Cello, Trumpet - Del 1

 
Jag gick från trumpet till cello, från G:klaven till basklaven.
Trumpetnoterna var mycket svårare tyckte jag, fast egentligen, jag spelade ju bara trumpet i ett år. Cello har jag spelat i (Snart) fyra år. I början tyckte jag nog ändå cello noterna var rätt svåra också. Kommer ihåg att jag inte kunde växla mellan fingrarna utan att titta först, så det blev liksom små stopp hela tiden.
Trumpeten är ju lite enklare med att det finns bara tre ventiler, men flera olika kombinationer, det kan aldrig bli falskt, iallafall inte på samma sätt som på cellon.
På cellons å, om man är en milimeter ifrån, haha, eller lite mer kanske så låter hela tonen fle och det blir en helt annan ton. På så sätt är trumpeten lite enklare.
Det svåra kan möjligtvis vara att blåsa, fast fick höra att jag hade väldigt bra lungkapacitet. Mamma sa det senast här om dagen när jag satt och tittade tillbaka på trumpetnoterna, det är väldigt roligt att sitta och titta tillbaka ibland på de förflutna.
Jag kommer inte ihåg allt på trumpeten, men en del. Det man blåser i kallas för munstycke, de här tre knapparna som man sätter fingrarna på kallas för ventiler.
Det fanns en grej på trumpeten som man tömde trumpeten på vatten med, när man blåser kommer ju det massa vatten i trumpete, så tillslut måste man tömma den.
Ni ser de här "bokstäverna",  U:et och O:et, någon av dessa, antingen var det U:et eller O:et, men är rätt säker på att det var O:et, det var ett stöd för lillfingret.
 
Ni får lite försmak på trumpeten i två delar, men på sportlovet om ungefär 5 veckor så kommer vi ha trumpet på riktigt här - Jag hoppas ni ser framemot det här. :)
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0