Black Angels, Thirteen images from the Dark Land (3. Return) - George Crumb

Glasspelning! Jag har delat det tidigare också och om jag hittar något igen så ska jag försöka få in vad jag menar. Det låter så pipigt, på ett spännande sätt med glasspelningen och cellon tillsammans. Alltså det är häftigt vad man kan göra med musiken, hur mycket man kan göra och experimentera på olika sätt. Det hade allt varit något också att se O/Modernt framföra det här!

Black Angels, Thirteen images from the Dark Land (2. Absence) - George Crumb

Vänner, ser ni hur cellisten spelar där i början? Om jag skulle spela på det sättet så skulle ju jag på font i armen. Musiken från "Black Angels, Thirteen images from the Dark Land" var riktigt cool och jag kan säga att vi har också har mer till imorgon. Det andra stycket heter "Absence" så vi får väl se vad det tredje heter?
 

Black Angels, Thirteen images from the Dark Land (1. Departure) - George Crumb

Vilket ljud i början, precis som en arg getingsvärm. Men jag gillar sådan här musik som känns mer improviserad och inte skriven. Ja, jag ska inte försöka med att förklara mig närmare då jag också tror att jag har skrivit om det här tidigare. Ser ni också att taglet på stråkarna åker av och åh, det är också något som jag gillar. Det känns så intensivt spelat!

Danse Macabre - Camille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns förknippar jag med "Djurens karneval". Det här är ju ett namn som man lätt hittar musiken till. Själv lyssnar jag väl annars inte så mycket på Camille Saint-Saëns så det var kul att det dök upp här i O/Modernt också. Vilken härlig energi vi hittar i "Danse Macabre" också! Energi som är passande för att kicka igång en ny vecka. Tänker att jag börjar med att dela musik från skördemarknaden i september då jag även tänker försöka dela musik från Rockbjörnen. Med andra ord väntas en grym musikvecka!

Mort, tu as navré / Miserere - Johannes Ockeghem

Åh färgerna var superfina! Det fick mig att tänka på tetris. Är någon av er som minns det spelet? Jag hade tetris på ett större tvspel där jag hade en massa spel. Tetris var ju en favorit och så minns jag också att jag hade ett Mario-spel som jag spelad om och om igen. Och jovisst, det gick ju riktigt bra om jag får skryta lite. Jag var ju ganska så bra, haha. Nostalgi på hög nivå denna lördag! Stycket heter "Mort, tu as navré / Miserere" av Johannes Ockeghem!

Six Pieces for Piano, Op. 118, No. 6 in E-flat major - Johannes Brahms

Säg mig, hur bra blir inte en fredag med lite Brahms? Styckena som jag har börjat dela nu, från och med igår kommer från ett program som heter "The Harmonies Of Judgement" vilket även är det avslutande programmet. Roligt att man också ser noterna och inte bara en stillbild. Brahms är grym kan vi också konstatera, alltså vi måste ju konstatera det denna fredag också. Idag tar jag helg och njuter av min första helg som 17-åring. Hehe, det känns stort att skriva den meningen! Må så gott så hörs vi!

Sequentia "Dies Irae Dies Illa" - Antonie Brumel

Ett lugnt stycke vid namn "Sequentia 'Dies Irae Dies Illa'  av Antoine Brumel! Jag önskar er en fin torsdag med en påminnelse om att det är fredag imorgon. Jojo, vi klarar nog det. Jag repar för fullt inför skördemarknaden på söndag. Alltså den ork som jag har efter skolan ja, inte mycket varje dag så här i början. Hur går det för er? Ser ni framemot att höra musiken från skördemarknaden nästa vecka?

Mozart - Piano Concerto No. 12 in A major, K. 414 (Mitsuko Uchida)

Woala, Mozart är här med en "Piano Concerto No. 12 in A major, K 414" mitt i veckan. En annars helt vanlig onsdag förvandlas till något alldeles speciellt. Jag hittade ingen musik som jag fastnade för med rörlighet, så ni får lyssna och njuta till en stillbild och en glad cellist, dagen till ära, bakom datorskrämen. En speciell onsdag? Idag blir jag 17 år! Och jag kan knappast föreställa mig att jag faktiskt fyller 18 nästa år. Va? Jag har än så länge fått en fin blus, så en fin konsertklädsel på söndag blir det! En födelsedag i toner av Mozart är en toppen födelsedag!

