Erik Gustaf Geijer - Song - På vattnet
En del stycken lockar mer när man ser titlarna tycker jag. "På vattnet" låter enkelt, lätt men vackert. Igår sjöng Chatarina Olsson så cred till henne och idag har vi Per-Arne Wahlgren och även Thomas Schuback på piano!
Erik Gustaf Geijer - Song - Svanvits sång
Erik Gustaf Geijer - Song - På nyårsdagen 1838
Det är ju mitt i sommaren men jag vill inleda dagarna med Erik Gustaf Geijer med stycket "På nyårsdagen 1838". Jag skulle tro att det blir en hel del svenska sånger i och med den här tonsättaren, roligt, det får ju verkligen på något sätt då leva upp till temat på det här lovet!
Erik Gustaf Geijer
Erik Gustaf Geijer föddes den 12 januari år 1783 och dog den 23 april 1847. Han var en svensk författare, poet, filosof, historiker och tonsättare. Geijer var professor i historia vid Uppsala universitet, där han även var rektor under några år och han hann även vara ledamot av Svenska Akademien. Visst hade Erik Gustaf Geijer många intressen, det låter typ som mig, haha. Så här har han faktiskt själv sagt om det "Med fem saker har jag befattat mig – ivrigt, om ej med framgång – filosofi, historia, vältalighet, poesi och musik. - Det är de fem fingrarna på min hand, vilka jag i ärlig slöjd uppövat och av vilka jag ej vill uppgiva någondera." Fina ord! Alltså, det står väldigt mycket om den här mannen på Wikipedia som jag skulle kunna sitta i timmar och skriva ner mina egna ord på. Med det här inlägget vill jag framförallt göra lite upptakter till några få dagar om en tonsättare så därför länkar jag till Wikipedia här där ni själva kan läsa väldigt mycket om Geijer ifall ni är intresserade: https://sv.wikipedia.org/wiki/Erik_Gustaf_Geijer
John Fernström - Symphony No.11, Op.77 "Utan mask" (1945)
John Förströms dagarna avslutas med svenskt, "Utan mask, Symphony No. 11 Op. 77". Det är kul att avsluta några dagar med en svensk titel. Har ni gillat John Fernström? Lyssna och njut av dessa dagar i vilket fall som helst så hörs vi igen imorgon!
Wind Quintet, Op. 59: IV. Finale - Rondo. Vivace
"Wind Quintet" lockade mig. Det här är "Op. 59. IV. Finale - Rondo, Vivace". Vivace betyder typ livligt och snabbt`. Jag kommer ett vivace-ställe jag hade i ett stycke i VUS första året. Haha ojoj, det var inte ett favoritställe, men vi kan säga att det gick jättebra då... Vackert, lite kortare stycke den här onsdagen än vad jag delat en del dagar. Bra med variation. Orkar ni lyssna på längre stycken också, eller blir det så då att man bara lyssnar på början av stycket? Jag vet inte riktigt hur det är, kul att veta från er!
John Fernström - Symphony No.6, Op.40 (1938)
Vissa dagar behövs helt enkelt inga ord, eller så är det jag som inte riktigt alltid är så kreativ när jag skriver ihop lovet så att jag kan skriva ihop en bra text till all musik. Åh, jag älskar den här bilden. Vacker och känslomässig kanske? Stormig? Till viss musik så är det fina målningar ser jag. Har ni tänkt på det? Kan vi inte lägga märke till dessa målningar tillsammans och fundera över dem? Vad betyder bilderna till musiken egentligen?
Symphony No. 6, Op. 40: I. Adagio - Moderato - Allegro vivo - Affrettando -Tempo primo
Jag ska börja med att skriva cred till Sveriges Radios symfoniorkester och dirigent Mikko Franck. Sveriges Radios symfoniorkester som här spelar "Symphony No. 6, Op. 40: I. Adagio - Moderato - Allegro vivo - Affrettando -Tempo primo". Typ, haha det var en lång titel. Men ni förstår mig. En Symphony och en grym orkester som får inleda den här veckan helt enkelt. Bästa starten på sista veckan i juli vänner!
John Fernström - Violin Concerto No.2 (1952)
John Fernström var ju var ju bland annat violinist, så det är inte mer än rätt att jag inleder de här dagarna med violin efter så mycket pianomusik, som även det återkommer senare. Vacker "Violin Concerto No.2" av John Fernström!
