Lucia, Blå hallen med Kulturskolan Stockholm, 12 december 2017 - Sammanfattning

Jag brukar alltid få in en "Upplev konserten", med videos. Tycker ju själv att det är så kul att höra allt, musiken som jag faktiskt är en del av. Men den här gången blev det inga bilder.
Jag känner då samtidigt att det faktiskt är minnet som lever kvar, det är allra viktigast. Eller hur? Och nu sitter jag här flera veckor senare, tror att jag ska lyckas komma ihåg hur jag tänkte efter konserten?
Jag har hört en del korta klipp från konserten faktiskt och av det som jag fått höra, så är jag nöjd och helt uppfylld av en känsla som tycker att det är helt fantastiskt att jag är med i något som låter så bra. 
Jag lyssnar också gärna vidare på alla korta klipp, fortsätter låta den inställningen växa och bli större.
Tipsar er om att spana in Kulturskolan Stockholm på Instagram, där ni kan hitta musik från föreställningen här: https://www.instagram.com/p/BcpGhUTBFX9/?taken-by=kulturskolansthlm
 
Nyårsafton idag? Knappast bättre avslut på året än med två konsertsammanfattningar. Vem håller med?
Åh, vill be om ursäkt för att det dröjde och för en helt oplanerad tomhet, ledsen. Skolan har varit kämpig, egentligen inte bara skolan, utan att jag lätt stressar upp i sociala sammanhang. Och energin bara tog slut, hjärnan ropade efter jullov. Nej, idag är det nyårsafton så jag tänker inte dra den förklaringen nu. Ni vet hur det ligger till och jag uttrycker det gärna när det behövs också, om än ej på nyår. 
Mina närmaste planer här i början på året är en höstterminssammanfattning och ett längre lov under hela januari, så får jag hämta andan lite mer. Men jag lär kika in då och då efter att cellon har börjat igen och tills vidare finns jag annars på @celloallcellist (Instagram)
Dela med er av musik vänner, så inleder vi året stort med era musikval? Vad vill du höra?
Önskar er ett helt fantastiskt nyår och ett gott nytt år!
 
 

Lucia, Blå hallen med Kulturskolan Stockholm, 12 december 2017 - Konsertbilder

Den första bilden kommer från söndagsrepet innan konserten. Sedan får ni uppleva en liten blandning av konserten, såklart med avslutningen... Cellisten i Blå Hallens trappa, snyggt. Och en lite trött men nöjd cellist ja... Såklart i glittrig tröja under föreställningen som hette "Himlen Hänger Stjärnsvart". Glittrig som stjärnorna i mörkret. 
 
 
 
 