Edward Elgar - Serenade for Strings in E Minor, Op.20

Jag kan nästan föreställa mig hur O/Modernt framför det här stycket - väldigt vackert helt enkelt. Finns det några ord? Jag ska faktiskt inte skriva många rader idag då jag kan märka att mina fingrar far iväg över tangentbordet och så lyckas jag få ihop något lite för långt. Ursäkta! Edward Elgar, "Serenade for Strings in E minor, Op. 20"!
 

Rep inför skördemarknad!

Hej vänner! Satt och redigerade bilder när jag kom på att jag ju måste skriva och berätta om hur det gick idag. Så idag har jag varit iväg och repat inför skördemarknaden som förresten är nästa helg! Årets program blir somrigt och härligt med "Greensleeves", "Kärleksvals", "Jag vet en dejlig Rosa" och "Ute blåser sommarvind". Jag ska spela det i precis den ordningen som jag skrev nu också, vilket kändes som en bra ordning. Det kändes inte rätt att spela "Kärleksvals" först tillexempel. Jag tror att det blir superbra och jag ser framemot att dela all musik med er sedan också. "Greensleeves" ska jag spela först en gång och sedan dela upp det i reprisen till hälften pizzicato och hälften arco. Nej, jag ska inte skriva för mycket nu. Men jag kan säga att jag var väldigt nöjd efter repet i alla fall. Min tanke nu är att försöka ha som mål att spela igenom styckena varje dag under veckan!
 

 

Mahler & Schnittke: Piano Quartet in A minor (Gidon Kremer)

Fredag festas med "Piano Quartet in A minor". Stycket är skrivet av Gustav Mahler och Alfred Schnittke. Åh hör ni det dova ljudet av cellon de första tonerna? Förälskad! Det var länge sedan som jag hörde Mahler, även om han väl är ganska så stor fortfarande, eller hur? Vi får väl försöka få in mer utav Mahler på celloliv!

Charleston Capers (Feat. Joel Castro)

Åh, det sista stycket från "The Harmonious Blacksmith" heter "Charleston Capers" och spelas på slaginstrument. Det här var ju lite extra kul för ni minns väl avslutnigen med orkestern på Nationaldagen? Ett av styckena som vi spelade då var ju "Zirkus Renz" och om jag inte är helt ute och cyklar så var det just det här instrumentet som stod för solo då. Och haha, det kan mycket väl vara så att cellisten är ute och cyklar hejvilt nu.

Leoš Janáček : String Quartet No.1 " Kreutzer Sonata "

Det roliga med det här programmet är att det är en blandning och det något som faller mig i smaken. Eller kanske låter det bättre med variation? Idag hör vi tillexempel en stråkkvartett framför "String Quartet No 1. ('Kreutzer')" av en för mig helt okänd kompositör, Leoš Janáček. Alltså jag anar att jag kommer få sitta och söka upp en del nya kompositörer under hösten, hehe. Intressant musik var det i vilket fall som helst!

G F Handel - Suite No 7 in G minor - HWV 432 - Richard Egarr

Idag är det Rockbjörnen så jag får se om jag får in lite om det innan september! Idag fortsätter vi alla fall med O/Modernt med "Suite No 7 in G minor, HWV 432, Passacaglia". Stycket spelas på cembalo som förresten måste vara ett av mina favoritinstrument! Jag tycker att det kommer ett så vackert ljud från cembalo. Äldre instrument i sig är ju väldigt fina. Vad tycker ni om cembalo/äldre instrument?

Brudmarsch från Delsbo - Cello

En ny sommarlovsvecka, ja, faktiskt sista veckan. Jag ser framemot att börja med rutiner, komma igång och sedan kommer cellon i september. Idag delar jag en ny video som jag klippte ihop för ett tag sedan, "Brudmarsch från Delsbo". Det var länge sedan som jag delade något tvåstämmigt nu! Så jo, lite rostig får jag nog allt säga att jag är. På tal om rostig så verkar cellons stackel ha blivit just det? Kan en stackel ens bli rostig? Den lossnar jämt och man tröttnar lätt på att öva då. Men jag tog tag i övningen idag och jag känner alltid att jag har gjort något bra och vettigt efteråt. Jag måste skriva också att jag har börjat med en ny sak, att ställa in tiden på mobilen på en timme varje gång jag övar. Det blir mycket enklare att hålla koll då! I slutet av veckan blir det troligtvis rep inför skördemarknaden vilket jag längtar efter och jag skriver självklart mer om det då!