John Fernström
John Axel Fernström föddes den 6 december år 1897 och dog den 19 oktober 1961. Han var en svensk tonsättare, dirigent och violinist. Fram till 10 års ålder bodde John Fernström i Kina för att han var missionärsbarn. I Sverige har han sedan studerat vid Malmö musikkonservatorium, i Köpenhamn och i Berlin för tonsättaren Knut Håkanson samt vid Sonderhausens konservatorium. Mellan år 1916 och 1939 var Fernström engagerad som violinist i Helsingborgs symfoniorkester, det var samtidigt under de åren, närmare bestämt år 1930 som han också började med att dirigera. Under några år var John Fernström bland annat radiokapellmästare i Malmö 1939–41, dirigent för Sydöstra Skånes orkesterförening i Ystad 1940–44. Häftigt! År 1948 blev Fernström faktiskt kommunal musikledare i Lund och år 1951 grundade han Nordiska Ungdomsorkestern. Nordiska Ungdomsorkestern är en tvåveckors sommarkurs i orkesterspel för ungdomar. Jag läser att "de intryck John Fernström som barn tagit av kinesisk folkmusik blev en del av hans tonspråk, som dock även har nordiska drag". Intressant och fint! I musiken var Fernström också ett tag aktiv som bl.a. komponistpedagog. Jo förresten, vet ni att han också var bildkonstnär och skrev poesi som dessutom utgavs som utgavs postumt med titeln Utan musik (2005). Hans memoarbokJubals son och blodsarvinge utkom avkortad efter hans död, samt i en ny, oavkortad utgåva vid 100-årsjubileet av hans födelse. Imponerande musiker!
Sixten Eckerberg: 10 Preludes for piano, Homage to Frederic Chopin
Sixten Eckerberg - Piano Concerto No.1 (1943)
Vacker målning och så blir det ännu en fredag med piano. Nästan som ett pianolov med så mycket piano det här lovet. Den här gången "Piano Concerto No.1" av Sixten Eckerberg. Jag avslutar också dagarna med Eckerberg imorgon med piano kan jag skriva redan nu. Förresten, inledningen av den här musiken känns på något sätt så dramatisk men så lugnar det ner sig i några minuter. Eller vad säger ni?
n Eckerberg: Symphony, 'Pastorale' [Eckerberg-Göteborgs SO]
Jag tycker att gårdagens musik var så fin. Ni märker att i och med Sixten Eckerberg verkar det som att det blir mer utav orkester vilket vi inte haft så mycket ännu av det här lovet. Den här torsdagen blir det "Symphony, Pastorale" med Göteborgs-Gothenburg Symphony Orchestra. Vackert och jag älskar bilden, den är verkligen sommar för mig med de gula fälten. Underbart!
Sixten Eckerberg: Narva, Battle Music [Nilsson]
Sixten Eckerberg
Sixten Eckerberg föddes år 1909 och dog år 1991. Han var en svensk dirigent, pianist och kompositör. Musikern var bland annat dirigent för Göteborgs radioorkester - det stod ju väldigt lite om honom på Wikipedia så jag avslutar med att skriva att hoppas att ni får ett par fina dagar med en ny kompositör och ny musik!
Regnväder
Sensation No. 1
Jag tänker att jag inleder veckan också med Viking Dahl. Här hör vi "Sensation No. 1" spelad av Kristine Scholz om jag förstod det hela rätt. Än en gång kort men vackert. Känns skönt att växla lite mellan längre och kortare stycken tycker jag. Hoppas ni får en fin start på veckan tillsammans med celloliv och Viking Dahl får jag väl då avsluta med att skriva.
Viking Dahl , Humoresk for piano
Är ni nöjd med helgen tillsammans med Viking Dahl? Båda lördagen och söndagen med piano. Är det inte mycket piano vi har lyssnat till än så länge av lovet? Ni hör ju också där lite mer om Viking Dahl. Kul att lyssna till något som jag inte själv skrivit, hehe. Jag måste fråga också, är ni nöjd med lovet hittills?
Viking Dahl , Svit för piano op.28
Viking Dahl - Maison de fous, ballet (1920)
Viking Dahl
Frode Viking Samson Dahl föddes den 8 oktober år 1895 och dog den 5 januari år 1945. Han var en svensk tonsättare. Viking Dahl var även verksam som målare och författare. Hans farfar var kyrkoherde faktiskt. Under fyra år utbilade sig Viking Dahl vid Musikkonservatoriet i Stockholm, men även i Köpenhamn och Berlin. viking Dahl var organist i Varberg fram till sin död.
