Men det blev en stund genomspelning nyss. Jag tar dock en paus nu för att skriva några rader och inspireras av omvärlden. 
Jag följer @60secondsofclassical på Instagram. Kolla in kontot, de hittar faktiskt mycket roligt som i alla fall jag inspireras av. I dag blir det ett soundtract, The Avengers Infinity War som Daniel Sebastian har komponerat. Wow, eller hur? Lyssna och njut!
 

Änglamark - Evert Taube

Godmorgon! 
Jag har lyssnat på Klassisk morgon och börjat skriva lite på en bokrecension. Det låter inte som en jättedålig start på dagen väl? Jag sitter faktiskt här i träningskläder redan. Planen är att komma ut och promenera lite senare. Men jag ska börja med att spela igenom flöjtstycket (Haydn), övningen som jag aldrig avslutade i går. Efteråt ska jag koncentrera mig på vår- och sommarlåtar resten av veckan. Plötsligt är det nu nästan som att vi hoppat över våren. Sommaren har tagit över och vädret är som i juni, kanske till och med juli. Är det här verkligen majväder?
Jag ska öva musik av Evert Taube. Änglamark har också en väldigt fin text. Tycker ni inte? 
 
Änglamark
Evert Taube
 
Kalla den änglamarken eller himlajorden
om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna,
vildrosor och blåklockor och lindblommor
och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna!

Låt barnen dansa som änglar kring lönn och alm,
leka tittut mellan blommande grenar,
låt fåglar flyga och sjunga för oss sin psalm
låt fiskar simma bland bryggor och stenar.
Sluta att utrota skogarnas alla djur.
Låt örnen flyga, låt rådjuren löpa!
Låt sista älven som brusar i vår natur
brusa alltjämt mellan fjällar och gran och fur.

Kalla den änglamarken eller himlajorden
om du vill,
jorden vi ärvde och lunden den gröna,
vildrosor och blåklockor och lindblommor
och kamomill
låt dem få leva, de är ju så sköna!

Lisa Nilsson - Änglamark - Så mycket bättre (TV4)

 
Här är jag tillbaka med våren. På söndag har jag uppspel så den här veckan ligger fokus på att öva inför det. En av låtarna som jag ska spela är Änglamark av Evert Taube. Fint text, studerar den lite närmare senare i veckan tror jag. Lisa Nilsson sjunger Änglamark i en mycket fin version, en inspelning från programmet Så mycket bättre (TV4)
Äntligen tänker jag sätta mig ner och öva på flöjtstycet av Haydn. Sen blir det kanske lite vårövning innan cellolektion. Innan dess blir det härnäst lite inspiration från omvärlden!
 

Vårövning - Ett program inför vårspel

En fin gul Forsythia. Eftermiddagsljus. Och cellolycka. Hon och jag är världens bästa team. Jag har längtat efter måndagen den 7 maj, inför kyrkövningen i dag. Åh vad jag gillar att spela i kyrkor! Visserligen är det alltid en helt annan sak när kyrksalen är fylld och ljudet dämpas. Repade från 16:30 och fick ihop ett vårigt och härligt program med Nu grönskar det, Vårvindar Friska, Änglamark och Sommarpsalm. Det blir fint så jag är jättenöjd! Den 20 maj blir det uppspel. Innan dess vill öva vidare och känna in tempot lite mer. Ofta är det ett högre tempo än vad jag spelar - å andra sidan, samtidigt kommer vi ofta fram till låtarna faktiskt är fina när jag tolkar de i mitt eget tempo. Fast det betyder inte heller att jag vill att tempot är för långsamt. Ha, så jag ska försöka bestämma mig där. Jag jobbar också med frågan: Hur vill jag uttrycka låtarna? Annars funderar jag lite över hur jag ska göra med lägen - jag ska testa mig fram och tillbaka så får vi se vad jag landar i. Fokus och koncentration lgger på att öva in låtarna - men kanske slinker jag in med en övningsvideo däremellan? Bara en tanke,, ifall jag skulle ha tid. Trots allt är det allra viktigaste att ha kul, den övningen leder framåt! 
Jag hade sedan cellolektion, för ovanlighetens skull? Ja det är nästan så det känns efter vårterminen. Men det var i alla fall skönt att ha igen. Vilket jag ju alltid vet om, att jag mår bra efter måndagsspel. (och ingen ska få ta det ifrån mig - även om jag kan känna så ibland). Nu fortsätter jag öva vårlåtar. Och, förlåt, fortsätter ytterliggare en vecka på temat vår!
 