Arvo Pärt - Fratres for Cello and Harp - Arpège Duo

Vi går raskt vidare i programmet till ett stycke som heter "Fratres" av Arvo Pärt. Inledningen är riktigt spännande, det här som cellisten gör med stråken? Det låter coolt! Och sedan kommer det här mystiska vid 1:10 ungefär. För visst låter det mystiskt? Jag fastnade för det här klippet och jag behövde inte leta särskilt länge! Celloliv dras naturligtvis till cello. En annan del som jag gillade var 2:41 och däromkring. Vackert! Det blev ingen övning igår - alltså man kan ju alltid föreställa sig att man ska hinna med saker men sedan blir det inte alls så. Men det blev i alla fall en god middag!

Handel Suite No 5 in E Major 'The Harmonious Blacksmith'

Verkar som att vi inleder dessa dagar efter lovet med piano! Minns ni förresten pianolovet? Tiden går ju så fort så det känns som att det var evigheter sedan. Jag minns i alla fall att jag var väldigt nöjd med det lovet också. Händel, alltså man tröttnar aldrig på honom. Ikväll ska jag på kräftskiva, fast jag tar nog ostpajen och köttfärsås och spagetti. Det funkar lika bra det i mina smaker! Innan dess ska jag  ta tag i cellon också och repa inför skördemarknaden. Under loven så blir det lite varannandag, men det är okej. På tal om skördemarknaden så får jag se om jag gör någon övningsvideo inför det. Vad hittar ni på denna lördag?

Piano Phase - Steve Reich

Ja, här kommer första stycket på programmet den 12 juni ur O/Modernt som heter The Harmonious Blacksmith. Stycket heter "Piano Phase" av Steve Reich! Vad tycker ni?

I'm back - Uppstart!

Hej på er musikvänner! Vad tyckte ni om lovet? Jag tycker själv att blev grymt! Nu är jag taggad till att komma igång här igen. Min tanke är att starta upp med att dela resten ur programmet O/Modernt från och med i morgon. Den 16 augusti är det Rockbjörnen 2016 vilket jag gärna vill få in lite utav här också. Vi får heller inte glömma bort Stockholms Kulturfestival! Det kanske skulle vara roligt att skriva om lite musik ifall jag kommer iväg på det? Ja, och i slutet av månaden spelar jag på årets skördemarknad vilket blir superkul! Den 3 oktober så fyller celloliv 4 år, vilket är helt sjukt och cellolektonerna lär börja typ 5 september. Dessutom så ska vi åka bort med orkester över en helg, mellan 17-18 vilket jag såklart också kommer skriva om efter det. Sist men inte minst så tänker jag ta upp Höstlovsorkestern 2016, som jag kommer vara med på (Anmälan: Avbockad!) För året blev jag ju sjuk, vilket jag inte har någon plan på att bli i år. Så småningom börjar också skolan, 22 augusti och efter det får vi väl se hur bra jag uppdaterar här. Kanske gör tidinställda under veckorna då? Det beror helt på hur mycket tid jag har. Nä, nu ska jag ta tag i att öva cello idag också, övning inför skördemarknaden så jag avslutar här. Hoppas att ni har ett grymt sommarlov!

Svenska tonsättare/Svensk musik - Avslutning

Ett avslut precis som det en gång började. Något av det roligaste tycker jag med det här lovet har varit att skriva om alla tonsättare, många tonsättare. En annan bra ska med det här är att det finns otroligt mycket kvar att upptäcka i just svenska tonsättare/svensk musik. Det är något som jag absolut, mer än gärna går vidare i och söker vidare i. Alltså det är ju något utav det bästa med den här platsen, att jag sitter och letar upp så mycket och just det är väldigt roligt. Det känns som att jag det här lovet än en gång har kommit underfund med det, även om jag upprepar det ofta. Och ja, förlåt, men jag är jävligt nöjd med det här lovet! Vill ni återuppleva något lov? Klicka er då in på kategorin "Lov" och lyssna och njut!

Johan Helmich Roman - Drottningholmsmusiken (1744)

Alltså om det finns ett stycke som man bara måste spela någon gång så kanske det är "Drottningholmsmusiken". Otroligt vackert stycke som jag i ärlighetens namn lyssnar på lite för sällan. Det här är ett långt stycke så jag ska inte skriva alldeles för långt här under, men ja, jag var tvungen att ta med "Drottningholmsmusiken" också. Hur skulle jag kunna glömma det? Ett bra avslut på det här lovet helt enkelt. Glöm inte läsa sammanfattningen också, kanske medan ni lyssnar till musiken?