Julkonsert, Kulturskolan Västerortskyrkan, 11 december 2017 - Sammanfattning

Hej, lördag, dagen innan nyårsafton!
Tycker tiden går alldeles för fort och den konsertlängtan som funnits med ett tag blev till minnen. Minnen, som ändå går att återuppleva gång på gång. Julen är räddad? 
Jag tänkte försöka skriva ihop konsertsammanfattningar, och så får ni äntligen höra allt nu.
Måndagen den 11 december var det uppspel på Händel-stycket.
Visst, alltid pepp inför konserter, det absolut bästa med cellon troligtvis? Men min energinivå var så låg innan och jag var helt utslagen i soffan under ett långt tag. Så inte blev det någon uppvärmning där på måndagseftermiddagen innan konserten.
Lyckades ju äntligen med att ha en längre övning under helgen innan i alla fall, så min förhoppning var väl någonstans att jag fortfarande skulle vara "varm i cellofingrarna" efter det. Och ni vet att jag har pratat om att stycket nästan kan kännas som lite överövat ibland, speciellt mot slutet av terminen.
Så med de tankarna i huvudet kom jag iväg en aning för sent till repet, bara lite stressad och frustrerad. Repade sedan ändå igenom stycket lite snabbt väl i kyrkan, egentligen lite kort kanske. Dessutom tror jag säkert att lite av de där stressade och frustrerade satt kvar någonstans, för jag var inte jättenöjd efter det repet. 
Tänkte mest på att det lät falskt och fel, intonationer. Varför är det så svårt att ignorera rösten som skriker "falskt" ibland? Vet att något kan låta falskt, men så mycket bättre det blir när man inte bara går efter de tonerna. Minns resten, minns uttryck! 
Hade konsert, spelade ganska tidigt i programmet så någon ännu större stress hann nog aldrig riktigt byggas upp då. Och det gick bra också tycker jag, nöjd cellist. Tyckte att jag kunde lyssna in mig på Cello1 och Piano, vilket jag hade som mål att tänka extra mycket på. Sedan kände jag att stycket växte under tiden och blev bättre och bättre. Eller det är något som jag kommit fram till mer efteråt när jag lyssnat på hela uppspelet. Ganska härlig känsla, att det växte! 
Mycket av det som jag har nämnt i alla sammanfattningar kunde jag ganska lätt hitta i mitt spel nu också. Lärorikt! Intonationer på några ställen och tempot. Men vet ni vad? Även om jag nog fortfarande hade ett lägre tempo än Cello1 så gillade jag ändå tempot. Det känns i alla fall inte som att det blev alldeles för långsamt? Istället blev det nästan en fin långsamhet? Med tanken om att det kanske kunde gått lite snabbare. Sedan har jag väl pratat om rytmen, som ni hör i många åttondeler. Jag hade något tankesätt om att "tappa" den första tonen. Eller jag minns inte riktigt hur jag förklarade det senast. En del av mina åttondelar blev snabbare, lite stresskänsla, som om hela takten bara skulle ta slut. Vilket, en takt ska ju inte "bara sluta" eller som "bara toner" utan snarare sluta med eftertänksamhet. Äsch, förstod ni det där?
Helheten - vill avsluta den här sammanfattningen så. Ni vet, helheten av allting räknas. Så svårt att se på helheter ibland, men vi gör det tillsammans.  
 
            

Handel, Sonata for Two Cellos and Piano in G minor

 
 

Julkonsert, Kulturskolan Västerortskyrkan, 11 december 2017 - Konsertbild

Lite konsertlängtan kvällen innan och jag tog fram mitt julhalsband, en röd detalj. I ljusens låga fotograferade jag av halsbandet mot noterna. Ändå en ganska mysig bild tycker jag!

Hauser & Petrit Çeku - Bachianas Brasileiras No. 5 - Aria (Cantilena)

 
 

Silent Night - Cello and Sitar

 
Wow, vilken speciell och häftig version på "Silent Night", med instrumenten cello och sitar. Det är Montana Cellist som har laddat upp videon. Vad tycker ni?
Idag får vi mest lyssna och njuta, tänka vidare. Tänka på vad? På något som faller en in. 
Jag går runt i min egen lilla värld och lyssnar på orkesterstycken idag, men visst är det nog bra att pausa med lite annat emellan. Konsert ikväll med Kulturskolan i Stadshuset, hoppas på att kunna dokumentera lite bättre vyer från orkesterperspektivet än vad jag lyckades med förra året, om jag kommer ihåg det. 
Ha en jättebra tisdag med mycket jul och gemenskap runtomkring!

Variations on a Theme by Mozart Op 9 by Fernando Sor (Michael Lucarelli, guitar)

 
 

Celine Dion(셀린 디온) - Happy Xmas (War Is Over) 피아노 연주, pianoheart

 
"Happy Xmas (War Is Over) med Celine Dion. Det är trots allt december, jul och redan andra advent! Dessutom är det ju Nobeldagen just idag, den 10 december. Det är en dag som jag förknippar med julen... Ja, i alla fall en tid så du vet att julafton närmar sig.
Så fin låt, som jag nog aldrig har hört. Jag ska se om jag kan hitta något, kanske cello. Ja, ni vet hur jag brukar göra. Lyssna och njut, och cred till Pianoheart!