 
 

En vecka försenad valborgseld

Veckan började med valborg. Jag som då skrev att jag inte visste om det skulle bli någon eld i år. Fast vad trodde jag, elden är ett måste sista april, varje år. Årets eld - på en strand (Ängbybadet). Nästan vid tolvslaget igår skrev jag flera rader om våren. Vår. Vårtoner. Vårspel. Vårmusik. Ja precis så har veckan varit. En stund var jag ute i eftermiddags och tog några bilder framför en väldigt gul och fin Forsythia. Jag undrar om jag har kommit in i en gul period? Gul är en sådan härlig färg (och inte ful!). Forsythiabuskarna har sett så underbara nu ett tag. Där stod jag med cellon och poserade - så mycket har väl jag gjort i musikväg ännu så länge. Ja, och såklart lyssnat in lite musik som jag tänker dela med er nästa vecka.
I morgon har jag äntligen vårövning i kyrkan! Det ska bli kul att få ihop lite låtar, och lättare att öva vidare efteråt. Avslutar även min vecka i vårens toner och spelar igenom låtarförslagen som jag övat in. Vårvindar friska, Nu grönskar det och Änglamark. Jag lovar att jag ska försöka begräna mitt användande av ordet "Vår" framöver (haha - lycka till!) Vi hörs! 
 
 
 
 

[피아노하트] 바람이 불어오는 곳(Where the wind) 피아노 연주와 악보

 
Nattuppdatering? Vårtoner och pianospel av Pianoheart - Where the wind.
Hela den här veckan har varit så härlig och vårlig! Egentligen hade jag naturligtvis kunnat ta vara på vårtimmarna mer än jag gjort - men det är okej ändå. I dag har jag ju legat i gräset vid Tyresö Slott med en bästa vän (kameran) i samma höjd som klövern. Klövern den blommade i slottsbackarna. Och ni skulle sett vitsippsbackarna! Jag gissar att de tar över många platser i naturen nu? Nej vårens ankomst är det inget fel på. Celloliv har präglats av vårtoner under veckan och så lär det fortsätta framöver, både i skrift och musik. Vårtoner. Njut, för vad annat kan man liksom göra? Where the wind. Lyssna och njut!

Vårvindar friska (Folkmelodi) - Julia Nyberg

När jag spelade Kärleksvals av Ulrik Neumann mycket började jag lyssna på hur texten lät. Från början la jag märke mest till den, sedan lyssnade jag mer på den när jag skulle öva. Till slut skrev jag ner den. Jag tycker ännu att sångtexten på Kärleksvals är fin - den kan ni hitta november 2016. Det var nog mycket därför som jag fastnade för låten också. Fast ändå speciellt för att jag spelade upp Kärleksvals i en stund som jag alltid kommer att minnas. "Musiken fortsätter förgylla våra liv". 
Här sitter jag och skriver om en helt annan låt. Nej men nu när jag övar på Vårvindar friska kom jag ihåg hur jag övade då. Också den här sångtexten tycker jag är väldigt fin. Jag har ju först rep i kyrkan på måndag, men detta var ett förslag så jag roar mig med den övningen tills jag vet. Fast jag väntar nog med att skriva ner texten på notbladet... Om inte annat får det bli en inspelning på Vårvindar friska såklart!
 
Lite historia: Julia Nyberg (1785-1854) var en svensk författare. Hon har också skrivit under pseudonymen Euphrosyne. Julia ägnade sig åt poesi och hennes dikter var ofta korta och påminde om visor. Naturen fanns ofta med som ett element. Julia skrev Vårvindar friska (Den stackars Anna eller Molltoner från Norrland) och melodin är som en svensk folkvisa (en polska) - källa: Wikipedia.
 