Bagatelles, Op. 20, "Garden Flowers": IV. Allegretto con moto
Fortsättningen på "Garden Flowers". Alltså, trädgårdsblommor. Jag är småkär i dessa korta vackra stycken av Bror Beckman. Än en gång får jag avsluta några dagar med en ny kompositör genom att skriva att jag säkert kommer att komma tillbaka till det här i framtiden!
Bagatelles, Op. 20, "Garden Flowers": II. Allegro moderato e molto espressivo
Men, Bror Beckman levererar ju! Väldigt korta stycken, men ändå enkelt och vackert. Jag älskar det!
Bror Beckman - Symphony in F major (1895)
Bror Beckman med en Symfoni i F Dur spelas på celloliv denna tisdag. Vad ska jag säga? Ibland behövs det inte så mycket ord till något. Jo förresten, det här känns nog än så länge som det stycket med mest energi. Hur man nu vill se på energi i musik. Någon av er som håller med mig, haha? Väldigt fin gammal bild också!
Bror Beckman: Örtagårdsblomster nr II
Åh vad vackert! Ett svenskt namn lovet till ära, "Örtagårdsblomster nr II" och ja, stycket lever väl upp till det namnet också. Väldigt fint! Kort och väldigt fint! Jag fastnade verkligen för namnet, det lät så passande om man glider in i musiken och förstår den. Om jag nu gör det, men det var väl valda ord i alla fall.
Bror Beckman
Bror Beckman föddes den 10 februari år 1866 och dog den 22 juli 1929. Han var en svensk tonsättare och studerade för Johan Lindegren och Julius Bagge. Bror Beckman var lärare i harmoni, kontrapunkt och komposition på Stockholms musikinstitut. Tonsättaren var också i några år direktör vid Stockholms musikkonservatorium och Från 1915 var han musikkonsulent vid Kungliga folkskole- och läroverksöverstyrelsen. Det låter ju som att han jobbade med väldigt fina saker på den tiden, eller hur? Vet ni att han också hann med att vara professor. Häftig man!
Johan Agrell - Sonate II for harpsichord
Det här känner jag igen, jag vet dock inte riktigt om det är något som jag hört tidigare eller om det påminner mig svagt om något annat? Hm. Jo, mer cembalo som avslut på veckan och även Johan Agrell. Det finns flera stycken/delar i den här, det här är ju "Sonate II" så jag får se lite senare om jag återvänder till den här kompositören? Vi får se helt enkelt, men imorgon spelar vi en ny kompositör tycker jag!
Johan Joachim Agrell. Double Concerto for Harpsichord and Flute in B minor
Cembalo, ett av mina favoritinstrument måste jag säga och flöjt. En "Double Concert" i B moll. Lätt och vackert och musik som jag kan gå runt i lurarna med en hel dag. Kanske inte, men ni förstår. Det är inte så tungt, utan lätt att bära med sig. Starta morgonen med Johan Agrell och celloliv musikvänner!
Johan Agrell - Sinfonia in A-major, Op.1, No.3
Denna fredag delar jag med er en Sinfonia i A dur av Johan Agrell. Tänker att vi spelar musik av Johan Agrell veckan ut, så även nu lördag-söndag. vad sägs om det? Nästa vecka går vi vidare med en ny svensk kompositör. Det här är kul! Jag har verkligen fastnat i Johan Agrells musik och då är vi ändå bara inne i första veckan... Spännande att se vart det här slutar vänner. Gillar ni Johan Agrells musik, faller det er i smaken?
Johan Agrell 6 Cembalo Sonatas
Jag nämnde de 6 Cembalo Sonatorna igår, eller hur? Att Johan Agrell skrev det till kungen för att få kallas hem till Sverige. Haha, ungefär så skrev jag. Stackarn hade hemlängtan såklart och vem har inte det ibland? Fullt mänskligt, även för en musiker som är ute och reser mycket och inte hemma mycket alls. Cembalo, det är ett så fint instrument dessutom. Lyssna och njut!
Johan Joachim Agrell. Violin Concerto in D major
Så jag inleder alltså lovet med Johan Agrell, så får vi se varit vi landar. Det här känns som musik som jag brukar dela mycket i vissa perioder. En väldigt lätt och enkelt start känns det som, men det kanske är just sådan musik som jag har lätt för att fastna i ibland. Johan Agrell mina vänner!