Sammanfattning (Cellolektion) 4 december 2017

Tänk, att till och med december verkar fortsätta gå i samma takt som resten av året har gjort...
I måndags hade jag cellolektion, eller ja inte riktigt vanlig lektion ändå. Det blev rep på Händel-stycket i ungefär en halvtimme där på måndagskvällen. Utomhus var det mörkt och kallt men jag fick i alla fall njuta av lite celloövning inne i värmen. Mysigt! Repade stycket med pianokomp vilket var både kul och spännande. Ser framemot att spela upp stycket i kyrkoklang på konsert!
Först idag har jag lyckats öva igenom stycket igen? Dessutom blev det en långövning på Händel-stycket, äntligen. Men, som jag nämnt tidigare så kan det lätt kännas som att stycet blir överövat med för mycket övning. Vid det här laget är många ställen bra, eller okej, och känns snarare sämre med för mycket pet. Äsch, jag vet inte riktigt hur jag ska förklara hur jag tänker. 
Till konserten tänker jag på uttryck och intonation, mer intonation på en del ställen. Vill också vara ännu mer uppmärksam på Cello1 och pianokompet. Hm, alltså inte bara tänka på hur jag själv spelar.
Jag vill ändå avsluta Händel-delen med att jag tycker att det känns bra. Dessutom, när det är konsert skärper man förhoppningsvis till sig lite extra, sådär lite omedvetet. 
Gissa vem som inte kom iväg på sista orkesterrepet? Så nu sitter jag här och funderar plötsligt över att det nog är lite samma med orkesterstyckena. De låter bra och blir lätt överövade vid det här laget, istället för att de går framåt. Men imorgon ska jag spela igenom alla stycken och fundera på om jag har någonting som jag verkligen vill utveckla till konserten.
Sedan är det ju faktiskt genrep innan konserten på tisdag, så det får jag ta vara på. 
Kom heller inte iväg till skolan på fredagen, efter en vecka som ganska låg (inte riktigt omotiverad). Bara låg, och inte så mycket ork. Så, det kändes bättre att ta helg en dag tidigare än att sjunka ännu lägre. Bygga upp energin inför nästa vecka, typ. 
Jag tror att någon kanske behöver jullov? Jullov med Bach och orkesterövning inför vårtterminen, sedan ser jag framemot att komma tillbaka till en ny termin med så mycket energi, både vad gäller cellon men också skolan. Nu när jag äntligen hittar ljus oftare i vardagen. Och hallå, visst är det alltid kul med skolarbeten? I alla fall om du är en överambitiös liten skribent. 
Delar musik med er några dagar, så kommer det troligtvis två konsertsammanfattningar i slutet av veckan. Terminssammanfattning försöker jag ordna till nästa helg också.
Men njut av all musik så länge och så skickar jag massa juliga musikkramar till er. Ta hand om varandra och var rädda om varandra!
 

CALL ME MAYBE | Carly Rae Jepsen || JHMJams Cover No.189

 
 

"Lonely Together" - AVICII ft. Rita Ora (Piano Cover) - Costantino Carrara

 

Ronan Hardiman - Dance Above The Rainbow

 
Det kommer mer musik från "The Lord of the Dance" efter jul. Innan jag släpper kompositören helt för tillfället så tänker komma med måndagsmusik i form av "Dance Above The Rainbow" av Ronan Hardiman. Lyssna och njut!  