Vårvindar friska
Text av Julia Nyberg
 
Vårvindar friska
Leka och viska,
Lunderna kring, likt älskande par,
Strömmarna ila,
Finna ej vila
Förr'n ner i djupet störtvågen far.
Klaga, mitt hjärta, klaga! - O, hör,
Vallhornets klang bland klipporna dör!
Strömkarlen spelar,
Sorgerna delar
Vakan kring berg och dal.

Hjärtat vill brista -
Ack! när den sista
Gången jag hörde kärlekens röst:
Avskedets plåga,
Ögonens låga,
Mun emot mun vid klappande bröst.
Fjälldalen stod i blomstrande skrud,
Trasten slog drill på drill för sin brud;
Strömkarlen spelte,
Sorgerna delte,
Suckande, berg och dal.

Natten så fager,
Ljus som en dager,
Göt över skog och bölja sin glans.
Älvornas vingar
Glänsande ringar
Slöto kring ängens tuva i dans.
Suckande hjärtan, suckande lund,
Smekande ord och saligt förbund!
Strömkarlen spelte,
Sorgerna delte
Vakan kring berg och dal.

Ack, att vid polen
Midsommarsolen
Tusende år bortsovit så sällt!
Hastigt vem kallar?
Krigsbudet skallar
Fjärran ifrån: "Till vapen!" så gällt.
Nu var ej tid hos flickan att bo,
Löftet han gav om kärlek och tro;
Strömkarlen spelte,
Sorgerna delte,
Suckande, berg och dal.

Hurtigt på slätten,
Med bajonetten,
Snabb som en ren, han ilade ned;
Där, ibland fanor,
Flygande svanor,
Klingande spel, i blixtrande led,
Rak som en tall, han höjde sig opp,
Såg jag hans bild vid tårarnas lopp.
Strömkarlen spelte,
Sorgerna delte,
Suckande, berg och dal.

Snart han marchera' -
Kom aldrig mera
Åter till hemmets brudliga tjäll.
När av min Modig
Vålnaden blodig
Svävar på västerns rodnande fjäll,
Klaga, mitt hjärta, klaga! - O, hör!
Vallhornets klang bland klipporna dör:
Strömkarlen spelar,
Sorgerna delar
Vakan kring berg och dal.
 
(Källa: http://www.sanghafte.se/ovriga-sanger/sanger-till-varen/varvindar-friska.aspx )
 
 

Lunds Studentsångare - Vårvindar friska

 
Förlåt, jag vet inte riktigt vad jag ska säga. Jag har flera rader att skriva om hur jag mår, och (Tack!!) verkar få må resten av mitt hela liv. Dåligt. Försöker istället att koncentrera mig på att lyssna in Vårvindar friska, tänka mer på hur texten går. Om och om igen. Imorgon när jag har lite mer energi ska jag dela den med er. Den är så fin tycker jag! Åh tack våren för att du ger mig lite styrka, när livet annars är en bergochdalbana. Förlåt. I kväll försöker jag bara andas. Lyssna och njut av våren ni.

Haydn: Cello Concerto No. 1 in C major - Harriet Krijgh - Live Classical Music Concert HD

 
Jag spelade igenom "Flute Trio no. 1 in C major" sista april, och lyckades inleda övningen långsamt. Fick ju lära mig en ny sak i fredags, att man kan ändra hastigheten på Youtubevideos. (Tack Ebba!) Och det lär jag ta hjälp av flera gånger för det fungerade helt okej. Plötsligt blev jag nästan lite överraskad när jag återigen skulle försöka mig på det vanliga tempot. Då gick det liksom lite för fort och jag undrade över om det verkligen var så snyggt? I slutänden skulle jag säga att jag nog kom in bättre i det högre tempot, efter att ha börjat min övning långsamt alltså. Nyttig vetskap, absolut! Sammanfattningsvis en bättre övning. 
Hur som helst så har nu den här dagens övning börjat med att lyssna mer på kompositören Haydn. Det är cellisten Harriet Krijgh som spelar "Cello Concerto No. 1 in C major". Om ni skulle ha fler tips på Haydnstycken får ni gärna dela med er. 
Glöm inte bort att musiken den fortsätter förgylla våra liv! 
 

RSS 2.0