Johan Agrell
Johan Joachim Agrell föddes den 1 februari 1701 och dog den 19 januari 1767. Han var en svensk musiker och tonsättaren. Johan Agrells föräldrar var komminister, det vill säga personer som innehar ordinarie prästtjänst i en församling inom Svenska kyrkan. Kommunisten är kyrkohederns medhjälpare (Wikipedia). Musikern/Tonsättaren var mycket utomlands. Han började med att studera hos Roman och blev därefter kallad av Maximilian av Hessen till kammarmusikus i Kassel., år 1723 Några år senare, år 1737 Johan Agrell vidare till hovkapellet hos Wilhelm VIII av Hessen-Kassel. 10 år senare, år 1747 alltså så blev han Stadtmusicus i Nürnberg. Johan Agrell var ju mycket hemifrån och han skrev faktiskt sina Sei Sonate per il Cembalo Solo, sex cembalosonater, till kung Adolf Fredrik, med en förhoppning om att kanske kallas hem till Sverige. Stackarn, hemlängtan! Musikern/tonsättaren var faktiskt av musikhistorisk betydelse för sonataformens utveckling! Han skrev bland annat soloverk för klaver och violin också.
Svenska tonsättare/Svensk musik - Inledning
Svenska tonsättare/Svensk musik, hur gör man en inledning på det här? I vanliga fall brukar jag gå på en sida på wikipedia, hehe och försöka skriva ihop någoting med egna ord. Så, det här lovet tänkte jag dela massa svensk musik. Visst kan det bli något roligt? Vad tror ni? Jag ser i alla fall framemot att nosa i svensk musik och se vad jag hittar. Det är ju det som är det roliga varje år, att hitta musiken! Hoppas att ni är lika taggade på det här lovet som jag är. Har ni tips på svensk musik så får ni jättegärna skriva det här också, ge mig massa tips!
Celloliv går på sommarlov!
Nu går celloliv på sommarlov vänner. Känns skönt att ha avslutat två program och jag är sugen på att dela mer musik från festivalen O/Modernt i augusti. Men som sagt, vi kör på ett långt lv först. Jag kan avslöja att under lovet så kommer rubriken att vara Svenska tonsättare/svensk musik och om jag får säga det själv så är jag riktigt nöjd med lovet. Jag ser framemot att ni ska få se det, ja, lyssna till det. Augusti lär också bli en spännande månad vänner! Bilden kommer från årets midsommarnatt när dimman var tjock och solnedgången var vacker. Gillar sådana små stunder som man kan fortsätta bära med sig efteråt.
Prazak Quartet & Zemlinsky Quartet : Felix Mendelssohn String octet E-flat major Op. 20
Det är första måndagen i juli idag? Känns som att tiden flyger iväg - något den verkar göra jämt nuförtiden. Idag delar jag sista stycket i andra programmet från festivalen O/Modernt! Musiken vi hör är "String Octet in E-flat, Op. 20" av Felix-Bartholdy Mendelssohn. I musiken hör vi Allegro moderata ma can fuoco, Andante, Scherzo och Presto. Vackert!
Aleksandar Serdar - Chaconne in G major, HWV 435 - Handel
I det programmet återkommer musik från samma stycke, fast Allegro, Largo osv på både Händel och Arvo Pärt. Jag känner att vi har nosat lite på den musiken och lärt känna en ny tonsättare men nu vill jag gå vidare i porgrammet. Dessutom passar det bättre att gå vidare med tanke på när lovet börjar och jag vill gärna avsluta det här programmet innan lovet börjar, det skulle vara roligt! Så musik som jag delar nu spelas efter pausen och det inleds med piano. "Chaconne in G major, HWV 435" av fantastiska Händel!
Luciano Berio - Sequenza VIII - Giulio Plotino
Mellan gårdagens och morgondagens stycke kommer det egentligen mer musik från "Concerto Grosso Op. 6, No. 7 in B-flat major". Det jag delade tidigare skulle egentligen ha varit Largo, men jag tror att jag delade hela om jag inte har helt fel? Så det 5 stycket i programmet heter "Sequenza VIII for violin" av Luciano Berio. Ett violinsolo? Det var väl länge sedan? Vilken ton det blir i stycket. Jag tycker alltid dessa toner låter så intressanta och spännande, eller det sättet att spela på ska jag säga. Vackert!
Arvo Pärt - Collage su B-A-C-H_ Toccata_ Sarabanda_ Ricercare..mp4
Det roliga med att dela musik från det här programmet är att jag samtidigt upptäcker massa nya namn. Arvo Pärt är en sådan man är en tonsättare från Estland. Delen runt 4:00 minuter och slutet av 3 min låter spännande, det fastnade jag för. Gillar ni också den delen av musiken?