Sammanfattning (Luciarep/Orkesterrep) - 3 december

Orkesterrep en söndag, dessutom första advent. Vilken lycka!
Vi började med att repa på "Suffolk Morris", så morgonen började i tempo. Man blev i alla fall uppvärmd direkt, fast själv hade jag nog velat spela "Suffolk Morris" lite längre in i repet. Vi repade stycket med dansarna några gånger. Det verkade som om det var ett okej tempo som vi ändå hade kommit in i. Efter lite morgontrötthet så blev vi nog lite snabbare också. Sedan är det lätt att stycket sackar ibland. Men det får vi möjlighet att öva mer ordentligt på när vi repar nu på onsdag! 
Jag är lite seg i början på "Bergatrollets Vaggvisa" i åttondelen efter en halvnot. Visst skrev jag att det är en vaggvisa tidigare i veckan? Det visade sig ändå att det går lite fortare än som vi har repat. Vi ska spela låten lite annorlunda förresten, från takt 9 hoppar man direkt till takt 19. För att det annars tar ett tag innan sången kommer in. Fick lite nya stråk från takt 44 till slutet, ungefär som tidigare fast en båge i uppstråk vid just takt 44. 
I "Adiemus" så bytte vi stråk i första två takterna. Tidigare har vi spelat åttondelarna två och två, men nu bytte vi stråk till bågar som tre och tre. Någon som förstod det där? Jag vet inte, kanske gör det musiken lite lättare och inte så tung? 
Jag tycker att "En stund på jorden" är mest spännande just nu. Det är sångsolist, kör, orkestern och dans. Längtar efter att höra helheten! Jag försöker tänka på hur jag kommer, låg eller hög. Tror att jag pratade om det i torsdags? Genom att till exempel ha stora öron mot resten av cellostämman. Försöker lyssna in och följa framförallt sångerskan, sedan hoppas jag typ stråket spelar efter henne? Eller tänker jag fel?
"Fanfar till isdrottningens ära", lite nya stråk här också, mer som violinisterna spelar. Fick ett uppstråk i bokstav B vid subp. Om man får fram subp bättre kanske då? Övade igenom starten igen i slutet av repet, tänka på att andas och komma in tillsammans i takt 2 efter tremolot i första takten. 
"Himlen hänger stjärnsvart", inte så mycket idéer om övningen. Fick höra arret med kör första gången idag vilket var jättefint. Jo förresten, i övningen kan jag komma ihåg hur sången låter, tempo kanske och vara noga med mina B. 
"Nu tändas tusen juleljus", det finns verkligen inte mycket övning. Förutom uttrycket, vilket jag såklart också pratar om i alla låtar nuförtiden. Men alltid nyttigt att repa med kör, så det kändes bra faktiskt.
Många av låtarna repade vi två gånger, först med dans och teaterreplikerna som kommer emellan sedan med kör, eller körer. Vi var många i orkestersalen, trångt och lite varmt. Men det gick bra faktiskt!
Skönt med ett sista orkesterrep på onsdag nu ändå, men det lär väl mest bli ett genomdrag det med. Sedan kommer vi ju faktiskt ha genrep på plats innan konserten på programmet, som i och för sig ska sitta ganska hundra då! Så, ännu så länge ganska lugnt i repet, eller det fortsätter vara lugnt med övningen, om allt hålls igång. Repetera varje dag, visst, svårare ibland medan andra gånger är precis tvärtom.
Ni vet hur det är... 
Vi hörs live igen på torsdag, då tillbaka med en ny sammanfattning. Men fram till dess, grym musik! 
 
 
 
 
 
 
 
 

CBYO Lord of the Dance Royal Albert Hall

 

"Lord Of the Dance": Homestead Symphony Orchestra at Winter Pops 2013

 
Nytt stycke och ny månad! Vilket ju händer sällan känns det som, eller i alla fall nya kompositörer.
Här kommer musik från "The Lord of the Dance" och i det här arret hörs "The Lord of the Dance" och "Cry of the Celts", musik av Ronan Hardiman och arr av Larry Moore. Härlig energi! Jag ser framemot att öva vidare på det här stycket under vårterminen! Försöker hitta lite mer musik att dela, så får vi se var de landar. 
Vad tycker ni om musiken? 

RSS 2.0