Johan Helmich Roman - Assaggio I in G-minor

"Assaggio 1 in G-minor". Assaggio gjorde mig nyfiken, vad är det? Är det någon av er som vet vad det betyder? Det lät i alla fall intressant och vilken bra start på dagen/morgonen? Vakna till "Assaggio 1 in G-minor" av Johan Helmich Roman!

 

 


Johan Helmich Roman - Violin Concerto in D-minor, BeRi 49

Jag inledde den här andra veckan igår med "Sinfonia in D-major" jag går raskt vidare med en "Violin Concerto in D-minor". Haha bilden var ju för skön också. Kan det ha sett ut så när alla tonsättare satt och komponerade sina stycken?

Johan Helmich Roman - Sinfonia in D-major, BeRi 24


Johan Helmich Roman - Flute Concerto in G-major, BeRi 54

Och som avslut på en här söndagen och som upptakt kanske till nästa vecka så vill jag avsluta med det här, "Flute Concerto in G-major". Ser ni bilden? Den kändes som varm och mysig på något. Man vill ju bara vara med i det rummet. Men vi kanske föreställa oss att vi sitter där också medans vi lyssnar till musik och känner oss sådär trollbundna...

Johan Helmich Roman - Sonata for flute and continuo (Stockholm, 1727)

Åh det här var kanske lite extra kul att dela. Är det första videon, eller rörliga videon det här lovet? Är det inte så att vi har sett en hel del målningar? Men det är väl också fint, då kanske man kan njuta på ett annat sätt av musiken än om man ser det? Ja, det tycker nog jag. Den här dagen vill jag i vilket fall som helst inleda med det här stycket "Sonata for flute and continuo"!

Johan Helmich Roman - Cantata - Bröllopsmusik - Aria & Duetto - I funnit ren vad andra leta

Vänner, visst får vi ändå ett fint avslut på lovet de här sista dagarna med Johan Helmich Romans musik. Hans vackra och berörande stycken skulle jag nog säga. Alltså det här är ju verkligen ett måste att ha med nu under lovet. Hur skulle jag kunna missa det, haha? Lördagens musik är "Cantata - Bröllopsmusik - Aria & Duetto - I funnit ren vad andra leta"!

Johan Helmich Roman - Funeral music for King Fredrik I - Herren känner the fromas dagar

 
 

Johan Helmich Roman - Te Deum (1/2)

Johan Helmich Roman, här första delen "Te Deum" spelad av Drottningholms Barockensemble får inleda de här dagarna med en stor svensk helt amazing tonsättare!

 

 


Johan Helmich Roman

Johan Helmich Roman föddes den 26 oktober år 1694 och dog den 19 oktober 1758. Han var en svensk kompositör. Vet ni vad Johan Helmich Roman brukar kallas för? Han brukar kallas för "den svenska musikens fader". Johan Helmich Romans pappa var hovkapellisten Johan Roman. Redan när tonsättaren var sju år gammal uppträdde han som violinist inför hovet och år 1711 anställdes han även vid hovkapellet. Några år senare så blev Johan Helmich Roman anställd i operaorkestern i London vid  King's Theatre under ledning av ingen mindre än Georg Friedrich Händel. Hemma i Sverige igen så blev Johan Helmich Roman vice hovkapellmästare och från och med år 1729 var han ordinarie hovkapellmästare. Innan dess så hade Johan Helmich Roman lett en orkester vid Fredrik I:s kröning. Vill ni veta mer om Johan Helmich Roman hittar ni det här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Johan_Helmich_Roman

Erik Gustaf Geijer - String Quartet in B-flat major (1846/47)

De här dagarna med Erik Gustaf Geijer, en av mina favoriter tror jag, vill jag avsluta med "String Quartet in B-flat major". Idag när det faktiskt också bara är en vecka kvar av lovet. Hur gick det till? Okej, jag ska inte skriva någon sammanfattning just nu. Bara och bara förresten, nja, en vecka är ju mycket trotsallt. Nu spelar vi den här spellistan sista veckan!

Erik Gustaf Geijer - Song - Söderländskan i Norden


Erik Gustaf Geijer - Song - Den slumrande lilla flickan

Namnen på styckena av Erik Gustaf Geijer är verkligen något som lockar mig. Känner mig lockad och nyfiken till att ta reda på vad det är. Vad är det här för någonting? Och visst är det vackra texter? Jag är småkär. Inleder en ny vecka och även en ny månad! Min månad då jag är augustibarn... Och jag gör det med "Den slumrande flickan".

RSS 2.0